Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 11 июля 2022, вопрос №69023 150₴

Продаж квартири без власника

Як можна продати квартиру якщо вона зареєстрована на чоловіка, а він знаходиться за кордоном. Чи можу я як дружина сама продати?

Ответы юристов (10)

    Промський Євгеній Сергійович
    30%
    Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    29 червня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану».

    Починаючи з цього дня, українці, у тому числі й ті, що перебувають за кордоном, матимуть змогу відчужити нерухоме майно, видавши довіреність. Представник за такою довіреністю може оформити угоду та підписати договір замість власника. Довіреність потрібно видати у нотаріуса, після чого апостилювати (за необхідності) та перекласти на українську мову, переклад посвідчити у нотаріуса, або оформити в консульстві чи посольстві України.

    Якщо з дня видачі довіреності минуло більше одного місяця (більше двох — якщо вона засвідчена за кордоном), додатково потрібно надати заяву довірителя про підтвердження дії довіреності, засвідчену українським нотаріусом не раніше ніж за 7 календарних днів, а консульською установою (дипломатичним)представництвом) України чи відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за 1 місяць до дня укладання (підписання) відповідного договору/акту.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Вітаю!

    ТАК, ЗАГАЛОМ З НЕДАВНЬОГО ЧАСУ ЦЕ МОЖЛИВО. ЧОЛОВІКУ ПОТРІБНО ВИДАТИ НА ВАС ДОВІРЕНІСТЬ.

    «8:12 30.06.2022

    Уряд України дозволив нотаріусам посвідчувати операції з нерухомістю за довіреністю під час воєнного стану

    Кабінет Міністрів України вніс низку змін до порядку вчинення нотаріальних дій під час воєнного стану, дозволивши посвідчувати операції з нерухомістю за дорученням.

    Згідно з постановою уряду № 719 від 24.06.2022 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/719-2022-%D0%BF#Text

    нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки та іншого на підставі довіреності ДОЗВОЛЕНО, якщо з моменту посвідчення довіреності до дня укладення договору не минув один місяць (або два місяці, якщо довіреність посвідчена консульством, дипломатичним представництвом України або відповідно до іноземного законодавства).

    Якщо після посвідчення довіреності минуло більше часу, нотаріальні дії можливі в разі надання заяви довірителя про підтвердження дії документа.

    Постанова також свідчить, що довіреність має бути зареєстрована в Єдиному реєстрі довіреностей із внесенням до неї відповідних відомостей.

    У документі зазначено, що нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомості, іпотеки, встановлення довірчої власності здійснюється за місцезнаходженням майна чи юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання однієї зі сторін договору.

    Водночас забороняється нотаріальне посвідчення таких договорів до закінчення одного місяця з дня держреєстрації права власності, якщо його було набуто під час воєнного стану на підставі договору, передачі у власність юрособи як внесок до капіталу або виходу зі складу засновників юрособи.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович год назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня! Раніше продавати майно представником від імені власника за довіреністю було заборонено.

    Оскільки кілька мільйонів українців нині вимушено перебувають за межами України, держава пішла на поступки та дозволила продаж квартир. Проте з умовою: з дня видачі довіреності повинно минути не більше місяця. Якщо цей час сплив (більше двох, якщо довіреність видали за кордоном), нотаріус додатково вимагатиме заяву на підтвердження дії довіреності від власника, який доручає продаж майна. Заяву має засвідчити нотаріус в Україні за 7 днів, а консульство (дипломатичне представництво) — за місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору/акта. Така подвійна «ідентифікація» вбереже від рейдерства, коли користуючись відсутністю власника в Україні майно переоформлюють на іншу людину

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Право на відчуження майна належить його власнику. Майно придбане підчас шлюбу за спільний кошт є спільною власністю подружжя, якщо інше не встановлено судом, і може бути відчужено виключно за згодою обох з співдружжя.

