Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 січня 2022, питання №55276

Спадок і спадкування

Доброго дня! Мій батько написав на мене заповіт(будинок), в який грошима повністю вклались ми із чоловіком. Крім того, маю не надто адекватного брата, матір. Живемо в домі втрьох - чоловік, син і я. Цікавить питання - якщо я помру раніше свого батька, хто вступить у право власності на будинок? Дякую!

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    У разі смерті спадкоємця за заповітом до моменту відкриття спадщини спадкування здійснюється за законом. В той же час, відповідно до статті 1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Відповідно до статті 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

    Слід також зауважити, що, відповідно до ч.1 ст.1241 ЦК України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка). Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

    Тобто, якщо Ваша мати досягла пенсійного віку, то вона матиме право на обов'язкову частку у спадщині незалежно від спадкоємців за заповітом чи законом.

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня!

    "Мій батько написав на мене заповіт(будинок), в який грошима повністю вклались ми із чоловіком. Крім того, маю не надто адекватного брата, матір. Живемо в домі втрьох - чоловік, син і я. Цікавить питання - якщо я помру раніше свого батька, хто вступить у право власності на будинок? Дякую!"

    Якщо Ви помрете раніше, ніж Ваш батько, заповіт скасовується, будинок після смерті батька успадкують Ваша мати, брат та Ваша дитина, в порядку представлення.

    Враховуючи, що будинок побудовано за Ваші з чоловіком кошти, раджу негайно вжити заходів для оформлення договору дарування, від батька Вам та Вашому чоловіку ( так буде честно). Інакше Ваша дитина отримає лише 1/3 від будинку.

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України