Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 24 травня 2022, питання №65101

Как выкупить часть коммунальной квартиры?

Добрый день! По наследству мне перешла часть квартиры, которая разделена на двух собственников. Я хотела бы выкупить вторую часть, но связаться с владельцем нет возможности, соседи по квартире не проживают, уже на протяжении многих лет их никто не видел, по комунальним услугам долги. Как можно решить этот вопрос?

Відповіді юристів (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Без іншого співвласника, фактично, ніяк. Ви можете звернутися до суду з позовом до іншого співвласника про компенсацію витрат на утримання нерухомого майна (комунальні послуги), але сума навряд чи буде настільки значною, щоб мова йде про продаж на торгах під час виконавчого провадження частки у спільній частковій власності.

    • Ольга Шульга Клієнт рік тому

      По комунальным услугам два отдельных лицевых счета, долги накопились по их части.

      • Дубовенко Володимир Володимирович
        Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

        Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

        Як варіант можна розглянути положення статті ч.1 ст.365 ЦК України. Відповідно до ч. 1 ст. 365 Цивільного кодексу України, право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

        1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

        2) річ є неподільною;

        3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

        4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

        У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 21 липня 2021 року у справі № 736/659/19 (провадження № 61-4489св21) зроблено висновок «Неможливість виділення частки в натурі в окреме жиле приміщення та неприязні відносини між співвласниками не є безумовними підставами для примусового припинення права власності на частину належного особі майна, якщо таке припинення завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім`ї».

        Проте варіант по припиненню за рішенням суду права на частку є достатньо складним, необхідно буде довести багато обставин, у тому числі відсутність можливої істотної шкоди інтересам відповідача-співвласника.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України