Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 23 января 2022, вопрос №54949 100₴

Какой квед выбрать для работы без РРО

Здравствуйте. ФОП 2. Сейчас такие КВЕД: 62.01 Комп'ютерне програмування 62.02 Консультування з питань інформатизації 62.03 Діяльність із керування комп'ютерним устаткованням 62.09 Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність. Есть товар (детские), который необходимо продать. Оплата товара с Р/с ФОП на мой ФОП р/с. Какой КВЕД необходимо вписать, чтобы не оформлять РРО? Какие лимиты соблюдать, чтобы не ставить РРО? Нужно ли заключать договор с покупателем ФОП ?

Ответы юристов (6)

    Марусяк Андрій Романович
    40%

    Доброго дня!

    Нужно ли заключать договор с покупателем ФОП ? ні, у призначені платежу пишіть "оплата за товар"

    Оплата товара с Р/с ФОП на мой ФОП р/с - при такому виді оплати, РРО вам не потрібен, РРО потрібен тим, хто приймає готівку та розрахунки на карту. Ви розраховуйтесь на рахунок банку у форматі IBAN.

    Есть товар (детские), который необходимо продать. - якщо бажаєте продати дані товари, як ФОП, доповніть свою діяльність КВЕДом

    47.65 роздрібну торгівлю іграми та іграшками, виготовленими з різних матеріалів

    або

    47.19

    Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах

    Какой КВЕД необходимо вписать, чтобы не оформлять РРО? відповіді на таке питання не існує. РРО зв'язаний саме із способом оплати. Використовуйте лише IBAN рахунок.

    Какие лимиты соблюдать, чтобы не ставить РРО? з 2022 РРО обов'язковий всім ФОП крім 1 групи незалежно від лімітів. Крім використання IBAN рахунку.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    згідно з роз’ясненням Національного банку України (лист від 28.11.2019 № 57-0007/62082) квитанція, отримана при здійсненні розрахунку за допомогою ЕПЗ, не є розрахунковим документом у розумінні Закону № 265 та не підтверджує факт продажу товару (отримання послуг), а лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ.

    Враховуючи викладене, якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар (послугу), і розрахунок за товар (послугу) було здійснено із застосуванням ЕПЗ за допомогою платіжних систем (інтернет-еквайринг) чи платіжних терміналів, такі операції здійснюються із обов’язковим застосуванням РРО продавцем товару (надавачем послуги) та видачею споживачу розрахункового документу встановленої форми (чек з РРО).

    Зауважуємо, що при визначенні відносин суб’єкта господарювання з отримувачем товару (послуги) в обов’язковому порядку слід визначати місце здійснення розрахунків. Тобто, якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад, отримання споживачем комп’ютерних програм, електронних книжок, довідок, висновків, експертних оцінок тощо виключно в електронній формі), то у такому випадку застосування є необов’язковим. У інших випадках (тобто безпосереднє отримання споживачем товарів чи послуг) суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО на загальних підставах.

    При цьому розрахунковий документ повинен бути сформований та надрукований у момент здійснення розрахункової операції. Також у даному випадку у суб’єкта господарювання виникає обов’язок щодо видачі отримувачу товару (послуги) розрахункового документу (чек з РРО) або безпосередньо, або у будь-який інший зручний спосіб, зокрема за допомогою кур’єрської служби, поштової служби тощо, яка може бути як сторонньою організацією, так і структурною одиницею продавця товару (надавача послуги).

    Водночас, у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку) застосування РРО є не обов’язковим.

    У випадках повернення товарів (послуг), які було реалізовано через мережу Інтернет, такі операції відображаються у звітності відповідно до встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку та звітності.

    Щодо можливого «касового розриву» повідомляємо, що у випадку проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або у кредит необхідно, відповідно до вимог чинного законодавства при відпуску товару (послуги), видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми із зазначенням у ньому форми оплати «У КРЕДИТ/ПІСЛЯПЛАТА/ВІДСТРОЧКА ПЛАТЕЖУ». Таким чином, фіскальний чек, оформлений належним чином, повинен бути виданий покупцю при продажу товарів.

    При цьому отримання коштів, які надходять у рахунок продажу товару у кредит, слід оприбутковувати у касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів, або сума готівкових коштів, отримана від покупця, що відповідає сумі, зазначеній у фіскальному чеку з формою оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу», вноситься до скриньки РРО та пам’яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» із наступним зазначенням на службовому документі номера фіскального чеку, за яким здійснено реалізацію товару в кредит.

    Якщо виключно з рахунку на рахунок ФОП платежі ,через касу банку ,або систем електронних платежів типу приват 24, РРО Вам не треба , чек ,або накладну разом з товаром поштою , це підтверджуючий документ ,про походження товару.

