Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 18 лютого 2022, питання №56276

Боротьба з мікрозаймами

Чоловік наданий час не в змозі повернути борг мікрозаймам, брав онлайн без всякого підпису,вони телефонують чужим людям, також мені і моїй сім'ї, погрожують, скажіть як поступити в цій ситуації?чи мають вони взагалі такого права

Відповіді юристів (2)

    Прокопець Олександр Васильович
    Прокопець Олександр Васильович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Відповідно до Закону "Про споживче кредитування", у мфо є певні права для здійснення заходів щодо повернення кредитів, які включають і телефонні дзвінки на певних умовах. Звісно, що жодних погроз не дозволено. Хоча залежить від того, що Ви вважаєте погрозами, погроза подати до суду або погроза розправою. Якщо друге, то це заява в поліцію (хоча це безперспективно) і заява в НБУ на таку мфо. Краще записувати на диктофон розмови.

    Фактично у мфо є єдиний законний шлях повернення простроченої заборгованості, це суд! Але в суди йдуть вкрай рідко, бо це довго і затратно. Скоріш за все рано чи піздно оформлять виконавчий напис нотаріуса і тоді вже виконавча служба буде стягувати кошти з арештом банківських рахунків, утримання із зп і т.і. Ось тоді і звертайтесь, допоможу оскаржити виконавчий напис, після чого, фактично кредит буде закритий.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    З 14 липня 2021 року в повній мірі введено в дію Закон України від 19 березня 2021 року № 1349-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості», з ухваленням якого вперше з’явилося чітке законодавче регулювання роботи колекторських компаній. Однак на практиці вони всерівно продовжують діяти шляхом погроз та шантажу. Вам потрібно звертатися до Нацбанку зі скаргою, але у вас повинні бути докази того, що телефонують вашим близьким, знайомим, погрожують і т.д. Такий тиск буде 2-3 місяці, потім передадуть наступним коллекторам, є справи коли борг передається 3-4 колекторським компаніям, нічого крім телефонного террору вони зробить не можуть, і якщо ви не будете показувати, що ви боїтесь, вони перестануть вас шантажувати, і звернуться до нотаріуса за виконавчим написом, який є незаконним, і скасовується. Стосовно того, що ваш чоловік нічого не підписував, тут вам треба розуміти, що під час оформлення займа в МФО, оформлюється договір відповідно до закону "Про електронну комерцію", шляхом введення одноразового ідентифікатора, який приходить на телефон смс, тому такі договори прирівнюються до паперових.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України