Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 11 мая 2022, вопрос №64070

Помощь переселенцам при боевых действиях

Добрый день, можно ли рассчитывать на помощь, если проживая в Чернигове 16 марта под обстрелами выехали в центр города, но при этом не зарегистрировались, как ВПО.

Ответы юристов (3)

    Антоненко Ірина
    Антоненко Ірина год назад

    Юрист, г. Днепр, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Питання виплати допмоги на проживання ВПО врегульовано, зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 року "Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України", є загальнодоступною за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/457-2022-%D0%B....

    Відповідно до положень даної Постанови, допомога на проживання надається ВПО, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

    Таким чином, у разі, якщо Ви не набули статус ВПО, підставі для надання Вам допомоги на проживання, як ВПО - нажаль, відсутні.

    Додатково, звертаю Вашу увагу на те, що за березень та квітень 2022 р. зазначена допомога надається всім внутрішньо переміщеним особам.

    Починаючи з травня 2022 р. така допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися лише з певних територій.

    Повний перелік таких територій міститься у Наказі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 01.05.2022 №82, є загальнодоступним за посиланням: https://www.minre.gov.ua/doc/doc/67 (див. додаток до наказу у форматі .pdf).

    Сергей Клиент год назад

    То есть я правильно понимаю, что если я не успел зарегистрироваться до определённого момента, то я не могу получить помощь за то время, в которое мне пришлось выехать с дома из-за боевых действий?

    Антоненко Ірина
    Антоненко Ірина год назад

    Юрист, г. Днепр, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Так. Вам слід було зареєструватись до 30 квітня 2022 року. Тоді б Ви отримали допомогу за березень та квітень. Раджу звернутися безпосередньо до Вашого ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади, які надають такі довідки. Поясніть ситуацію і Вас більш детально зорієнтують з цього питання, враховуючи особливості конкретної території.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України