Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 мая 2022, вопрос №64938 1300₴

Выезд за границу, как студент иностранного ВУЗа

Здравствуйте. Я являюсь студентом иностранного ВУЗа. Мне 31 год Не служил. Я предоставил в военкомат все необходимые документы, на основе которых мне поставили отметку об отсрочке в военном билете "согласно ст 23 ч 2 пункт 2 Так-же выдали справку о том, что я имею
право выезда за границу
Меня смущает тот факт, что текст написан правильно, но они сослались не на тот закон. Насколько я понимаю, должно было быть тоже самое, только согласно ст 23 п 18 закона "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
В пунктах пропуска данные документы не принимают, и требуют студенческий билет или визу. Я получил от юриста в Литве такой ответ
У Литві студентський квиток не є юридичним підтвердженням вашого статусу студента. Цю роль відіграє Довідка про статус студента, яку ви отримуєте після успішного складання іспитів та зарахування на навчання.
Такая справка есть, соответственно военкомат выдал документы.
Но Пограничники ссылаются на распоряжение от 3 мая, КМУ якобы о данном положении, я не нашёл постановление КМУ, только пояснения главного пограничника от 3 мая, которое опровергает его коллега
заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор МАТВІЙЧУК
Яка різниця стосовно виїзду за кордон студентів українських та закордонних вузов.
Кілька тез з цього приводу:
https://dpsu.gov.ua/ua/news/%20VIDEO%20-Pro-viizd-za-kordon-studentiv-ukrainskih-ta-zakordonnih-vishiv/
Получаем замкнутый круг, пойди туда , не знаю куда и принеси то , не знаю что. Более того нет
Пояснений когда должна быть выдана виза , когда должен быть выдан студ. Билет …. Который можно получить только после получения ВНЖ , например в Литве.
Складывается ощущение, что нет алгоритма и студентов держат в Украине….хотя и приняли закон.

Ответы юристов (22)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Олексіє

    !У Вас не має жодної причини для хвилювань. Ви маєте повноцінне законне право на віїзд. У Вашому випадку діють дві підстави, які надають Вам це право:

    ПО-ПЕРШЕ, це підстава про необхідну Вам для виізду відстрочку із статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), в якій визначений вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    ПО-ДРУГЕ, це Постанова Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених відповідно Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, і з приводу якої є роз’яснення Держприкордонслужби від 03 травня 2022 року:

    "З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);

    ОТЖЕ, для виїзду за кордон Вам треба спочатку прийти до ТЦКСП (тобто військомату) за місцем реєстрації з паспортом та військовим квитком та, надавши їм довідку з іноземного ВУЗу про денну форму навчання із завіреним нотарільно перекладом, отримати довідку для виїзду за кордон.

    Після того можно вільно петеринати кордон, маючи на руках наступні документи:

    паспорт (закордонни чи внутришній),

    довідку про навчання,

    довідку з ТЦКСП для виїзду за кордон.

    Якщо виникнуть уточнюючі питання, можете звернутись до мене просто зараз, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Олексій!

    ЯКЩО РАПТОМ У ВАС ВИНИКНУТЬ ПРОБЛЕМИ З ПРИКОРДОННИКАМИ (ВСЕ БУВАЄ), ОСЬ ВАМ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИМ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ В ТАКИХ ВИПАДКАХ:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду.

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Власне, запитувач має право оскаржити:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    По-третє, оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень:

    ненадання відповіді на запит;

    ненадання інформації на запит;

    безпідставна відмова у задоволенні запиту на інформацію;

    неоприлюднення інформації відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    надання або оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом;

    нездійснення реєстрації документів;

    навмисне приховування або знищення інформації чи документів.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом.

    По-третє, є також телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Прикордонники надаватимуть консультації в телефонному режимі:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Щасливої поїздки!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Олексій!

    Забув відповісти щодо ріжниці "стосовно виїзду за кордон студентів українських та закордонних вузов". У даному випадку вона полягає лише в тому, що перші мають право на відстрочку, але не на виїзд за кордон, а другі мають право і на те, і на інше.

    Доречи, ось Вам ссилка на Постанову КМУ, яку Ви не змогли знайти: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Олексій!