    таким чином, для того щоб відповісти на Ваше питання, потрібно знати на якій саме підставі належить квартира.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    За потреби може бути надана письмова консультація.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    Це можна зробити, якщо чоловік оформить на Вас гереральну довіренність.

    У довіреності на нерухомість чітко прописуються всі види дій, які повірений може здійснювати з об’єктом нерухомості (продаж, покупка, обмін, дарування, передоручення своїх повноважень тощо). Також вказуються:

    • – ПІБ обох сторін (довірителя і повіреного);
    • – паспортні дані (серія, номер, ким і коли були видані паспорти);
    • – ідентифікаційний номер довірителя;
    • – адреси проживання довірителя і повіреного;
    • – точне розташування об’єкта нерухомості (повна адреса – вулиця, будинок або корпус, номер квартири, кадастровий номер земельної ділянки);

    Додатково до цього рекомендується вказати:

    • – точні терміни дії довіреності;
    • – рекомендації довіреній особі за розпорядженням коштами, отриманими від продажу майна.

    Види довіреностей на нерухомість

    Згідно з чинним законодавством, довіреність на майно може бути складена в наступних формах:

    • – Довіреність на продаж. Підтверджує право повіреного на продаж об’єкта нерухомості та представлення інтересів власника в різних інстанціях з питань, пов’язаних з продажем.
    • – Разова довіреність. Регламентує передачу одного або декількох конкретних повноважень, перерахованих в документі (право прописувати мешканців, право укладати договори з комунальними, охоронними та іншими органами, користуватися без права розпорядження тощо).
    • – Генеральна довіреність на будинок або квартиру – надає широке коло повноважень повіреній особі (право розпорядження житловою площею на свій розсуд – продаж, обмін, іпотека, оренда тощо).
    • – Довіреність на приватизацію – дозволяє повіреному проводити процедуру приватизації майна, подавати від імені власника відповідні документи в державні органи та інстанції, отримувати офіційні дозволи тощо.

    Декілька порад з приводу продажу квартири:

    Продаж квартири охоплює 5 стадій: встановлення вартості житла, інформування про його продаж, огляд клієнтом, підписання документів, розрахунок. Кожна зі стадій містить свої особливості. Готуючись до продажу нерухомості, про них не варто забувати.

    Стадія 1: Як визначити ціну квартири

    Адекватна ціна на нерухомість – запорука швидкого продажу. Не встановлюйте захмарних цін на помешкання. Звісно, й не занижуйте. Вартість нерухомості має відповідати ринковій ціні на таке житло.

    На формування вартості квартири впливає низка чинників.

    Кількість кімнат і площа житла

    3-кімнатна квартира буде дорожча за 1 чи 2-кімнатну. Однак, не кожна 1-кімнатна буде дешевша від 2-кімнатної, адже за площею може бути такою ж чи навіть більшою. Щобільша площа – то вища вартість помешкання.

    Стан і тип будинку

    Цегляний будинок має перевагу над панельним. Чисті під’їзди й охайні сходові майданчики, а ще – справні ліфти теж додають квартирі вартості.

    Планування і поверховість

    Сучасне планування житла покупцям подобається більше, аніж радянське. Просторі й непрохідні кімнати, окремі ванна й туалет, балкон чи лоджія, комора – теж плюс до ціни.

    Перші поверхи у будинку непопулярні: тут може бути темно і зайва вологість. Верхні – теж цікавлять не усіх. Про те, на котрому поверсі жити найліпше, читайте в статті .

    Прибудинкова територія та інфраструктура

    Доглянута прибудинкова зона, парковка, майданчик для дітей теж впливають на збільшення ціни на квартиру.

    Розташування неподалік парку, школи, дитячого садка, лікарні, торгових центрів, а також зручна транспортна розв’язка сприяють підвищенню ціни на нерухомість. Наявність поблизу діючих промислових підприємств вважається невдалим варіантом.

    Формуючи ціну за квартиру, зважайте на здоровий глузд: чи заплатили б Ви за неї стільки, скільки просите?

