Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 июля 2022, вопрос №68863

Опікунство чи піклування за літньою людиною

Доброго дня
Є бабуся 85 років, приїхала зі сходу та має статус ВПО, я онук та хочу оформити на неї піклування чи опікунство. Підкажіть що краще оформляти та які треба документи та кроки. Та чи дасть це мені право на відстрочку та можливість виізду за кордон.
Дякую за вашу відповідь..

Ответы юристов (4)

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна год назад

    Юрист, г. Харьков, 2 года опыта

    Доброго дня!

    1. Стосовно оформлення догляду:

    По-перше, опікунтво або піклування можливо оформити за особою НЕДІЄЗДАТНОЮ або ОБМЕЖЕНО дієздатною. Такий статус особи встановлює СУД.

    Якщо у особи немає такого статусу, можливо оформити ДОГЛЯД за особою.

    По-друге, необхідно встановити підстави, тобто необхідність даної особи у постійному догляді. Такими документами можуть бути:

    - висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

    АБО

    - висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ.

    Крім цього, надавач послуг з догляду повинен бути членом сім'ї і спільно проживати з отримувачем послуг. (У даному випадку підтвердженням спільного проживання може бути довідка ВПО).

    2. Стосовно підстав для відстрочки від призову:

    Відповідно до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані - опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Законодавством не визначено кокретний документ, який підтверджує здійснення постійного догляду за особою, і таким документом вважають довідку про призначення компенсації.

    ПРОТЕ право на отримання допомоги/компенсації залежить від рівня доходів сім’ї або особи, що здійснює догляд (Розмір допомоги на догляд розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім'ї та середньомісячним сукупним доходом сім'ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць).

    ТАКИМ ЧИНОМ:

    1. Ви можете оформити догляд у разі наявності усіх необхідних медичних документів, які встановлюють необхідність постінйого догляду.

    2. Після оформелення догляду Ви можете отримати компенсацію, якщо дохід не перевищує встановлену норму.

    3. У разі отримання компенсації, дана довідка і буде підставою для звільнення від призову.

    4. У разі відмови від надання Вам компенсації, буде проблематично довести, що саме Ви здійснюєте догляд за особою.

    У випадку додаткових питань - звертайтесь, на все добре!

    • Андрей Клиент год назад

      Дуже дякую вам за таку детальну відповідь

      то як я розумію без отримання компенсацій я не отримаю право на відстроку та виізд?

      • Сердюк  Владислава  Андріївна
        Сердюк Владислава Андріївна год назад

        Юрист, г. Харьков, 2 года опыта

        На жаль, скоріше за все так. На даний момент тільки цей документ приймають як підтвердження надання догляду за особою.

      • Сердюк  Владислава  Андріївна
        Сердюк Владислава Андріївна год назад

        Юрист, г. Харьков, 2 года опыта

        Буду вдячна за відмітку під моїм фото, якщо консультація була корисною.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України