Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

27 мая 2022, вопрос №65370

Возврат денег на карте

Я прожила в гражданском браке 11 лет,для оплаты автомобиля снимала деньги со своей кредитки.Деньги мне не вернул,вместе мы не живём.Машина осталась у него. Как я могу вернуть свои деньги?

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    СИТУАЦІЯ СКЛАДНА, АЛЕ ЗАЗНАЧУ НАСТУПНЕ:

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 74. Право на майно жінки та чоловіка, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі

    {Назва статті 74 із змінами, внесеними згідно із Законом № 524-V від 22.12.2006}

    1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

    ВАЖЛИВО! Сімейний кодекс України, передбачає, що якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    Тобто все нажите в цивільному шлюбі буде поділено на тих самих підставах, як і нажите в офіційному шлюбі.

    Це може бути майно, набуте подружжям за час шлюбу, яке належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Також вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Іншими словами, якщо пара звернеться до суду, у неї є великий шанс на розділ майна, купленого в цивільному шлюбі, порівну.

    Ділити можна тільки спільне майно, придбане у шлюбі, тобто майно повинно бути куплено в період спільного життя пари та бути результатом їх праці, тобто важливо, щоб чоловік і жінка разом жили і вели домашнє господарство.

    Якщо одна з цих умов не виконується або не доводиться, то власність вважається роздільною або спільною частково. Таке майно буде поділено або частками, або дістанеться тільки його власнику.

    Найбільш демократичним способом щодо поділу майна чоловіка та жінки, які проживали разом без реєстрації шлюбу є укладання нотаріально посвідченого договору та визначення частки майна, що належатиме кожному з них.

    Поділ майна також можна зробити у судовому порядку. Для визнання права спільної власності на майно, набуте в цивільному шлюбі, необхідно в судовому порядку довести факт спільного проживання, а також те, що майно набуте саме внаслідок спільної праці цивільного подружжя та особа, яка прагне визнати право власності на таке майно, зробила грошовий вклад у його придбання.

    Коли люди живуть в цивільному шлюбі, довести, що вони дійсно жили разом, не так просто. Доказами спільного проживання можуть бути: спільні фото, квитки із загальних поїздок, кредитні документи, де один бере кредит, а другий виступає поручителем, фото з дитиною і інші.

    Проте, з поділом майна в цивільному шлюбі пов’язаний ще один ризик: поки буде йти суд, власник майна, тобто той, на кого воно офіційно зареєстроване, може встигнути його продати або подарувати. І поки справа дійде до розділу, ділити буде вже нічого. Тому на початку процесу на майно доцільно накласти арешт і починати цю процедуру потрібно якомога швидше.

    ВАРТО ЗНАТИ! Неможливе встановлення факту спільного проживання жінки та чоловіка однією сім’єю без реєстрації шлюбу у відповідний період, у який останній перебував у зареєстрованому шлюбі з іншою жінкою.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Вікторія!

    Ви жили з чоловіком у громаднскому шлюбі і тому маєте право на майно, яке було куплено під час спільного проживання. Для того Вам треба звернутись до суду.

    Відповідно до положень ст. 74 СКУ, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    На майно, що є об’єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу («Право спільної сумісної власності подружжя»).Закон визначає, що сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Водночас, що саме являє собою спільне проживання, спільний побут та які взаємні права та обов’язки мають виникнути щоб союз чоловіка і жінки вважався сім’єю законодавець не уточнює. Адже, наприклад, чоловік і жінка, як співорендарі квартири, також проживають спільно, мають спільний побут і певні взаємні права і обов’язки, але від цього не стають сім’єю.

    У зв’язку з цим, вирішення питання про поділ майна чоловіка та жінки, що проживали однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою, у судовому порядку є достатньо непростим з огляду на складність доказування таких обставин.

    Дещо розтлумачив ці положення СКУ у своїх постановах Верховний Суд. Так, у справі №522/25049/16-ц ВС зазначив, що «Для визначення осіб як таких, що перебувають у фактичних шлюбних відносинах, для вирішення майнового спору на підставі статті 74 СК України, суд повинен встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу в період, протягом якого було придбано спірне майно.

    Належними та допустимими доказами проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу є, зокрема докази: спільного проживання, ведення спільного господарства, наявності у сторін спільного бюджету, проведення спільних витрат, придбання майна в інтересах сім`ї, наявності між сторонами подружніх взаємних прав та обов`язків, інших доказів, які вказують на наявність встановлених між сторонами відносин притаманних подружжю. Звертаючись з позовом до суду, на підтвердження факту спільного проживання з відповідачем в період з 10 жовтня 2003 року по 15 січня 2015 року, позивач надала фотокартки та посилалась на те, що відповідач у період його тривалої роботи у Російській Федерації, на відкритий на її ім`я банківський рахунок пересилав грошові кошти, якими вона користувалась.

    Факт спільного відпочинку сторін, спільна присутність на святкуванні свят, пересилання відповідачем протягом 2012 – 2014 років коштів на рахунок позивачки, самі по собі, без доведення факту ведення спільного господарства, наявності спільного бюджету та взаємних прав і обов`язків, притаманних подружжю, не можуть свідчити про те, що між сторонами склались та мали місце, протягом

    вказаного періоду часу, усталені відносини, які притаманні подружжю. Ухвалюючи оскаржуване рішення, суд апеляційної інстанції, на підставі належної оцінки зібраних у справі доказів, з урахуванням факту перебування позивача в іншому шлюбі (розірваного лише у грудні 2006 році), а також періодів тривалого його перебування у Російській Федерації, дійшов правильного висновку про те, що позивач не надала належних і допустимих доказів на підтвердження факту її проживання однією сім`єю з відповідачем без реєстрації шлюбу на час придбання спірного автомобіля та придбання цього майна за спільні кошти, при цьому, суд правильно визначив, що подані позивачем докази не підтверджують факт ведення спільного господарства, наявність спільного побуту та бюджету, взаємних прав та обов`язків подружжя, набуття майна тощо».

    Отже, для того, щоб в судовому порядку здійснювати поділ майна чоловіка і жінки, що проживають (чи проживали) однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою необхідно звернутись до суду з заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу, визнання майна спільною сумісною власністю, поділ майна.

    Будуть питання, зверніться персонально до мене, натиснувши кнопку "звернутись".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України