    Ліміт - 1 млн 09 тис грн рік.

    КВЕД 47.91 – основний код економічної діяльності для Інтернет-магазину. Так, 47.91 – це основний КВЕД Інтернет-магазину. Офіційний класифікатор видів економічної діяльності визначає КВЕД 47.91 як роздрібну торгівлю, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет.

    У призначенні платежу товар номер 1356678, згідно накладної.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Елена!

    1) Есть товар (детские), который необходимо продать. Оплата товара с Р/с ФОП на мой ФОП р/с. Какой КВЕД необходимо вписать, чтобы не оформлять РРО? - все ваши кведы связаны с оказанием услуг, потому для продажи детских товаров Вам нужно добавить новые кведы: можно онлайн (через "Дія" - https://diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop) или обратится к гос. регистратору с заявлением по поводу смены видов экономической деятельности (https://minjust.gov.ua/m/zayava-schodo-derjavnoi-r...).

    Нужно добавить следующие кведы: 47.91, 46.42

    2) Какие лимиты соблюдать, чтобы не ставить РРО? - начиная с 01 января 2022 года лимиты не действуют и плательщики единого налога второй-четвертой групп при совершении любых расчетных операций должны применять РРО и/или ПРРО.

    Оплата товаров с Р/с ФОП на ваш ФОП р/с не считается расчетной операцией, потому применять РРО и/или ПРРО у вашем случае не нужно.

    Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/conv#n...):

    Підрозділ 10. Інші перехідні положення

    61. До 1 січня 2021 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000 гривень, крім тих, які здійснюють:

    реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

    реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

    З 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

    реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

    реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

    реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

    3) Нужно ли заключать договор с покупателем ФОП ? - нет, достаточно инвойса/выставленного счета.

    Буду благодарен за ваш отзыв и финансовую оценку своей консультации.

    Если потребуется помощь, обращайтесь через кнопку "Обратиться" возле фото (при обращении указывайте свою e-почту).

    Всего хорошего!

    Удачи Вам!

    Рочняк  Татьяна Сергеевна
    35%

    Елена, добрый день!

    1.При оплате за товар исключительно со счета на счет с использованием формата IBAN, обязанности устанавливать РРО у Вас нет (при условии, что Вы не .

    2. Касательно лимитов, для установки РРО их не существует, однако для ФЛП на 2 группе установлены лимиты - годовой доход в 2022 году не должен превышать 5 421 000,00 грн. При этом учитываются доходы от всех видов деятельности такого ФЛП (как основного, так и дополнительных), рекомендую контролировать эту сумму, во избежание перехода на 3 группу или на общую систему.

    3. В зависимости от вида товара Вы можете, как выше указал коллега, выбрать КВЭД 47.65 (игрушки), либо 47.71 (одежда), 47.72 (обувь).

    Пуха Наталія ТендерОк
    25%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    По зазначеного Вами якщо зазначені вами коди КвеД усі то у вас немає коду для торгівлі

    47.1 Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах

    47.2 Роздрібна торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами в спеціалізованих магазинах

    47.3 Роздрібна торгівля пальним

    47.4 Роздрібна торгівля інформаційним і комунікаційним устаткованням у спеціалізованих магазинах

    47.5 Роздрібна торгівля іншими товарами господарського призначення в спеціалізованих магазинах

    47.6 Роздрібна торгівля товарами культурного призначення та товарами для відпочинку в спеціалізованих магазинах

    47.7 Роздрібна торгівля іншими товарами в спеціалізованих магазинах

    47.8 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках

    47.9 Роздрібна торгівля поза магазинами

    Щодо роботи без РРО то необхідно щоб оплата за товари та послуги проводились у безготівкову порядку а саме оплати здійснювались на р/р ФОП у разі торгівлі через інтернет необхідно заключити договір ФОП з організацією доставки (Нова пошта, Джастін, Укрпошта) тоді видача чека покладане на оператора а оператор буде перераховувати кошти вам на р/р ФОП.

    Успіхів

    Пуха Наталія ТендерОк

    також додам що по лімітах то залежить від групи

    Отже, обсяг доходу платників єдиного податку у 2022 році не має перевищувати:

    – для І групи — 167 розмірів мінімальної заробітної плати — 1085500 грн;

    – для ІІ групи — 834 розміри мінімальної заробітної плати — 5421000 грн;

    – для ІІІ групи — 1167 розмірів мінімальної заробітної плати — 7585500 грн.

    Якщо підприємець перевищить встановлений розмір доходу, то, як повідомляють контролери, з наступного кварталу за заявою він переходить на застосування іншої групи єдиного податку або на загальну систему оподаткування. При цьому до суми перевищення застосовується ставка 15%.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України