    Стадія 2: Як написати оголошення про продаж квартири

    Оформіть оголошення про продаж нерухомості так, щоб не марнувати свій і час клієнта. Не обманюйте щодо характеристик житла. Адже під час потенційних оглядин неправда, найімовірніше, «випливе». Пишіть просто і чітко, без пафосу. Це – інформаційно-рекламний текст. Він має відповідати на так звані запитання «Що?», «Де?», «Коли?».

    Загалом формулювання оголошення про продаж нерухомості містить три елементи: текст, фото і місце публікації.

    Опис житла – інформативний і стислий

    Описуйте квартиру зрозуміло і чітко – вживайте прості слова. Текст має відображати технічні параметри житла. Не «лийте воду». Це сердить клієнта. Оголошення повинно бути корисним – містити інформацію про нерухомість.

    Фото помешкання – якісні й обсяжні

    Деякі фото «говорять» більше за текст. Підкріпіть оголошення про квартиру на продаж якісними світлинами: інформативний ракурс, правильне освітлення, достатня чіткість.

    Місце публікації – надійні платформи

    Опублікувати оголошення можна на тематичних майданчиках. Їх – безліч. Та важливо обрати той, де є змога створити кабінет користувача і залишити свої контактні дані.

    Ще один критерій вибору ресурсу для публікації оголошення – формат відображення фото. Деякі сайти нерухомості знижують якість фотографій – занадто «стискають» чи обрізають. Уникайте їх, адже у пошуку клієнта візуалізація (фото) дуже важлива.

    Розмістити інформацію про продаж квартири можна у соціальних мережах. А ще досі практикують оголошувати про квартиру на продаж за допомогою банерів, прикріплених на балконах.

    Стадія 3: Підготовка й огляд нерухомості

    Якщо на оголошення звернули увагу і Вам зателефонували для з’ясування деталей, наступний крок у справі – огляд нерухомості. До цього варто підготувати не тільки житло, а й себе.

    Ретельне прибирання

    Влаштуйте у квартирі генеральне прибирання, вимийте вікна і люстри. Позбудьтеся сторонніх запахів у домі. А ще – за можливості більшості меблів. Клієнтові буде легше сприйняти простір оселі, уявити у ній свій побут.

    Якщо у квартирі є недопрацювання з ремонту і вони впливають на загальне враження про помешкання, скажімо, відклеїлися шпалери чи розійшовся паркет, їх треба «закрити».

    Психологічне налаштування

    До Вас завітають клієнти, а Ви прийміть їх як гостей. Налаштуйтеся на позитив і приємне спілкування. Зазвичай покупцям цікаво, хто живе у квартирі і чому її продає. Намагайтеся щиро відповідати на запитання, поводитися невимушено і люб’язно. Щоб клієнт відчув себе у цій домівці бажаним.

    Стадія 4: Укладення договору про продаж квартири

    Якщо покупець ухвалив рішення придбати житло, виконати його миттєво не вдасться. Вам потрібен час, щоб зібрати необхідні документи і виселитися (орієнтовно місяць). Покупцеві – щоб підготувати гроші. Тому оформляють попередній договір про купівлю квартири.

    Підписання попереднього договору про купівлю-продаж нерухомості

    Попередній договір про купівлю-продаж квартири – це офіційне підтвердження, що покупець має намір придбати конкретну нерухомість, а продавець – продати її певній особі. Такий договір посвідчує нотаріус. Документ містить узгоджену ціну, яку доведеться сплатити за житло, дані про завдаток і дату, коли буде оформлено основний договір про купівлю-продаж нерухомості. Завантажити його можна тут .

    Оформлення договору про купівлю-продаж квартири

    В обумовлені терміни продавець і покупець у нотаріуса підписують основний договір про купівлю-продаж житла. Ознайомитися із таким договором радимо за кліком .

    Стадія 5: Передача грошей при продажу нерухомості

    Передати гроші за квартиру можна готівкою або у безготівковий спосіб. Здебільшого цю процедуру виконують у нотаріуса. Покупець передає або перераховує покупцеві гроші, а натомість отримує ключі від житла.