    З приводу Ваших питань:

    Здравствуйте. Я являюсь студентом иностранного ВУЗа. Мне 31 год Не служил. Я предоставил в военкомат все необходимые документы, на основе которых мне поставили отметку об отсрочке в военном билете "согласно ст 23 ч 2 пункт 2 Так-же выдали справку о том, что я имею право выезда за границуМеня смущает тот факт, что текст написан правильно, но они сослались не на тот закон. Насколько я понимаю, должно было быть тоже самое, только согласно ст 23 п 18 закона "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".В пунктах пропуска данные документы не принимают, и требуют студенческий билет или визу. Я получил от юриста в Литве такой ответУ Литві студентський квиток не є юридичним підтвердженням вашого статусу студента. Цю роль відіграє Довідка про статус студента, яку ви отримуєте після успішного складання іспитів та зарахування на навчання.Такая справка есть, соответственно военкомат выдал документы.Но Пограничники ссылаются на распоряжение от 3 мая, КМУ якобы о данном положении, я не нашёл постановление КМУ, только пояснения главного пограничника от 3 мая, которое опровергает его коллегазаступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор МАТВІЙЧУК

    У Вас на руках повинна бути довідка, підписана комісаром ТЦКСП саме "для виїзду за кордон на навчання в ВУЗі". Доречи в багатьох іноземних ВУЗах взагалі не існує такого поняття, як студентській квиток.

    Яка різниця стосовно виїзду за кордон студентів українських та закордонних вузов.Кілька тез з цього приводу:https://dpsu.gov.ua/ua/news/%20VIDEO%20-Pro-viizd-za-kordon-studentiv-ukrainskih-ta-zakordonnih-vishiv/

    На це питання я відповів вище: в даному контексті ріжниці практично не має, окрім того, що дивною прихоттю Кабміну та Держприкордонслужби встановлена груба дискримінація щодо студентів українських ВУЗів, яким чомусь не дозволено виїзджати за кордон. Це, доречи, зараз призвело вже до того, що студенти українських ВУЗів массово переводятся у іноземні вищі заклади!

    Получаем замкнутый круг, пойди туда , не знаю куда и принеси то , не знаю что. Более того нетПояснений когда должна быть выдана виза , когда должен быть выдан студ. Билет …. Который можно получить только после получения ВНЖ , например в Литве.Складывается ощущение, что нет алгоритма и студентов держат в Украине….хотя и приняли закон.

    Наскільки мені відомо із власної практики роботи з клієнтами студентами, які навчаються в іноземних ВУЗах, в них проблеми з виїздом практично не має жодної. Принаймні я про таке не чув, окрім поодиноких випадків порушення законів працівниками ДПСУ. Такі порушення можна легко виправити, вимагаючи від них письмової відмови та оскаржуючи подібні рішення чи дії у встановленному порядку.

    Звертайтесь!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, Олексію!

    ВИ АБСОЛЮТНО ПРАВІ, ЩО ВИХОДИТЬ ЗАМКНУТЕ КОЛО, АДЖЕ ВИ НАДАЛИ ВСІ НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ, ОТРИМАЛИ ВІД ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ЦЕНТРУ КОМПЛЕКТУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ВСІ ДОКУМЕНТИ, І ЯК НА МЕНЕ МАЄТЕ ПОВНЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ!

    ПРИКОРДОННИКИ ПОСИЛАЮТЬСЯ НА СВОЇ ОСТАННІ РОЗ'ЯСНЕННЯ ВІД 03 ТРАВНЯ 2022 РОКУ. ДАВАЙТЕ ОЗНАЙОМИМОСЯ:

    «….03 травня 2022 07:28

    Державна прикордонна служба України оформила нові роз’яснення від 03 травня 2022 року щодо перетину кордону. Ознайомитись можна за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    ...

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти)".

    ОДНАК ВОНИ ВВОДЯТЬ ВАС В ОМАНУ, КОЛИ ГОВОРЯТЬ, ЩО МАЄ МІСЦЕ НОВЕ РОЗПОРЯДЖЕННЯ АБО ПОСТАНОВА КМУ ВІД 03 ТРАВНЯ, МАЮТЬ НА УВАЗІ ВИЩЕЗАЗНАЧЕНІ РОЗ'ЯСНЕННЯ.

    ОДНАК РОЗ'ЯСНЕННЯ - НЕ Є НОРМАТИВНИМ АКТОМ, І ТИМ БІЛЬШЕ НЕ МОЖУТЬ БУТИ ОСНОВОЮ ДЛЯ ВІДМОВИ ВАМ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ. ВОНИ НОСЯТЬ ТІЛЬКИ РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ХАРАКТЕР І НЕ ВСТАНОВЛЮЮТЬ ОБОВ'ЯЗКОВИХ ПРАВИЛ ПЕРЕТИНУ.

