Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 марта 2022, вопрос №59053 150₴

Может ли выехать студент из Украины?

Добрый вечер, как я понял, студенты дневной формы обучения могут пересекать границу во время военного положения с студенческим билетом и приписным свидетельством. Можно ли пересечь границу с оригиналом студенческого и КОПИЕЙ приписного? Копии есть как и скановые так и чб на бумаге.

Ответы юристов (11)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Андрій!

    ТРЕБА ОРИГІНАЛ ПРИПИСНОГО, СТУДЕНТСЬКИЙ КВИТОК ТА ПО МОЖЛИВОСТІ ДОВІДКУ ВНЗ.

    ЯКЩО ВИ ПРИЗОВНИК (У ВАС Є ПРИПИСНЕ), ТО ВЗАГАЛІ ВИ ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТАК ЯК:

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...", а также:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Згідно зі статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» заборона виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віку від 18 до 60 років років не застосовуються до таких осіб:

    • які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
    • які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність;
    • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
    • на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.
    • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти, або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
    • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, в разі відсутності інших осіб, що можуть здійснювати його догляд;
    • чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба, або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат, сестра) загинули чи пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Ви не маєте права на відстрочку від мобілізації та перетин кордону.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Вітаю, Андріє!

    у Вас не має проблем з перетином кордону, так як згідно ст. 23 про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації ви відноситесь до категорії громадян, які є

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Вам треба мати при собі оригінал приписного, студентскій квиток та довідку Вашого навчального закладу.

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Здравствуйте!

    1. По состоянию на сегодня ваша отсрочка от мобилизации как студента работает!

    Підстави для отримання відстрочки від призову по мобілізації, що надають право для перетину кордону зазначений у ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    2. С пересечением границы могут быть проблемы. В силу своего возраста вы являетесь призовником, то есть не военнообязанным. В свою очередь, указ президента о мобилизации касается только военнообязанных лиц. Однако, учитывая ситуацию на границе до конца нет понимания, будут ли с этим разбираться.

    В любом случае, вам нужно получить справку с ВУЗа о том, что вы являетесь студентом дневной формы. Без этой справки шансов выехать очень мало. Оригинал приписного так же обязательный документ. Кроме того, следует учесть разъяснение госпогранслужбы касательно пересечения границы.

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років:

    • які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
    • які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність;
    • на утриманні яких перебувають 3 і більше дітей віком до 18 років;
    • на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.
    • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти, або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
    • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, в разі відсутності інших осіб, що можуть здійснювати його догляд;
    • чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба, або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат, сестра) загинули чи пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    3. Кроме того, у вас на руках должно быть приписное свидетельство. Этот документ подтверждает, что вы являетесь именно ПРИЗОВНИКОМ, а не военнообязанным.

    4. Рекомендую ознакомиться с очередями мобилизации.

    Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи:

    Перша черга оперативного резерву — колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року, а не всіх, хто коли-небудь проходив строкову службу).

    Друга черга оперативного резерву — військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

    Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.

    Громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (застосовується у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни).

    Учитывая ваш статус призовника и отсрочку, в теории вы можете быть мобилизированны в последнюю очередь, вероятность чего крайне низка.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Звертаю увагу, відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Враховуючи зазначене вище, виїхати студенти можуть лише за наявності посвідчення про відстрочку, яке видається військкоматом (територіальним центром комплектування та соціальної підтримки).

    Якщо такого посвідчення не видано, студентський квиток або наказ про зарахування на денну форму навчання не буде підставою для виїзду.

    Отже, як студент денної форми навчання Ви не підлягаєте мобілізації і відповідно можете претендувати на відстрочку.

    Відстрочку потрібно отримувати у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (нова назва війсккомату). Для отримання відстрочки потрібно:

    - копія паспорта;

    - копія РНОКПП;

    - оригінал довідки про навчання;

    - посвідчення про приписку (військовий квиток або тимчасове посвідчення).

    Успіхів! Якщо є питання, звертайтесь!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Відповідно до Указу про загальну мобілізацію №69/2022 призову підлягають військовозобов’язанї та резервісти, придатні до військової служби віком від 18 до 60 років, але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі.

    Отже, призову на військову службу під час мобілізації підлягають лише військовозобов’язані та резервісти.

    Особа призовного віку (18-27 років) підлягає призову на строкову військову службу.

