Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 марта 2022, вопрос №58387 400₴

Выезд за рубеж мужчинам в военное время

Добрый. день.
Подскажите, пожалуйста, имею ли я право сейчас на выезд за границу на основании следующего временного военного удостоверения...
Основная причина исключения - Сахарный диабет 1го типа, но, к сожалению, не могу разобраться в формулировках в удостоверении.
Так же, военкомат, на данный момент, отказывается выдавать какие-либо справки поэтому повторная медкомисия стоит под вопросом.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю!

    З таким тимчасовим посвідченням шанси виїхати є доволі високими, адже Ви визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Але тим не менше, Ви зараховані в запас, а тому однозначну відповідь дати складно.

    Згідно зі статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» заборона виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віку від 18 до 60 років років не застосовуються до таких осіб:

    • які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
    • які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

    Аби розвіяти сумніви, раджу звернутись за роз'ясненням до Державної прикордонної служби України:

    "ОГОЛОШЕННЯ

    До особливого розпорядження тимчасово призупиняється робота громадської приймальні та особистий прийом громадян керівництвом Адміністрації Державної прикордонної служби України. Таке рішення прийнято з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

    Звернутися до Адміністрації Державної прикордонної служби України з письмовим зверненням можливо:

    поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    Успіхів! Якщо є питання, звертайтесь!

    • Дмитрий Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь.

    Пересада Богдан Олександрович
    12.5%

    Доброго дня.Враховуючи, що Вас визнано не придатним до служби із виключенням з військового обліку, то Вас, в ідеалі, мають випустити за кордон.Бажано, все ж таки, перед здійсненням поїздки звернутись на гарячу лінію державної прикордонної служби України та уточнити у них щодо можливості виїзду саме конкретно у Вашій ситуації.

    • Дмитрий Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь.

    Мєньков Андрій Васильович
    37.5%

    Добрый день Дмитрий. Вам необходимо обратиться в военкомат за уточнением Вы исключены с воинского учёта или все же зачислены в запас. Если исключены, то Вы не являетесь военнообязанным и не подлежите мобилизации, если же зачислены в запас, то остаётесь военнообязанным, но по решению мед. комиссии можете получить отсрочку до 6 мес. с последующим прохождением мед. комиссии.

    • Дмитрий Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Дмитро!

    ВИ НЕПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, тому є законні підстави для виїзду за кордон, в зв"язку з висновком про непридатність для проходження військової служби.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);...".

    У підтвердження вищезазначеного повідомляю про те, що на сторінці Державної прикордонної служби у Facebook вказано про те, що:

    https://www.facebook.com/100066866381279/posts/284433603795517/?d=n:

    "Винятки щодо обмеження виїзду за межі України на період воєнного стану чоловікам від 18 до 60 років.

    Як вже повідомлялося, на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.

    Окремо зазначимо, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають:...

    2. висновок військово-лікарської комісії про непридатність".

    При наявності запитань звертайтеся через "Звернутися".

    Всього доброго!

    • Дмитрий Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Дмитро!

    На жаль, виїхати за кордон з таким тимчасовим посвідченням Ви не зможете.

    По-перше, воно підлягає обміну на військовий квиток.

    По-друге, Вас було визнано непридатним до військової служби в мирний час, обмежено придатним у воєнний час.

    Відповідно Ви досі маєте статус військовозобов'язаного та перебуваєте на військовому обліку.

    Для того, щоб виїхати за кордон, потрібно звернутися у військкомат (можна за місцем фактичного проживання/перебування, а не прописки), пройти ВЛК, щоб вона визнала Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку або ж тимчасово придатним з наданням відстрочки від призову на військову службу по мобілізації (про що має бути зазначено у військовому квитку, виданому Вам замість тимчасового посвідчення).

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2022...):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    Згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1. заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    2. визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
    Согласно ст. 19 Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):"Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".
    Потому в случае нарушения ваших прав сотрудниками военкомата нужно жаловаться начальнику военкомата, обращаться в Министерство обороны Украины (контакты - https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...).

    В своїй роботі ВЛК керується Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України \(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    Додаток 1. РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    Стаття 13. Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90

    а) зі значними порушеннями функцій - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій - Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    в) з незначними порушеннями функцій - Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    г) за наявності об'єктивних даних без порушень функцій - Придатні

    д) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів - Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

    Додаток 2. ПОЯСНЕННЯ щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    Стаття 13

    Медичний огляд громадян та військовослужбовців при визначенні ступеня придатності до військової служби, до навчання у ВВНЗ проводиться після стаціонарного обстеження в умовах спеціалізованого лікувального закладу. У разі виявлення вузлового зоба пропонується пункційна біопсія щитоподібної залози під контролем УЗД та цитологічне дослідження біоптату. Якщо відсутні дані про новоутворення, огляд проводиться за пунктом "г".

    До пункту "а" належать:

    стійкі, значно виражені розлади, зумовлені тяжкими формами цукрового діабету з високою гіперглікемією (більше 13,7 ммоль/л) і глюкозурією, ацетонурією, схильністю до частих гіпоглікемічних станів, кетозом, універсальною ангіопатією (ретинопатія, гломерулосклероз тощо), які потребують для компенсації вуглеводного обміну 60 одиниць інсуліну на добу і більше;

    тяжкі форми вузлового зоба, дифузного токсичного зоба (різко виражене схуднення, адинамія, виражений екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу 120 ударів на хвилину і більше, порушення серцевого ритму, різноманітні вісцеральні прояви);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 100 мг та більше на добу;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

    До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, щитоподібної, білящитоподібної та статевих залоз) з незворотними змінами органів і систем та різкими порушеннями їх функцій.