    ЯК НА МЕНЕ, ВИ ПОВНІСТЮ ПІДТВЕРДИЛИ СВОЄ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, АДЖЕ ГОЛОВНИМИ ДОКУМЕНТАМИ Є ДОКУМЕНТИ, ОТРИМАНІ ВІД ВІЙСЬККОМАТУ!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Олексію!

    У ТАКІЙ СИТУАЦІЇ, ЩО СКЛАЛАСЬ, БАЧУ ДЛЯ СЕБЕ НАСТУПНІ МОЖЛИВІ ВАРІАНТИ ЇЇ ВИРІШЕННЯ:

    1. СПРОБУВАТИ ВИРІШИТИ ПИТАННЯ ПРО СТУДЕНТСЬКИЙ КВИТОК АБО СТУДЕНТСЬКУ ВІЗУ.

    ЗВЕРНІТЬСЯ ІЗ ПИСЬМОВОЮ ЗАЯВОЮ ДО ВАШОГО ВУЗУ ІЗ ПРОХАННЯМ НАДАТИ ВАМ ОДИН ІЗ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ.

    2. СПРОБУВАТИ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН В ІНШОМУ ПУНКТІ ПЕРЕТИНУ. ІНОДІ ПРИ ЗМІНІ ПРИКОРДОННИКІВ ЦЕ СПРАЦЬОВУЄ.

    3. ЯКЩО РЕЗУЛЬТАТІВ НЕМАЄ, ТО ПРИ ПОВТОРНІЙ ВІДМОВІ У ПЕРЕТИНІ НА ІНШОМУ ПУНКТІ ОБОВ'ЯЗКОВО ВИМАГАЙТЕ ПИСЬМОВУ ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ. ЦЕ ЗНАДОБИТЬСЯ ДЛЯ ТОГО, АБИ ПОТІМ ОСКАРЖУВАТИ ТАКІ ВІДМОВУ У СУДІ.

    4. ПРИ ВІДМОВІ У ПЕРЕТИНУ, ОДРАЗУ ПИШІТЬ СКАРГУ НА НАЧАЛЬНИКУ ПРИКОРДОННОГО ГАРНІЗОНУ ТА ТАМ ЖЕ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ.

    "Звернутися до Адміністрації Державної прикордонної служби України з письмовим зверненням можливо:

    поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598."

    5. ЯКЩО Є МОЖЛИВІСТЬ, СПРОБУЙТЕ ЗДІЙСНИТИ ПЕРЕТИН КОРДОНУ РАЗОМ ІЗ АДВОКАТОМ ЧИ ЮРИСТОМ, ОДНАК ОБОВ'ЯЗКОВО УКЛАДІТЬ ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Олексію!

    КРАЙНІМ ЗВИЧАЙНО ЗАХОДОМ ЩОДО ЗАХИСТУ ВАШИМ ПРАВ БУДЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ.

    ОДНАК ПЕРЕКОНАНИЙ, ЩО СУД БУДЕ НА ВАШІЙ СТОРОНІ, АДЖЕ ВИМОГА ПРО СТУДЕНТСЬКИЙ КВИТОК АБО ВІЗУ НІЧИМ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА.

    ПРИКОРДОННИКИ ПОСИЛАЮТЬСЯ НА ЯКУСЬ НОВУ ПОСТАНОВУ/РОЗПОРЯДЖЕННЯ, ЯКИМ ВНЕСЕНО ЗМІНИ, ОДНАК НІЯКИХ ТАКИХ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ НЕ ПРИЙМАЛОСЬ.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    МОЖЕТЕ ПЕРЕСВІДЧИТИСЬ У ЦЬОМУ, ЩО НІЯКИХ НОВИХ ЗМІН ПІСЛЯ 05.04.2022 ДО ЦІЄЇ ПОСТАНОВИ НЕ ПРИЙМАЛОСЬ.

    ОТЖЕ, ЦЕ ВНУТРІШНІ РОЗ'ЯСНЕННЯ ДПСУ, НА ПІДСТАВІ ЯКИХ ВОНИ ОБМЕЖУЮТЬ ВАШЕ ПРАВО НА ВИЇЗД.

