Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 21 февраля 2022, вопрос №56397

Авто під арештом. Чи можна користуватись.

В похресника на авто наклали арешт за несплату аліментів. Чи можна користуватись автомобілем за певних умов, або чи може користуватись автомобілем третя особа по дорученню або ще якось?

Ответы юристов (2)

    Шокало Віталій Володимирович

    Арешт майна за несплату аліментів

    Якщо у людини є борг, вона відповідає за нього всім своїм майном. І це правило стосується не тільки взятих кредитів, а й інших боргів, що утворюються, зокрема і через несплату аліментів.

    Арешт майна за борги проводиться на підставі рішення суду про примусове їх стягнення. Сам арешт майна здійснюється виконавчою службою за зверненням зацікавленої сторони. Якщо виконавець наклав арешт за аліменти на нерухомість або інше майно, продати їх неможливо. Гірше того, при неприйнятті заходів по погашенню заборгованості, майно може бути конфісковано і продано на торгах.

    Внесення до реєстру боржників за аліменти проводиться одночасно з порушенням виконавчого провадження. Єдиний реєстр боржників України знаходиться у відкритому доступі і про факт наявності боргу може дізнатися хто завгодно. Гірше того, ряд посадових осіб зобов’язані вивчати і перевіряти інформацію реєстру. Особи, внесені до реєстру боржників, не зможуть отримати кредит або оформити продаж нерухомості.

    Якщо нерухомість в арешті повноцінно, розпоряджатися їй неможливо. Продаж, дарування, обмін неможливі. Природно, це істотно обмежує права власника і створює йому суттєві незручності. Тому, арешти з нерухомості потрібно знімати.

    Як зняти арешт з нерухомості за аліменти

    Єдиним швидким і законним способом зняття арешту майна за несплату аліментів є повне погашення боргу. Як тільки рішення суду, на підставі якого накладено арешт, виконано, потрібно повідомити про це виконавцю і арешт буде можливо знято, а може і ні. У виконавця є ще виконавчий збір і витрати по виконавчому провадженню. Суми можуть не збігатися, навіть не доплативши 100 грн. розраховувати на те, що арешт знімуть, не варто. Отже, якщо самі взялися за справу, все ретельно звірте і перевірте.

    Складніше йде справа, коли власник заарештованого майна не має грошей для виплати або вважає, що при ухваленні рішення про покладання на нього зобов’язань були порушення закону. В цьому випадку, буде потрібно зняття арешту через суд, шляхом подачі позову або оскарження дій виконавця. Отримання позитивного рішення по таких справах вимагає серйозного судового досвіду. Зверніться в юридичні компанії, що спеціалізуються на захисті прав боржників. Співробітники таких компаній мають потрібний досвід і об’ємний багаж уже знятих арештів.

    Чи можна їздити на арештованому автомобілі?

    Автомобіль арештований чи можна їздити, якщо на авто арешт? Так, можна. До оголошення автомобіля в розшук, ви можете користуватися транспортним засобом.

    Якщо у Вас, будуть додаткові питання - звертайтеся через сайт за допомогою до мене або інших юристів.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Дарія!

    Так, можна користуватися. Арешт лише позбавляє права розпоряджатися автомобілем (тобто відчужувати його іншій особі за договором купівлі-продажу, договором дарування тощо), але не позбавляє права власності, тому можна й надалі володіти та користуватися цим авто.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 316. Поняття права власності

    1. Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

    2. Особливим видом права власності є право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору.

    Стаття 317. Зміст права власності

    1. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    2. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

    Якщо консультація була Вам корисна, залишайте свій відгук.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України