Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Интеллектуальная собственность, 03 февраля 2022, вопрос №55488

Дозвіл на використання образів

Доброго дня.
Є ідея зробити настільну карткову гру, де в якості ілюстрацій будуть використані образи відомих в Україні людей. Під ілюстраціями маються на увазі малюнки на основі фото або скріншотів.

Я розумію, що фото це чужа власність і маю запрошувати право використовувати їх, але в даному випадку це просто образи, основою яких були фото. Якщо це картинки у вигляді малюнків, то чи можуть мені щось пред'явити автори фото і, власне, самі відомі люди, що я хоч і завуальовано, але використовую їхній образ? Чи можуть вони довести, що на картинці зображені саме вони, а не просто якась схожа на них людина?

Ответы юристов (1)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! якщо коротко, так, можете використовувати.

    Тепер детальніше.

    для відповіді на ваше питання необхідно провести експертизу готового продукту.

    Як правило, образ є інтелектуальною власністю і захищається законом. У судовій практиці є приклади захисту образу, де Андрій Данилко захистив образ Вєрки Сердючки від використання в рекламі.

    Однак, карикатури є об'єктом авторського права особи, що їх створила і публікація карикатур не порушує прав першоджерела.

    Також важливо звернутись до ЗУ "Про авторське право та суміжні права". Нещодавні зміни в законодавстві дозволили використовувати карикатури, попурі, пародії без згоди автора, але із зазначенням джерела.

    Стаття 21 зазначеного закону, Вільне використання твору із зазначенням імені автора

    Без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається :9-1) використання правомірно оприлюднених літературних, художніх, музичних та інших творів для створення на їх основі іншого твору в жанрі літературної, музичної або іншої пародії, попурі або карикатури;

    І тут виникає питання тлучамення закону, оскільки ви виготовлятимете гру, а не твір, зазначений в законі. Гра буде приносити вам прибуток і в судовому порядку є шанс, що особа зможе довести факт порушення обмеження її авторських прав.

    Висновок: ви маєте право виготовити карикатуру і використовувати її без згоди першоджерела. Однак це не захищає вас від можливого спору, щодо авторських прав. При використанні карикатури ви маєте зазначити джерело запозичення. Рекомендовано провести експертизу продукту перед запуском.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України