Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 06 июля 2022, вопрос №68564 150₴

Въезд и выезд Украина

Нахожусь в Германии с 5 марта, выехала с детьми и внуками. Получила разрешение на временное пребывание до октября месяца. В связи с тем, что моя мама (ей 81 год) по состоянию здоровья осталась в Украине, и за ней присматривает мой муж, ему 61 год, могу ли я навестить родных, а потом вернуться в Германию через 21 день. Не будут ли препятствовать при выезде с Украины, ссылаясь, что я должна выдержать период 90 дней. И на что я могу ссылаться, если будут какие либо препятствия выезда.

Ответы юристов (7)

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Ирина.

    Если Вы получили в Германии статус временной защиты, то препятствий не будет.

    Получившее временную защиту лица могут беспрепятственно в любое время вернуться к государству гражданства, а также путешествовать государствами ЕС в течение 90 дней.

    Если же Вы этот статус не получали то Вы находитесь в Германии в статусе туриста и соответственно имеете право находиться в Германии до 90 дней на протяжении 180 дней.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Ирина!

    Вам следует получить статус "временной защиты".

    Информация для людей из Украины, нуждающихся в защите, собрана на центральной платформе www.germany4ukraine.de. На этой платформе также можно подать заявку на получение разрешения на пребывание для временной защиты на территории Германии.

    В связи с войной в Украине следующие лица могут получить временную защиту в Германии изначально на 2 года:

    1. граждане Украины, пребывавшие до 24 февраля 2022 г. в Украине, и их ближайшие члены семьи;
    2. лица без гражданства и граждане третьих государств, кроме Украины, и их ближайшие члены семьи, пользовавшиеся до 24 февраля 2022 г. международной защитой или равноценной защитой Украины;
    3. лица без гражданства и граждане третьих государств, кроме Украины, и их ближайшие члены семьи, которые могут предъявить доказательства того, что они легально находились на территории Украины до 24 февраля 2022 г. на основании предоставленного в соответствии с украинским законодательством действующего вида на постоянное место жительства и не имеющие возможности вернуться в страну или регион своего происхождения без опасности для жизни и на постоянной основе; и
    4. не граждане Украины, а граждане третьих государств, которые могут предъявить доказательства того, что легально находились на территории Украины не в ходе короткой поездки и не имеющие возможности вернуться в страну или регион своего происхождения без опасности для жизни и на постоянной основе.

    В случае получения статуса вашему въезду в Украину и выезду назад препятствовать не будут.

    Лица, пребывавшие в Украине 24.02.2022, в настоящее время могут въезжать и находиться в Германии без визы.

    Граждане Украины с биометрическими паспортами могут въезжать в Германию без визы. Однако в настоящее время граждане Украины, не имеющие биометрического паспорта, также могут въезжать в Германию без визы и находиться на ее территории. Это также относится к случаям, когда они временно отсутствовали в Украине на 24.02.2022, но имели место жительства или обычное место пребывания в Украине на 24.02.2022. То же самое относится к беженцам, признанным в Украине по смыслу Женевской конвенции о беженцах, и к лицам, пользующимся международной или эквивалентной национальной защитой в Украине.

    Будут вопросы, жмите кнопку "обратиться" возле моего фото.

    Кузьменко Богдан  Сергійович

    Добрый день, нужна полная консультация в ходе которой будет разработан определённый алгоритм действий, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися"

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Вітаю, Ірино!

    Оформіть собі статус "тимчасового захисту".

    У порядку безвізового режиму Ви можете перебувати в Німеччині не більше 90 днів протягом 180 днів. Тобто 90 днів потрібно буде бути в Україні.

    Таких обмежень при оформленні тимчасового захисту немає і Ви можете приїхати в Україну, а потім повернутись.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вам необхідно оформити тимчасовий захист з ним зможете вільно подорожувати, якщо вам оформлять статус та виплати необхідно поінформувати відповідні органи держави про вашу подорож та дату повернення.

    Ви можете перебувати на території країн-учасниць Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180-денного проміжку часу.

