Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 14 мая 2022, вопрос №64263

Продажа недвижимости при военном положении

Для продажи недвижимости возникают два вопроса:
1. Как сейчас в реале происходит передача денег в валюте, их легализация для последущего вывоза за границу, при правилах оплаты в грн?
2. Какие действуют механизмы вывоза валюты с продажи недвижимости за границу и какие для этого нужны документы
Благодарю за ответы.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Ігоре!

    Перш за все Вам слід пам'ятати, що Нацбанк повернув вимогу про надання документів при вивезенні за кордон валютних цінностей на суму понад 10 тис євро в еквіваленті.

    Тобто, якщо сума Вашого одноразового перевезення валю через кордон становить більше 10 тис. евро разом із заповненою Декларацією до митного органу, який здійснює митне оформлення, Ви повинні подати документи, які підтверджують законність походження валютних цінностей.

    Зокрема, такими документами можуть бути:

    1. Податкова декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.

    2. Податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати, які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.

    3. Інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу нерухомості.

    Бланки Декларації, які заповнюєте Ви у такому випадку затвердженні постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 р. «Про деякі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей» та можуть бути роздруковані та заповненні Вами завчасно.

    Враховуючи вище викладене можна зробити висновок, що за для законного вивезення валютних цінностей за кордон, слід дотримуватися правил митного декларування валютних цінностей. Для цього, при проходженні митного контролю необхідно заявити про намір задекларувати валютні цінності та заповнити митну декларацію - декларацію транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей, у випадку якщо суму валютних цінностей становить більше 1000 євро.

    Крім того, майте на увазі, що єдиним законним засобом платежу на території України є національна валюта України – гривня.

    За недотримання даних вимог законодавства встановлені санкції. Так, ст. 162 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачені санкції у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 30 до 44 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (від 510 грн до 748 грн).

    Якщо будуть питання, звертайтесь особисто, натиснувши кнопку "звернутись".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України