    ПОТРІБНО СВОЄ ПРАВО ВІДСТОЮВАТИ!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день!

    ЯКЩО, ВИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИЙ, РЕЗЕРВІСТ (У ВАС Є ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК), ТО ВРАХОВУЮЧИ ТЕ, ЩО ВИ СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВУЗУ, ТО МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

    Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану (dpsu.gov.ua)

    "03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:…

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);…».

    ТАК, ТЕ ЩО ВИ СТУДЕНТ ІНОЗЕМНОГО ВНЗ, ЦЕ НАДАЄ ВАМ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ПРИ ОТРИМАННІ З ВНЗ ТА ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ:

    1) студентський квиток або студентська віза;

    2) перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

    3) військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

    4) довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Алексей.

    Госпогранслужба требует следующие документы:

    1. студенческий билет или студенческая виза;

    2. переведенные и нотариально заверенные документы о зачислении/обучении лица в зарубежном вузе;

    3. военно-учетные документы с записью о предоставлении им отсрочки от призыва (призыва по мобилизации),

    4. справка выдана территориальным центром комплектования и социальной поддержки для выезда за граница для соискателей профессионального высшего и высшего образования, ассистентов-стажеров, аспирантов и докторантов, обучающихся за границей по дневной или дуальной формам получения образования).

    То что в Литве нет студенческого билета пограничники возможно не знают. В связи с эти попросите справку вместо студенческого. Если эта та справку которая у Вас на руках переведите ее на украинский язык и перевод заверьте нотариально.

    Если все же не будут пропускать просите письменные разъяснения про основания в отказе пересечь границу. Можно будет обратится в суд который обяжет Госпогранслужбу выпустить Вас для обучения и взыщет моральный вред. Но суды - это долго.

    Попробуйте пересечь границу в другом пункте пропуска.

    Адвокат Евгений Александрович

    Олексій!

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, Є НЕЗАКОННИМИ.

    У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

    ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Алексей!

    1) Вы как студент иностранного вуза имеете право на отсрочку от призыва на военную службу по мобилизации.

    Згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    2) Сложность ситуации заключается в том, что нигде в законодательстве нету нормы, согласно которой студент иностранного вуза имеет право на выезд за границу. Он, как и студент украинского вуза, имеет право только на отсрочку от мобилизации.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    (часть третья данной статьи - прим. авт.)

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти; (абзац второй этой части третьей - прим. авт.)...".

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    { Правила доповнено пунктом 2-6 згідно з Постановою КМ N 383 ( 383-2022-п ) від 29.03.2022; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 399 ( 399-2022-п ) від 01.04.2022 }...

    То есть, согласно норм действующего законодательства права на выезд за границу не имеют все студенты (и украинских, и иностранных вузов).

    Такая информация есть только в разъяснениях ДПС Украины (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...), но именно ими руководствуются пограничники при пересечении военнообязанными лицами украинской границы.

    "Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);"

    3) В пунктах пропуска данные документы не принимают, и требуют студенческий билет или визу. - такой отказ является незаконным. Ваших документов достаточно для подтверждения того факта, что Вы студент иностранного вуза и хотите выехать с Украины для продолжения обучения. То есть, Вас обязаны выпустить на основании тех документов, что у Вас есть, и не должны требовать студенческий билет или студенческую визу.

    4) Но Пограничники ссылаются на распоряжение от 3 мая, КМУ якобы о данном положении, я не нашёл постановление КМУ, - все верно. Такого постановления нету, только разъяснения ДПС Украины от 03.05.2022 (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...), о которых я писал выше.

    5) Получаем замкнутый круг, пойди туда , не знаю куда и принеси то , не знаю что. Пояснений когда должна быть выдана виза , когда должен быть выдан студ. Билет …. Который можно получить только после получения ВНЖ , например в Литве. - к сожалению, это действительно так.

    И вся эта ситуация связана с тем, что в законодательстве нету нормы, согласно которой студент иностранного вуза имеет право на выезд за границу. Все это только в разъяснениях ДПС Украины от 03.05.2022 (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...).

    Потому советую Вам обратиться с заявлением к администрации ДПС Украины. Нужно указать, что при попытке пересечь границу Вы предоставили весь пакет документов подтверждающий, что Вы студент иностранного вуза и хотите выехать с Украины для продолжения обучения, а именно:

    1) нотариально заверенный перевод справки о зачислении/учебе в иностранном вузе;

    2) военный документ с отсрочкой от мобилизации;

    3) справка с военкомата с правом выезда за границу.

