Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 13 июля 2022, вопрос №69195

Супровід інваліда 2 групи за кордон

Мій двоюрідний брат - інвалід 2 групи. Ми мешкаємо у Харківській області.
Внаслідок суттєвого погіршення ситуації у нашому місті, маємо намір виїхати закордон.
Які мені необхідно оформити документи на опіку над братом, щоб я мав можливість супроводжувати його при виїзді за кордон?
Дякую

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Опіка у даному випадку не передбачена.

    Єдиний варіант - це оформлення над братом постійного догляду (якщо це вийде у Вас зробити).

    «….03 травня 2022 07:28

    Державна прикордонна служба України оформила нові роз’яснення від 03 травня 2022 року щодо перетину кордону. Ознайомитись можна за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    ...

    6. Для супроводу:

    ...

    2) особи з інвалідністю I чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду, - у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю I чи II групи - додатково документів, що підтверджують інвалідність);

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна год назад

    Юрист, г. Харьков, 2 года опыта

    Доброго дня!

    Оформити опіку можливо ЛИШЕ У РАЗІ ВИЗНАННЯ ОСОБИ СУДОМ НЕДІЄЗДАТНОЮ.

    Є ВАРІАНТ ОФОРМИТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД, АЛЕ Є БАГАТО НЮАНСІВ:

    Перш за все Вам необхідно мати документи, які підтверджують потребу у догляді:

    -двідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю)

    По-друге, за особами з інвалідністю ІІ групи є два варіанти догляду :

    1) Якщо це особа з інвалідністю 1 чи 2 групи, якіа має психічний розлад, - догляд може здійснювати дієздатна особа, яка постійно проживає разом з особою з інвалідністю.

    2) Якщо мова йде про інші категорії осіб з інвалідністю - догляд може здійснюватись особами із числа членів сім’ї особи, що потребує огляду, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

    Щодо отримання компенсації:

    Право на отримання допомоги/компенсації залежить від рівня доходів сім’ї або особи, що здійснює догляд.

    Тобто якщо Ваш дохід перевищує встановлений розмір для отримання виплат, то у компенсації буде відмовлено і Ви не зможете підтвердити, що здійснюєте догляд за особою. Адже якийсь інший документ, що підтверджує здійснення догляду за такою особою, законодавством не передбачений. Єдиний документ, яким це можна підтвердити – довідка про отримання допомоги/компенсації від держави за здійснення догляду.

    ТАКИМ ЧИНОМ :

    Ви можете спробувати оформити догляд і компенсацію за здійснення догляду, але якщо буде відмовлено у компенсації - Ви не зможете підтвердити здійснення догляду, відповідно у Вас не буде права на відстрочку від призову і на виїзд за кордон.

    У випадку додаткових питань - звертайтесь, на все добре!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України