    До пункту "б" належать:

    стійкі помірно виражені розлади, зумовлені хворобами ендокринних залоз середньої тяжкості, коли при відповідному лікуванні зберігається незначне зниження працездатності оглядаємого;

    цукровий діабет середньої тяжкості з помірною гіперглікемією (не більше 13,7 ммоль/л) та глюкозурією. Компенсація вуглеводного обміну досягається пероральним уживанням цукрознижувальних препаратів або введенням інсуліну до 60 одиниць на добу на фоні постійної дієтотерапії. Ацетонурія, кетоз, діабетичні коми в анамнезі відсутні;

    токсичний зоб середнього ступеня тяжкості (зниження ваги тіла на 20% від початкової, помірна тахікардія до 120 ударів на хвилину, характерні очні симптоми);

    гіпотиреоз середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 50-100 мг на добу;

    аліментарне ожиріння III ступеня.

    До цього пункту належать також усі захворювання залоз внутрішньої секреції з помірними порушеннями функцій.

    До пункту "в" належать:

    форми цукрового діабету з невисокою гіперглікемією (8-9 ммоль/л), яка легко нормалізується дієтою, працездатність хворого збережена;

    легкі зворотні форми дифузного токсичного зоба (легка неврозоподібна симптоматика, зниження толерантності до фізичного навантаження, тахікардія з частотою пульсу до 100 ударів на хвилину);

    легкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні до 50 мг на добу;

    дифузний та вузловий зоб 3 стадії без порушення функцій щитоподібної залози;

    гіпоталамічний синдром нейроендокринної форми (ожиріння I-II ступенів, гіпертензія, порушення толерантності до вуглеводів, наявність стрій на тулубі, кінцівках);

    підгострий тиреоїдит з рецидивним перебігом;

    аліментарне ожиріння II ступеня.

    До цього пункту належить також функціональна гіпербілірубінемія з постійним підвищенням білірубіну більше ніж 30 ммоль/л.

    При вперше виявленій гіпербілірубінемії (у 2 та більше аналізах крові) призовники та громадяни визнаються тимчасово непридатними з обов'язковими двома обстеженнями за цей час з метою виключення хронічної патології печінки.

    З метою ранньої діагностики порушення вуглеводного обміну та цукрового діабету для проведення тесту обстежуваний приймає внутрішньо сухий порошок глюкози, розчинений в 250 мл води з розрахунку 1 г сухого порошку на 1 кг маси тіла, але не більше 100 г.

    У разі дослідження цукру крові за іншими методиками враховуються відповідні норми для зазначених методик.

    До пункту "г" належать:

    дифузний та вузловий зоб 1-2 стадій без порушення функцій щитоподібної залози;

    аліментарне ожиріння I ступеня;

    прооперовані з приводу гінекомастії із сприятливим результатом.

    До пункту "д" належать стани після хірургічних втручань на щитоподібній залозі, інших ендокринних залозах при нормалізації їх функцій після лікування. За цим самим пунктом оглядаються військовослужбовці за контрактом, які перенесли гострі та підгострі тиреоїдити та стани після стаціонарного лікування з приводу вперше виявленого цукрового діабету 1-го типу, тиреотоксикозу.

    При ожирінні іншого походження огляд за графами I, II, III проводиться залежно від тяжкості перебігу основного захворювання за відповідними Статтями Розкладу хвороб.

    Особи з незбалансованим харчуванням та фізичним розвитком (конституціональна високорослість) оглядаються за статтею 82 Розкладу хвороб.

    Отже потрібно, щоб Вас визнали непридатним або тимчасов придатним до військової служби у воєнний час. Для цього необхідно відвідувати військкомат та проходити ВЛК, маючи при собі: паспорт, ІПН, всю медичну документацію за вашим станом здоров'я, яка зможе підтвердити вашу непридатність (наприклад: знімки, медичні висновки лікарів, амбулаторну картку, виписки про стаціонарне лікування, свідоцтво про інвалідність, висновки МСЕК, програми реабілітації особи з інвалідністю).
    Президент України підписав Указ про загальну мобілізацію №69/2022.

    Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи, які впроваджуються відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

    1. Перша черга оперативного резерву — колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року, а не всіх, хто коли-небудь проходив строкову службу).

    2. Друга черга оперативного резерву — військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    3. Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

    4. Громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (застосовується у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни).

    Також зверніть увагу на інші підстави для отримання відстрочки від призову або взагалі для виключення з військового обліку.

    Сторінка Державної прикордонної служби в Фейсбук: https://www.facebook.com/100066866381279/posts/284433603795517/?d=n:

    На період дії правового режиму воєнного стану чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.

    Окремо зазначимо, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають:

    1. посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;

    2. висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    1. на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або
    2. які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або
    3. на утриманні яких є дитина з інвалідністю.

    А також тих, хто є:

    1. усиновителем
    2. опікуном, або
    3. чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2022...):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

    Згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1. заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    2. визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
    3. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    4. жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    5. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;
    6. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    7. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;
    8. усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    9. зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
    10. народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
    11. працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;
    12. інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
    • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
    • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:
    1. військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
    2. працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;
    3. осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
    4. осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Обов'язки громадян:

    Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено:

    • з’явитися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період;
    • надати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких вони є, Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту з наступним відшкодуванням державою їх вартості в порядку, встановленому законом.

    Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу під час мобілізації можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України