    Які документи потрібні під час продажу квартири

    До підписання угоди про купівлю-продаж нерухомості продавець повинен зібрати перелік таких документів:

    паспорт та ідентифікаційний код власника(ів) квартири;

    свідоцтво про реєстрацію права власності на нерухомість;

    документ, який слугує підставною для отримання житла;

    виписку з будинкової книги;

    нотаріально засвідчену згоду чоловіка чи дружини на продаж помешкання;

    якщо серед власників є дитина, потрібен письмовий дозвіл на підписання угоди від органів піклування;

    технічний паспорт на квартиру .

    Отож, продаж квартири в Україні можна здійснювати самостійно або із залученням ріелтора.

    Щоб правильно продати квартиру, потрібно визначити її адекватну ціну, написати інформативне оголошення про продаж і розмістити його на тематичних платформах. Коли знайдеться клієнт, підготувати квартиру до огляду.

    Узгодивши умови продажу нерухомості, укладають попередній договір про купівлю-продаж квартири. Орієнтовно через місяць – основний. Обидва договори посвідчує нотаріус. Переважно того ж дня покупець передає продавцеві гроші і отримує ключі від житла.

    Оскільки оформлювати попередній договір, як також договір купівлі продажу буде нотаріус, то це цілком безпечно.

    Будуть питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо майно придбане у шлюбі воно має статус спільної сумісної власності і належить обом з подружжя.

    Для продажу необхідно мати нотаріальну згоду та довіреність від чоловіка видану нотаріусом ,або консульством, тільки тоді можливо продати.

    Якщо ні, то необхідно розділити майно через суд , виділити кокретно вашу частку , та продати лише її..

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    40%

    Доброго дня Тетяно.

    Оскільки квартира оформлена на чоловіка йому необхідно звернутися до консульської установи за кордоном і оформити там довіреність на ваше ім"я для продажу квартири. Або звернутись за кордоном до нотаріуса, а потім в Україні перевести довіреність на українську мову та підпис перекладача завірити нотаріально.

    Потім звертайтесь до нотаріуса. Якщо квартира була придбана під час шлюбу нотаріус візьме від Вам ще письмову згоду на продаж квартири.

    Зверніть увагу, що під час дії воєнного стану нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи - відчужувача на підставі довіреності, з дня видачі якої минуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), дозволяється за умови отримання нотаріусом заяви довірителя про підтвердження дії довіреності, справжність підпису на якій засвідчено нотаріусом, консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави, а у разі, коли така довіреність посвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, - також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей з внесенням до нього відомостей про наявність повноважень, необхідних представникові для укладення (підписання) відповідного договору (акта). Справжність підпису на такій заяві повинно бути засвідчено нотаріусом не раніше ніж за сім календарних днів, а консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за один місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору (акта).

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Постанова № 480 встановлює, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його скасування нотаріальні дії можуть вчинятися, але з низкою особливостей та заборон.

    Вчиняти дії з нерухомістю за дорученням від імені фізичних осіб забороняється.

    Продаж нерухомості фізичною особою на підставі довіреності забороняється. Це означає, що продати приватну чи комерційну нерухомість може виключно власник. Звертаємо увагу, що дане обмеження не застосовується до придбання нерухомості фізичною особою, а також до юридичних осіб.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Тетяна!

    Ви самі не зможете продати без чоловіка.

    Постановою Кабінету міністрів України №480 від 19 квітня 2022 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателями яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» фактично була запущена робота ринку нерухомості України, що є дуже важливою подією для громадян, бізнесу та економіки України.

    Постановою, окрім іншого, була запроваджена заборона нотаріального посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно (у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), а також нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи — відчужувача (іпотекодавця, довірчого засновника) на підставі довіреності.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Тетяна!

    На військовий час є обмеження, які забороняють відчуження за довіреністю.

    Вне залежності від того, де ця довіреність видана. Тому ніяк. Лише за особистою присутністю.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України