    При застосуванні цього правила необхідно врахувати наступне:

    День в’їзду вважається першим днем перебування на шенгенській території;

    День виїзду вважається останнім днем перебування на шенгенській території;

    180-денний проміжок часу не є фіксованим. Мова йде скоріше про гнучкі часові рамки. При цьому проміжок часу розглядається, виходячи з відповідного дня перебування (будь то з моменту в’їзду на територію Шенген або з дня проведеної перевірки, наприклад у зв’язку з перевіркою з боку національної внутрішньої поліції або офіцера прикордонної служби при виїзді з країни);

    Відсутність у країнах Шенгенського простору безперервно протягом 90 днів дозволяє нове перебування до 90 днів.

    Прохання звернути увагу на те, що попереднє перебування під час дії дозволу на довгострокове проживання або візи, яка дозволяє перебування більше 90 днів, не враховується під час підрахунку днів безвізового перебування.

    Видача дозволів на проживання та віз, що дозволяють перебування більше 90 днів, регулюється положеннями інших законів, тому згадані вище підрахунки днів перебування сюди не відносяться. Відповідно до положень § 6 абз. 3 Федерального закону про перебування іноземних громадян в’їзд у Німеччину з метою довготривалого перебування повинен здійснюватися за наявності національної візи.

    Безвізове перебування у країнах шенгенської угоди після закінчення тривалого (більше 90 днів) перебування - по національній візі або за дозволом на проживання є можливим, проте Вам необхідно виїхати із шенгенської території, а потім в'їхати по біометричному паспорту уже після закінчення терміну дії національної візи (категорії D)/дозволу на проживання . У даному випадку при в'їзді перевіряються умови Ст. 6 Шенгенського кодексу про кордони, який регулює безвізовий в'їзд.

    Якщо Ви залишитеся у країнах Шенген, умови безвізового в'їзду не будуть виконані і у Вас можуть виникнути проблеми на кордоні через недозволене (нелегальне) перебування.

    3. Чи можу я під час цього періоду багаторазово в’їжджати на територію Шенгенських країн?

    Так, Ви можете. Проте Вам необхідно самостійно добросовісно вести підрахунок кількості Ваших попередніх днів перебування, щоб не перевищити дозволену кількість днів перебування – 90 днів у 180-денний проміжок часу (див. вище). Кількість днів перебування Ви можете підрахувати за допомогою «калькулятора терміну перебування»

    Більше інформації щодо підрахунку Ви можете знайти за наступним лінком

    Підрахунок дозволеного терміну перебування під час короткострокових поїздок

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Кожна країна має свої особливості забезпечення тимчасового захисту та статусу біженця, але загальні правила надання, припинення та контролю з боку держав, які забезпечують прихисток, майже однакові. Якщо громадянин, що отримав тимчасовий захист, має намір тимчасово повернутися в Україну й не втратити право на матеріальну допомогу, він може залишити країну свого перебування не більш як на 30 днів. У разі виїзду менш як на 30 днів надання допомоги не припиняється.

    Отже, якщо особа зі статусом біженця планує виїхати з країни, у якій вона перебуває, не більш як на 30 днів і повернутися, то повідомляти про це орган, що займається наданням допомоги немає потреби.

    Також немає необхідності повідомляти будь-які органи про свій виїзд із країни тим українським громадянам, які не оформлювали фінансову підтримку. За умови повернення додому всі договори із соціальними службами треба розірвати, подавши відповідні заяви.

    У разі якщо особа отримувала грошову допомогу та вирішила повернутися в Україну на строк більш як 30 днів, необхідно повідомити про це орган, що надає матеріальну допомогу за наявності тимчасового захисту та інші пільги. Якщо не повідомити про виїзд на строк понад 30 днів, то залежно від законодавства країни-перебування можуть бути певні негативні наслідки.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день!

    На вас правило 90 дней за последние 180 дней не распространяются.

    Это правило для туристических целей, вы же оформили временное пребывание в связи с временной защитой.

    Относительно права на перемещения границы с Украиной можете не переживать.

    Проверьте при этом сроки, которые допускаются, в случае с получением временной защиты.

    Набирайте.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України