    Однак, студент денної форми навчання має право на відстрочку (ч. 8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2022...):

    "8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва."

    Також слід зазначити, що президентом України Петром Порошенко був підписаний Закон № 277-VIII, яким звільняються від військової служби за мобілізацією в особливий період студенти, аспіранти та докторанти денної форми навчання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/277-19#Text).

    Документом вносяться зміни до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та пункту 1 частини восьмої статті 26 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Відповідно до ухвалених змін, військовослужбовці, які є студентами, аспірантами чи докторантами денної форми навчання та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, звільняються зі служби. Таким чином забезпечуються рівні умови щодо реалізації вищезазначеними громадянами права на освіту.

    Для виїзду з України Вам будуть потрібні:

    - паспорт;

    - паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    - ІПН;

    - посвідчення про приписку до призовної дільниці з відміткою про надання відстрочки;

    ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...):

    74. Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” відстрочка від призову на строкову військову службу надається громадянам за рішенням призовної комісії: за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності, а у випадках, які не передбачені зазначеним Законом, - за рішенням обласної призовної комісії на підставі подання районної (міської) призовної комісії.

    77. Надання відстрочки від призову для здобуття освіти проводиться на підставі довідки за формою згідно з додатком 20, яка видається закладом освіти.

    81. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов’язані подавати щороку до 1 жовтня районним (міським) військовим комісаріатам документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    Довідка про навчання призовника може безпосередньо надсилатися закладом освіти районному (міському) військовому комісаріату.

    84. Згідно з рішенням районної (міської) призовної комісії посадова особа, яка відповідає за обліково-призовну роботу районного (міського) військового комісаріату, повинна провести оформлення документів у такому порядку:

    призовникам, які одержали відстрочку від призову за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти, продовження професійної діяльності та з інших причин, у посвідченнях про приписку до призовних дільниць у розділі “Результати призову” зробити відповідний запис, який скріпити гербовою печаткою;

    У разі відмови в перетині кордону, викликайте керівництво КПП, звертайтеся до Адміністрації Державної прикордонної служби України:

    - поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    - на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    - на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    ОЗНАЙОМТЕСЯ - https://tsn.ua/ru/ato/mobilizaciya-studentov-kto-v...

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-27 ЛЕТ)

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного)

    Указ Президента на Вас не распостраняется в обязательном порядке , но если у Вас есть желание и Вы можете использовать оружие , то можете присоединится к формированию территориальной обороны Вашего региона добровольно и подписать контракт добровольца ТРО

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    У разі відмови питання вирішується через начальника прикордонного посту.

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають:

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплатуюристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Шубіна Марина Савеліївна
    33.3%
    Шубіна Марина Савеліївна 2 года назад

    Юрист, г. Мелитополь, 3 года опыта

    Відповідно до чинного законодавства призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    -здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Держприкордон служба роз’яснювала, що перетнути кордон можуть військовозобов’язані, які мають посвідчення про відстрочку від призову.

    Наразі законодавством передбачено, що здубувачам освіти - призовникам видається приписне посвідчення в якому зазначається про відстрочку.

    Такого докумнту має бути достатньо для перетину кордону.

    Але наразі офоційних держава не надавала додаткових роз’я неет

    ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (в ред. від 30.03.2021)

    Лист Адміністрації держприкордон служби від 25.02.2022 №23-6081/0/6-22-вих

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    ДОБРОЇ НОЧІ!

    МАЄТЕ ПРАВО, ЩО ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАКОНОМ ТА ПІДТВЕРДЖЕНО на сторінці Державної прикордонної служби вказано про те, що:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Do-kogo-z-cholovikiv-gromadyan-Ukraini-vikom-vid-18-do-60-rokiv-ne-zastosovutsya-obmezhennya-viizdu-za-kordon-/

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Всего доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Андрій!

    Оригінал військового (приписного) обов'язково. Його перевірять працівники на кордоні, в тому числі на оригінальність та відповідність (правдивість).

    І якщо ще зі студентським та довідкою з навчального закладу можна обійтись (оскільки ви їх по суті надаєте у військомат для отримання відстрочки), то сам квиток обов'язковий.

    Ви можете його відновити у місці перебуванні, якщо втрачено.

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Для перетину кордону необхідні оригінали документів, які предявляються а перевіряються праццівниками на кордоні

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України