    Но на основании этих документов Вас почему-то не выпустили. Желательно подавать такое обращение в письменной форме и просить указать в их ответе имеете ли Вы право на выезд за границу на основании вышеперечисленных документов.

    Потом покажите положительный ответ ДПС Украины и никаких проблем с пограничниками в пункте пропуска у Вас уже точно не будет.

    Могу подготовить для Вас такое обращение.
    Также обратите внимание на следующее.

    Прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.
    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Если возникнут дополнительные вопросы, обращайтесь через кнопку "Обратиться" и я отвечу на них в индивидуальном порядке.

    При обращении указывайте свою е-почту, по которой с Вами можно связаться.

    ВСЕГО ДОБРОГО!

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Алексей!

    ВЫ МОЖЕТЕ ОБРАТИТЬСЯ С ЗАЯВЛЕНИЕМ В ГОСУДАРСТВЕННУЮ ПОГРАНИЧНУЮ СЛУЖБУ УКРАИНЫ, С КОПИЯМИ ДОКУМЕТОВ, ЧТОБЫ ПОЛУЧИТЬ ПЕРСОНАЛЬНЫЙ ОТВЕТ-РАЗЪЯСНЕНИЕ, С РАЗРЕШЕНИЕМ, ДЛЯ ПЕРЕСЧЕНИЯ ГРАНИЦЫ.

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    (часть третья статьи 23 Закона - прим.авт.)

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    (абз. второй ч.третьей статьи 23 Закона - прим.авт.)

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;..".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ).

    { Правила доповнено пунктом 2-6 згідно з Постановою КМ N 383 ( 383-2022-п ) від 29.03.2022; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 399 ( 399-2022-п ) від 01.04.2022 }".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи....".

    ---

    Здравствуйте, Алексей!

    Мой ответ, моя позиция не в Вашу пользу, но "dura lex, sed lex" - закон суров, но это закон, его необходимо исполнять, он подлежит применению и исполнению.

    Во-первых, с учетом внесенных изменений в п.2-6 приведенных Правил пересечения границы гражданами Украины (мною выделено), с 02.04.2022г. (момент вступления в силу пост.КМУ от 01.04.2022г. №399, которым внесено изменение) право лиц-соискателей высшего образования и др., которые обучаются по дневной или дуальной форме обучения на пересечение границы преращено. В этой части, неизвестно (мне), по каким основаниям законодательства служащие ГПС продолжают пропуск лиц даной категории граждан через границу.

    Во-вторых, служащие ГПС фактически руководствуются не положениями действующего законодательства, а разъяснениями ГПС на своей странице в Facebook, о чем прямо изложено в информации, изложенной по Вашей ссылке; в этой информации также говорится, что право на пересечение границы определяется "вищим військовим командуванням" - о каком правовом порядке, соблюдении органами государственной власти и управления требования ст.19 Конституции Украины может идти речь, налицо правовой нигилизм, произвол и самоуправство со стороны ГПС, руководство в своей деятельности не нормативными актами, а публикациями в Facebook. На эту тему, дополнительно, мною опубликован блог на этом, в частности, сайте по названием: "Застосування інформації у консультації".

    В-третьих, действия служащих РТЦК и СП (военокмат) по оформлению отсрочки, в этой Вашей ситуации, в частности, а также по основаниям ст.23 Закона о мобилизации является незаконным, поскольку нет самого призыва, не основания для предоставления и оформления отсрочки; требования служащих ГПС документов об отсрочке также незаконные - Правила пересечения границы этого не предусматривают. И на эту тему мной опубликован блог под названием: "Оформление отсрочки военнообязанным".

    В-четвертых, возвращаясь к вопросу к запрету пересечения границы лиц по Вашему, в частности, основанию, Если Вы были соискателем высшего образования, обучались фактически до 02.04.2022г., то согласно ст.58 Конституции Украины об ограничении обратной ислы закона во времени запрет на Вас не распространяется, Вас не касается.

