Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 04 травня 2022, питання №63561 150₴

Как продать квартиру если мама с оригиналами документов в Германии

Здравствуйте!
Мне 30 лет, хотим с мамой продать ее квартиру в Кропивницком.
Слышала что с 9 мая вроде снова заработают реестры.
Мама эвакуировалась в Германию, оригиналы документов с ней.
Прописана она сама в квартире. Больше никого.
Она единоличный владелец, никаких других проблем нет.
Как можно удаленно мне как дочери получить мамино разрешение на продажу?
как продать удаленно?
Напишите пожалуйста подробную инструкцию.
Если такой возможности нет, я в крайней случае могу поехать за документами к маме в Германию,
в этом случае напишите что и как нужно делать, есть ли возможность оформлять доверенность в Германии

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Оскільки квартира знаходиться в Україні, її продаж буде здійснюватись за законодавством України!

    Однією з умов є нотаріальне посвідчення договору!

    Нотаріус під час укладення угоди звичайно ж перевіряє оригінали документів, що підтверджують право власності та багато інших документів.

    Тому оригінали обов’язково мають бути в Україні!

    Якщо ви як донька хочете укласти договір від імені мами, то необхідно мати довіреність!

    Мама повинна написати довіреність Вам, здійснити її апостиль та передати вам в Україну (можливо разом із переданням оригіналів документів).

    Тому Вам точно потрібно отримувати документи від мами!

    Всього доброго ! Якщо є питання; звертайтесь

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Вчиняти дії з нерухомістю в період воєнного стану за дорученням від імені фізичних осіб забороняється.

    З метою відновлення функціонування ринку нерухомості та державної реєстрації прав на неї Кабмін прийняв постанову № 480, яка вже оприлюднена в "Голосі України" і набрала чинності.

    Постанова № 480 встановлює, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його скасування нотаріальні дії можуть вчинятися, але з низкою особливостей та заборон.

    Так, вчиняти нотаріальні дії з нерухомістю можуть тільки нотаріуси зі списку Мін'юсту. Це зареєстровані в Україні громадяни, які раніше не заплямували репутацію недобросовісними діями.

    Протягом зазначеного часу нерухомість не можна буде передавати як внесок до статутного капіталу юридичної особи, отримувати у зв'язку з виходом зі складу учасників.

    Вчиняти дії з нерухомістю за дорученням від імені фізичних осіб забороняється.

    Нотаріальне посвідчення договору з відчуження нерухомого майна, іпотеки, про встановлення довірчої власності можливо оформити в межах області, де нерухомість розташована. Виключення становлять тільки дії з нерухомістю в Києві та Київській області.

    Дії з нерухомістю в Києві та Київській області можуть здійснюватися виключно нотаріусом, робоче місце (контора) якого розташоване в місті Києві або Київській області, за місцезнаходженням такого майна, або місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї зі сторін відповідного договору.

    Щоб запобігти махінаціям з житлом, його можна буде відчужувати тільки через місяць після придбання або пізніше.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Ольга!

    Мама повинна надати нотаріально завірену довіренність на продаж квартири на Ваше ім'я. за необхідності вона повина бути перекладена, а переклад також нотаріально завірений.

    Документи на квартиру треба переслати DHL або іншою поштою: без них нічого не вийде!

    Далі все просто: Ви звертаєтесь до агента з нерухомості та після виконання всіх формальностей, у яких цей агент Вам допоможе, оформлюєте договір купівлі-продажу квартири.

    За деталями звертайтесь персонально. Вдачи!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Ольга!

    З приводу відновлення роботи реєстрів Ви майже праві:

    Згідно ПОСТАНОВИ КМУ від 19 квітня 2022 р. № 480 Київ

    Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану


    Відповідно до статей 121 та 20 Закону України “Про правовий режим воєнного стануˮ Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

    2. Установити, що доступ до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, у зв’язку з набранням чинності цією постановою надається користувачам за їх зверненнями до технічного адміністратора таких реєстрів у порядку, визначеному законодавством.

    3. Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Ольга!

    Щоправда Постанова передбачає низку обмежень, які, як неодноразово заявляв раніше міністр юстиції, спрямовані на попередження неправомірного втручання та зловживань з нерухомим майном під час воєнного стану:

    • не всім нотаріусам буде дозволено вчиняти нотаріальні дії;
    • заборонено вчиняти дії за довіреністю від імені фізичних осіб;
    • заборонено передавати до статутного капіталу або отримувати у зв’язку з виходом із товариства;
    • подальше відчуження нерухомості не раніше, ніж за місяць;
    • обмеження нотаріальних дій територією області.

    Зокрема, не всі нотаріуси зможуть вчиняти нотаріальні дії з нерухомим майном, корпоративним правами, цінними паперами, часткою в спільному майні подружжя, видачею довіреності на доступ до індивідуального сейфу – які більш детально описані в Постанові як нотаріальні дії щодо цінного майна. Міністерство юстиції України формує перелік нотаріусів, які в умовах воєнного стану можуть вчиняти нотаріальні дії щодо цінного майна, зокрема щодо нерухомого майна, виходячи з того, чи вчиняли вони в минулому порушення, перераховані в Постанові. Деякі нотаріуси також будуть обмежені в тому, які саме нотаріальні дії вони можуть вчиняти та щодо якого виду майна, яке постанова розглядає як цінне. Заборона вчиняти окремі нотаріальні дії фіксується відповідним застереженням в списку нотаріусів, який формує Мінюст.

    Окрім цього, забороняється вчинення таких нотаріальних і реєстраційних дій, зокрема щодо відчуження нерухомого майна або зміни складу учасників юридичної особи, на підставі довіреності від імені фізичної особи. Нові довіреності на розпорядження нерухомим майном як і раніше мають оформлюватися на нотаріальному бланку.

    Також нерухоме майно не можна буде передавати як внесок до статутного капіталу юридичної особи або отримувати у зв’язку з виходом зі складу учасників. Це обмеження може бути пов’язане з попередженням обходу інших обмежень і атак на бізнес.

    За загальним правилом, нерухоме майно можна буде відчужити не раніше, ніж через один місяць після його набуття. Очікується, що це має попередити створення ланцюжків добросовісних набувачів, коли воно відбувається протягом короткого строку, часто з метою ускладнити повернення нерухомого майна, яке вибуло незаконно. Тому це правило не застосовується зокрема при продажу отриманого в спадщину або внаслідок визначення часток у праві спільної сумісної власності, які зазвичай не пов’язані з таким ризиком. Втім, в умовах ускладненої роботи судів такі ланцюжки можуть створюватися й протягом тривалішого періоду, ніж один місяць.

    Посвідчити договір щодо відчуження нерухомого майна, іпотеки, довірчої власності щодо нерухомого майна можна буде лише в межах області, де воно розташоване. Аналогічне обмеження діє ще з 2016 р., коли було скасовано можливість проведення реєстраційних дій з нерухомістю незалежно від місцезнаходження нерухомого майна на всій території України під приводом попередження рейдерських схем. Як виняток, Постанова запроваджує застосування принципу екстериторіальності щодо нерухомого майна, розташованого в Києві та Київській області, дозволяючи вчинення нотаріальних дій і державної реєстрації щодо них у межах території Києва та Київської області, крім випадку державної реєстрації в результаті оформлення спадщини.

    Постановою передбачено порядок передачі заяв і завершення реєстраційних дій, щодо яких звернулися до введення воєнного стану та які досі перебувають на розгляді.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України