Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 03 травня 2022, питання №63501

Чи може студент ВУЗу на магістратурі переїхати через кордон під час війни?

Доброго дня.
Я закінчую вищий навчальний заклад в Україні та планую вступати на магістратуру закордон. Скажіть, чи випустять мене як студента іноземного ВУЗу та, чи взагалі, випустять, якщо я буду студентом на магістратурі в Україні під час війни?
Заздалегідь дякую за відповідь!

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Богдане!

    Вас випустять за кордон, якщо Ви будете студентом закордонного ВУЗу.

    Студенти українських закладів освіти мають право тільки на відстрочку від мобілізації.

    Звертайтесь, якщо потрібна детальна консультація.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Вітаю!

    Вас випустять за кордон. Необхідно мати на руках довідку з ВУЗу про статус студента, з якою ви звертаєтесь до військомату та отримуєте документ про відстрочку від мобілізації.

    З вищевказаними документами ви перетинаєте кордон.

    Для більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися"

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    ОБУЧЕНИЕ НА ДНЕВНОЙ ФОРМЕ В ВУЗЕ ЗА ГРАНИЦЕЙ, ДАЕТ ПРАВО НА ПЕРЕСЕЧЕНИЕ ГРАНИЦЫ.

    ЭТО ПОДТВЕРЖДЕНО ПОЗИЦИЕЙ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПОГРАНИЧНОЙ СЛУЖБЫ УКРАИНЫ:

    Уряд вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України (dpsu.gov.ua)

    НО КРОМЕ ПОСТУПЛЕНИЯ И ПРАВИЛЬНОЙ ПОДГОТОВКИ ДОКУМЕНТОВ, ДОЛЖНЫ БЫТЬ В ПОРЯДКЕ ВОЕОННО-УЧЕТНЫЕ ДОКУМЕНТЫ: ПРИПИСНОЕ ЛИБО ВОЕННЫЙ БИЛЕТ (ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ).

    ЕСЛИ ПРИПИСНОЕ, ТО ОТСРОЧКУ ПОЛУЧАТЬ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТЕ), НЕ НУЖНО, А ТОЛЬКО НА ОСНОВАНИИ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ОБУЧЕНИЕ НА ДНВНОЙ ФОРМЕ В ВУЗЕ ЗА ГРАНИЦЕ, НЕОБХОДИМО ПОЛУЧИТЬ СПРАВКУ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТЕ).

    ЕСЛИ ЖЕ, ЕСТЬ ВОЕННЫЙ БИЛЕТ (ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ), НА ОСНОВАНИИ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ОБУЧЕНИЕ НА ДНЕВНОЙ ФОРМЕ В ВУЗЕ ЗА ГРАНИЦЕ, НЕОБХОДИМО ПОЛУЧИТЬ ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА НА ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ ПО МОБИЛИЗАЦИИ.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Богдан!

    Роз'яснення Державної прикордонної служби України від 03.05.2022 https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

    "Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);"

    ВИСНОВОК: для виїзду за кордон Вам непотрібно звертатися до військкомату та отримувати довідку про відстрочку від мобілізації. Для цього необхідні лише ваш паспорт громадянина України для виїзду за кордон та перекладене і нотаріально завірене рішення про ваше зарахування на навчання за денною формою в іноземному ВУЗі.

    Військово-обліковий документ (приписне, військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) - непотрібен.

    Також зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Якщо потрібна детальна консультація, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України