    Повторюсь, мой ответ хотя и не Вашу пользу, но в защиту закона и правопорядка в стране.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    1. Первый путь:

    ОСПОРИТЬ ОТКАЗ В АДМИНИСТРАТИВНОМ ИЛИ В СУДЕБНОМ ПОРЯДКЕ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про прикордонний контроль

    Стаття 3. Правовi засади здiйснення прикордонного контролю

    1. Пiд час прикордонного контролю посадовi та службовi особи Державної прикордонної служби України здiйснюють свої повноваження в межах, передбачених Конституцiєю України, цим Законом, Законом України "Про Державну прикордонну службу України", iншими актами законодавства України, а також мiжнародними договорами України.

    Якщо мiжнародним договором, згоду на обов'язковiсть якого надано Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що встановленi цим Законом, то застосовуються правила мiжнародного договору.

    Стаття 14. Порядок вiдмови у перетинаннi державного кордону iноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Iноземцю або особi без громадянства, якi не вiдповiдають однiй чи кiльком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першiй, третiй статтi 8 цього Закону, а також громадянину України, якому вiдмовлено у пропуску через державний кордон при виїздi з України у зв'язку з вiдсутнiстю документiв, необхiдних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявнiстю однiєї з пiдстав для тимчасового обмеження його у правi виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України", вiдмовляється у перетинаннi державного кордону лише за обґрунтованим рiшенням уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону iз зазначенням причин вiдмови. Уповноважена службова особа пiдроздiлу охорони державного кордону про прийняте рiшення доповiдає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рiшення набирає чинностi невiдкладно. Рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону оформляється у двох примiрниках. Один примiрник рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону видається особi, яка пiдтверджує своїм пiдписом на кожному примiрнику факт отримання такого рiшення. У разi вiдмови особи пiдписати рiшення про це складається акт.

    2. Форма рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якiй вiдмовлено у перетинаннi державного кордону, має право оскаржити вiдповiдне рiшення згiдно iз Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рiшення не зупиняє його дiї. Оскаржене рiшення може бути скасовано чи змiнено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    ВАМ НЕОБХІДНО ОТРИМАТИ РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ.

    ЗВЕРНІТЬСЯ ДО АДМІНІСТРАЦІЇ ПУНКТУ ПРОПУСКУ, А ВЖЕ ПОТІМ (ПІСЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ПІДСТАВ ВІДМОВИ) МОЖНА ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ПРО ОСКАРЖЕННЯ.

    2. ВТОРОЙ ПУТЬ:

    ОТКРЫТЬ СТУДЕНЧЕСКУЮ ВИЗУ В ПОСОЛЬСТВЕ ЛИТОВСКОЙ РЕСПУБЛИКИ В УКРАИНЕ.

    Как правило, иностранные граждане, прибывающие в Литву на учебу, получают национальную визу сроком на 1 год, а после первого года пребывания меняют ее на временный вид на жительство. В любом случае, в первую очередь, иностранному гражданину необходимо обратиться в учебное заведение и поступить в него, а потом, после получения от учебного заведения посреднического документа, подавать заявление на выдачу национальной визы (временного вида на жительства).

    За получением национальной визы необходимо обращаться в дипломатическое представительство Литвы (посольство или консульство) или визовый центр за рубежом. Если Вы находитесь в Литве, то для получения национальной визы Вы можете обратиться в Вильнюсское, Каунасское или Клайпедское отделения Департамента миграции Литвы. За получением временного вида на жительства необходимо обращаться в Департамент миграции Литвы, предварительно подав электронное заявление через миграционную информационную систему MIGRIS.

    Список необходимых документов Вы можете найти на сайте Департамента миграции.

    Документы, выданные компетентными органами иностранных государств (кроме паспорта), должны быть легализованы - заверены штампом Апостиль и переведены на литовский язык. Документы, выданные в Эстонии, России, Латвии, Молдавии и Украине легализировать - заверять штампом Апостиль не требуется (достаточно их перевести на литовский язык).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Щодо Вашої заявки , щодо перетину кордону: Зможете виїхати , але довідку треба перекласти на державну мову у нотаріуса та завірити переклад нотаріально Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-27 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( на кордоні треба довідка з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Мають у довідку дописати: тцк сп не заперечує виїзду закордон ( спеціальний бланк уже видало Міністерство оборони України всім ТЦК СП.)Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством. Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника) посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі) Крім того обмеження не стосуються осіб: на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або на утриманні яких є дитина з інвалідністю. А також тих, хто є: усиновителем опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.• здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку; • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують. • Також якщо ви зайняті постійним доглядом за особою поважного віку , яка цього потребує згідно висновку ЛКК будь-якої лікарні.

