Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 09 марта 2022, вопрос №57609 400₴

Выезд за границу на обучение в иностранном университете.

Я аспирант 4го курса, смогу ли я выехать за границу на обучение если получу приглашение и стипендию от иностранного ВУЗа?

Ответы юристов (4)

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Сергій!

    "Я аспирант 4го курса, смогу ли я выехать за границу на обучение если получу приглашение и стипендию от иностранного ВУЗа"?

    ТАК, ВИМОГИ ЗАКОНУ ЧІТКО ПРО ЦЕ СВІДЧАТЬ.

    При цьому, якщо особа призовник, то взагалі повинна бути звільнена від призову по мобілізації, так як:

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...", а также:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...".

    ЩОДО ВІЙСЬКОВОЗОБОВЯЗАНИХ ЗАПАСУ, РЕЗЕРВІСТІВ, ТО СТУДЕНТИ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИОЗВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ДОКУМЕНТИ:

    - ДОВІДКУ З ВУЗУ (БРАТИ З ВУЗУ, МОЖЛИВО ОНЛАЙН) ТА У ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ): ЗАПИС У ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОМУ ДОКУМЕНТІ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ АБО ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ.

    При наявності запитань звертайтеся через "Звернутися".

    Всього доброго!

    Дьомін Максим  Вікторович
    Дьомін Максим Вікторович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 12 лет опыта

    Здравствуйте! Вы по закону имеете право на отсрочку от призыва во время военного положения как аспирант. Но для того, чтобы ее получить вам необходимо получить справку с учебного заведения о том, что вы действительно обучаетесь на дневной форме аспирантуры. После этого обратиться в военкомат для того, чтобы вам дали отсрочку и проставили соответствующий штамп в удостоверении.

    Без него через границу не пропустят

    Зварич Роман
    Зварич Роман 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 17 лет опыта

    У Вашому випадку при перетині кордону Вам необхідно пред'явити наступні документи:

    1. Посвідчення про відстрочку від призову і повідомлення про зарахування військовозобов'язаних на спеціальний військовий облік (це два документи) з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) (колишній військкомат).

    Підстава для отримання Посвідчення про відстрочку від призову і повідомлення про зарахування військовозобов'язаних на спеціальний військовий облік:

    1. Наказ закладу вищої освіти (ЗВО) про зарахування в аспірантуру (у випадку очного навчання (стаціонар), а не заочного).

    або

    2. Не запрошення від іноземного ВУЗу, а також документ, що засвідчує про зарахування Вас до складу здобувачів освіти у цьому іноземному ВУЗі (консультуйтеся з іноземним ВУЗом, це можна вирішити дистанційно)

    Звертайтеся за консультацією.

    Зварич Роман
    Зварич Роман 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 17 лет опыта

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (абазц 2 частини 2 статті 23)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України