Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 15 февраля 2022, вопрос №56113 300₴

Алименты после 18-ти лет

Моя дочь от первого брака достигла возраста 18-ти лет. Могу я просто взять, и перестать пелатить алименты? На сколько мне известно, она поступила в ВУЗ и проходит обучение на дневном стационаре. Согласно закону, в таком случае необходимо продолжать выплаты. А как на самом деле? Меня интересует реальная ситуация в Украине с подобными ситуациями. Подаст бывшая на меня суд (гипотетически), какие у неё перспективы? Какие у меня перспективы?
Возможно, это имеет влияние на ситуацию:
- я работаю официально;
- у меня ещё двое несовершеннолетних детей, которых я сейчас воспитываю.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Тарасе!

    Насправді ситуація є наступною.

    Відповідно до статті 180 ЦК України стягнення аліментів на дитину припиняється у випадку досягнення нею 18-річного віку.

    Однак відповідно до статті 199 СК України:

    1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Висновки:

    1. Ви не повинні сплачувати аліменти після досягнення 18 річного віку дитиною.

    2. Якщо дружина або сама дитина хоче отримання від Вас аліментів після досягнення 18 річного віку та за умови навчання, вони мають звернутись із новим позовом до суду.

    3. Ви будете зобов'язані сплачувати аліменти після 18 років, якщо суд новим рішенням покладе на Вас відповідний обов'язок!

    Успіхів!

    Якщо є питання, звертайтесь!

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Семейный кодекс Украины

    Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

    1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Условиями взыскания алиментов для совершеннолетнего ребенка являются:

    • наличие инвалидности;
    • нетрудоспособность, вызванная заболеванием или болезнью;
    • обучение после 18 лет.

    Каждое из указанных условий должно быть подтверждено, для того чтобы выплаты совершались родителем.

    Следует также отметить, что если обучение проходит после достижения возраста 23 лет, то выплата алиментов прекращается.

    Выплаты алиментов обучающемуся ребенку являются целевыми, то есть они должны быть потрачены исключительно в целях обучения:

    • для оплаты процесса обучения;
    • для покупки книг, обучающих материалов;
    • для оплаты жилья (общежитие, квартира / комната в аренду);
    • для оплаты проезда с места проживания до учебного заведения;
    • для оплаты питания.

    Считается, что родитель, с которым проживает ребенок, принимает участие в содержании студента «по умолчанию», так как оплачивает коммунальные услуги в общем жилье, покупает продукты для общего стола и т.п., то есть принимает участие в содержании студента в добровольном порядке.

    Соответственно, алименты на содержание студента в судебном порядке обычно взыскивают с того родителя, который проживает отдельно от повзрослевшего ребенка.

    Если студент живет отдельно и оба родителя не предоставляют ему никакой материальной помощи, то совершеннолетний студент может подать в суд на взыскание алиментов с обоих родителей.

    Обратиться в суд может как сам ребенок, так и тот из родителей, с которым проживает совершеннолетий сын или дочь.

    В отличие от взыскания алиментов на ребенка до 18 лет, которые взыскивают в пользу родителя, с которым проживает ребенок, алименты на студента взыскиваются непосредственно на его имя (а не на имя матери, как было до 18 лет).

    Петренко Евгений
    Петренко Евгений 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Добрый день. Если алименты были присуждены до 18 лет, то после достижения 18 лет Вы не обязаны платить алименты в принудительном порядке.

    Вы можете оказывать помощь добровольно. Также следует учесть, что дочь или ее мать может обратиться опять в суд за взысканием алиментов на время учебы. Размер алиментов будет зависеть от Вашего дохода (возможности платить алименты), а также от необходимого уровня обеспечения дочери.

    Наличие других несовершеннолетних детей на иждивении будет также иметь значение.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Уплата алиментов после достижения ребенком 18-ти лет, при обучении в ВУЗе это не обязанность, а возможность родителя уплачивать алименты. Вы сейчас можете алименты не платить это будет законно. Гипотетически ваша бывшая, или дочка могут обратится в суд для взыскания алиментов на совершеннолетнего ребенка проходящего обучение. Но если вы докажите, что имеете двух несовершеннолетних детей и у вас скажем так не такая уж большая зарплата. Плюс и вы уже не молоды и не имеете возможность платить алименты на совершеннолетнего ребенка, то алименты вам не присудят. Такова и практика и закон.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброе утро.