    Отже, дії прикордонників в даному випадку АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННІ, тому що воєнний квиток не згадується у передіку обов'зкових для перетину кордону документів то му Вам треба ТЕРМІНОВО звернутись письмово до начальнику пропускного пункту з вимогою раз'яснень з приводу незаконного запиту або ж до гарячої лінії Держприкордонслужби:

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Також задля вирішення свого питання Ви можете переговорити в телефонному режимі на кожному пропускному пункті через наступні номери:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);(032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );(067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);(031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);(037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);(043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);(032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    • --- З повагою, Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Алексей!

    Важный вопрос в вашей проблеме. Вы делали попытку выезда с Вашими документами с территории Украины?

    Вам отказали?

    Или вы гипотетически предполагаете, что вас не пропустят, поскольку не то основание? Когда вы ставили отметку? После 24.02 или до ?

    Набирайте.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрый вечер, Алексей!

    СТУДЕНТ ИМЕЕТ ПРАВО НА ВЫЕЗД ЗА ГРАНИЦУ, ЧТО ГАРАНТИРОВАНО ЗАКОНОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану (dpsu.gov.ua)

    "03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:…

    3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);…».

    Всего доброго!

    Алексей Клиент год назад

    спасибо большое за пом

    • Адвокат Евгений Александрович

      АЛЕКСЕЙ!

      ПОЖАЛУЙСТА!

      ВСЕГО ДОБРОГО, УДАЧИ ВАМ!

    Карпенко Андрей Владимирович

    В ОФІЦІЙНОМІ ПОВІДОМЛЕННІ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ЙДЕТЬСЯ:

    Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (

    • студентський квиток або студентська віза;
    • перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;
    • військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти)

    НЕОБХІДНО МАТИ АБО СТУДЕНТСЬКИЙ КВИТОК АБО СТУДЕНТСЬКУ ВІЗУ.

    ЯКЩО У ВАС НЕМАЄ СТУДЕНТСЬКОГО КВИТКА, ТО В ВАШІЙ СИТУАЦІЇЇ НЕОБХІДНО ВІДКРИТИ СТУДЕНТСЬКУ ВІЗУ В ПОСОЛЬСТВІ ЛИТВИ В УКРАЇНІ.

    Карпенко Андрей Владимирович

    ЗРОЗУМІЙТЕ, В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ, ТІЛЬКИ БЕЗДОГАННІ ДОКУМЕНТИ НАДАДУТЬ ВАМ ЗМОГУ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН.

    ЩОБ ДАРМА НЕ ВИТРАЧАТИ НЕРВИ, ЧАС ТА ГРОШІ, ПЕРЕД ВИЇЗДОМ ЗАТЕЛЕФОНУЙТЕ ПРИКОРДОННИКАМ.

    Постійно виникає чимало спірних ситуацій, які потребують уточнень . Для вирішення проблем, які пов’язані з виїздом до країн ЄС або Молдови (необхідні документи, діючі обмеження тощо), українці можуть звернутися за роз'ясненнями в ДПСУ.

    Прикордонники надаватимуть консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то рекомендуємо зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Адвокат Евгений Александрович

    АЛЕКСЕЙ!

    ВЫ МОЖЕТЕ ОБРАТИТЬСЯ С ЗАЯВЛЕНИЕМ В ГОСУДАРСТВЕННУЮ ПОГРАНИЧНУЮ СЛУЖБУ УКРАИНЫ, С КОПИЯМИ ДОКУМЕТОВ, ЧТОБЫ ПОЛУЧИТЬ ПЕРСОНАЛЬНОЕ ПИСЬМО-ОТВЕТ О РАЗЪЯСНЕНИИ НОРМ ЗАКОНА, С РАЗРЕШЕНИЕМ, ДЛЯ ПЕРЕСЧЕНИЯ ГРАНИЦЫ СТУДЕНТУ ИНОСТРАННОГО ВУЗА.

    ЭТО И БУДЕТ ИСКЛЮЧИТЕЛЬНЫМ, БЕЗУПРЕЧНЫМ И ПЕРСОНАЛЬНЫМ ДОКУМЕНТОМ С РАЗРЕШЕНИЕМ, ДЛЯ ПЕРЕСЧЕНИЯ ГРАНИЦЫ СТУДЕНТУ ИНОСТРАННОГО ВУЗА.

    ВСЕГО ДОБРОГО, УДАЧИ ВАМ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України