Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 14 березня 2022, питання №58308

Беженство в Польше

Я гражданка Украины а муж гражданин Азербайджана , могу ли я как беженец из Украины уехать в Польшу ? Пустят ли моего мужа со мной если ему требуется уже визе а мне нет

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Ви, як громадянка України, можете звернутися як за міжнародним захистом (статус біженця), так і отримати тимчасовий захист.

    Підстави для отримання статусу біженця мають індивідуальний (особистісний) характер. Це можуть бути побоювання стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, політичних переконань чи належності до певної соціальної групи, громадянства чи підданства.

    Натомість підстави для отримання статусу особи, яка потребує тимчасового захисту, мають зовнішній характер: зовнішня агресія, іноземна окупація, громадянська війна, зіткнення на етнічній основі, природні чи техногенні катастрофи. Тому ситуація в Україні є радше підставою для отримання статусу особи, яка потребує тимчасового захисту.

    Щодо тимчасового захисту, то:

    1. ви маєте право на тимчасовий захист у будь-якій країні ЄС якщо ви проживали в Україні на постійній основі і виїхали з країни, щоб уникнути війни з 24 лютого 2022 року;
    2. тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні;
    3. права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають: права на проживання, доступ до житла, соціальна допомога, медична допомога, опіка над дітьми та підлітками без супроводу, доступ до освіти для дітей та підлітків, доступ до ринку праці (відповідно до політики країн ЄС на ринку праці).

    Особи, які мають право отримати тимчасовий захист:

    • Громадяни України, а також члени їхніх сімей, переміщені внаслідок конфлікту.
    • Особи без громадянства та громадяни третіх країн, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним захистом в Україні, а також члени їх сімей.
    • Громадяни третіх країн, які не є громадянами України, та особи без громадянства, які можуть довести, що вони легально проживали в Україні на підставі чинного дозволу на постійне проживання і які не можуть безпечно повернутися до країни свого походження, мають право на тимчасовий захист ЄС або на відповідний національний захист, залежно від країни ЄС, в якій вони перебувають. Водночас, рішення ЄС не передбачає тимчасовий захист для тих, хто не має постійної посвідки на проживання.

    Люди, які мають право на тимчасовий захист, як правило, можуть подати заяву про надання статусу біженця в будь-який час. Тобто, отримання тимчасового захисту є більш оптимальним варіантом, ніж отримання статусу біженця.

    Якщо Ви все ж таки бажатимите отримати статус біженця, то, відповідно до законодавства ЄС, Ви повинні подати заяву на міжнародний захист (статус біженця) у першій безпечній країні.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України