Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 17 июля 2022, вопрос №69474

Правомірність звільнення (скорочення) державного службовця.

Добрий день.
Я державний службовець. Знаходжусь у Донецькій області, на території підконтрольної Україні. Управління у нашому місті закрили, керівництво та співробітники, які мали змогу, виїхали до інших областей. Роботу в інших управліннях за місцем проживання не пропонують. Специфіка роботи такова, що працювати на відстані ми не можемо. Тих, хто залишився, у квітні місяці, відправили спочатку у відпустку, а з травня місяця ми перебуваємо у простої. Отримуємо 2/3 від окладу. Наразі нам рекомендують писати заяви на безоплатні відпустки. Якщо не напишемо, то або поставлять неявку на роботу, або скоротять. Підкажіть, будь ласка, чи мають право відправити у безоплатну відпустку, звільнити мене чи скоротити?

Ответы юристов (2)

    Мамчур  Катерина Едуардівна

    Добрий вечір. Надання працівнику відпусти без збереження заробітної плати здійснюється за його бажанням. ( ст 25-26 Закону України " Про відпустки ") Роботодавець не може застосовувати будь-які форми тиску на працівника з метою змусити його написати заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати. Такі дії є протиправними.

    У разі порушення законодавства про працю громадяни мають право звернутися зі скаргою до профспілки, Державної служби України з питань праці, із позовом до суду. Якщо примус приймає крайні форми: загрози життю і здоров'ю, репутації або власності слід негайно повідомляти на номер скороченого екстреного виклику "102" до оператора Call-центру Національної поліції.

    Доведений в суді або виявлений Державною службою України з питань праці факт примусу до написання заяви на відпустку без збереження заробітної плати - це серйозний ризик і для організації, і для її керівництва. Відповідальність за примус до написання заяви про надання відпустки без збереження заробітної плати може бути не тільки дисциплінарною і адміністративною, але й кримінальною.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    чи мають право відправити у безоплатну відпустку, звільнити мене чи скоротити? - від вас не мають права вимагати написання відпустки без збереження з/п. Звільнення має відбуватись на підставі, а не просто так. Про скорочення повинні повідомити не раніше, ніж за 2 місяці.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України