    В соответствии со статьями 198, 199 СК Украины обязанность по уплате алиментов на совершеннолетнего ребенка может возникать в двух случаях: 1) когда ребенок является нетрудоспособным и нуждается в материальной помощи и 2) когда ребенок продолжает обучение и в связи с этим нуждается в материальной помощи.

    Как в первом, так и во втором случае алименты взыскиваются, только если родители могут предоставить такую материальную помощь.

    В пункте 20 постановления Пленума от 15 мая 2006 года № 3 «О применении отдельных норм Семейного кодекса Украины при рассмотрении дел относительно отцовства, материнства и взыскании алиментов» Верховный Суд Украины разъяснил, что обязанность родителей содержать совершеннолетних дочь, сына, которые продолжают учиться после достижения совершеннолетия (независимо от формы обучения – дневной, заочной, очно-заочной), возникает при обязательной совокупности таких юридических фактов:

    1) достижение дочерью, сыном возраста, превышающего 18, но меньше 23 лет;

    2) продолжение ими обучения;

    3) потребность в связи с этим в материальной помощи;

    4) наличие у родителей возможности предоставлять такую помощь.

    Право на обращение в суд с иском о взыскании алиментов имеет тот из родителей, с кем проживает дочь, сын, а также сами дочь, сын, которые продолжают обучение (статья 199 СК Украины).

    Если все вышеперечисленные факты в Вашей ситуации имеют место быть, тогда подача искового заявления о взыскании алиментов имеет смысл.

    Ваша жена или сам ребенок может подать в суд на алименты до 23-х лет в связи с учебой , суд их назначит , но будет учитывать Вашу работу и новую семью которую Вы содержите, поэтому это может быть не полная сумма - решает суд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Вадим Клиент 2 года назад

      Не полная сумма от чего?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        От Вашей официальной зарплати или дохода который докажут в суде и он будет подтвержден судом с учетом всех предоставленных фактов и доказательств.

        С уважением,

        Константин Гончаренко

        хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Вадим!

    Повнолітня дочка, син, які продовжують навчання (до досягнення двадцяти трьох років) і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги (частина перша статті 199 Сімейного кодексу України).

    Підстави виникнення у батьків обов’язку утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання:

    Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів:

    • досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
    • продовження навчання дочкою, сином;
    • потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі;
    • наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

    (частина перша стаття 199 Сімейного кодексу України, пункт 20 постанови Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»).

    Аліменти на утримання повнолітніх дочки,сина, які продовжують навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги можуть виплачуватись:

    • в добровільному порядку;
    • в судовому порядку.
    Добровільний порядок:

    Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними (частина перша статті 181 Сімейного кодексу України).

    Так, один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії. На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

    Крім того, частиною першою статті 189 Сімейного кодексу України батькам надано право укласти договір про сплату аліментів на дитину, умови якого, а саме: розмір аліментів (має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини), строки їх виплати тощо не повинні порушувати її права.

    Розмір аліментів сторони визначають за домовленістю між собою, але за жодних обставин він не може бути меншим від передбаченого частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України (50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку). Якщо розмір аліментів визначено у твердій грошовій сумі, до договору необхідно включати умови про індексацію, як вимагає частина друга статті 184 Сімейного кодексу України.

    Договір має бути укладений письмово та підлягає нотаріальному посвідченню. У разі невиконання батьком (матір'ю) свого обов'язку за договором стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса органом державної виконавчої служби.

    Судовий порядок:

    Відповідно до частини третьої статті 199 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів мають:

    • той з батьків, з ким проживає дочка, син, які продовжують навчання;
    • безпосередньо дочка, син, які продовжують навчання.

    Після досягнення дитиною 18-річного віку за наявності підстав для виникнення права на утримання, визначених частиною першою статті 199 Сімейного кодексу України.

    Всього доброго!

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    доброго дня!

    Так, якщо ваша донька навчається на стаціонарі, то ви маєте обов"язок утримувати (допомагати) дочку шляхом виплати їй аліментів. Якщо ви не будете сплачувати аліменти добровільно, то дочка може самостійно або її матір звернутись до суду з предметом про стягнення аліментів у відповідності до ст 199 Сімейного кодексу України.

    Гарного дня


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України