Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 18 липня 2022, питання №69530

ипотечное кредитование спор с банком во время военного положения

Добрый день у меня квартира в ипотеке выплачивать кредит в нынешней ситуации нет возможности банк предлагает оплатить определенную сумму и закрыть вопрос с ипотекой в противном случае грозит продать квартиру факторинговой компании Вопрос имеет ли банк во время военного положения так поступать

Відповіді юристів (6)

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Ані самого кредиту, ані процентів за користування ним, можете не сплачувати до закінчення війни, але у разі звернення кредитора до суду під час війни маєте довести, що несплата сталася ВНАСЛІДОК непереборної сили - воєнного стану (див. ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу).

    У разі прострочення виконання зобов’язання, позичальники звільнені від сплати пені, а також індексу інфляції, 3 % річних на час війни, 30 днів після її завершення (див. докладніше п. 18 Прикінцевих положень Цивільного кодексу).

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна рік тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    Доброго дня. Банк не має права вимагати від Вас оплати по кредиту на час дії військового стану.Потрібно проаналізувати кредитний договір та написати звернення до банку. Звертайтесь.

    • Ярослав Клієнт рік тому

      Спасибо за ответ. Я забыл указать .что банк уже требовал в судебном порядке погасить задолженость полностью.и суд иск удовлетворил.это было пару лет назад. с тех пор мы с банком вели переговоры о сумме которая удовлетворила обе стороны пока не началась война.и сейчас банк выдвигает требования описанные мной выше.вот такая картина если в двух словах.

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Это совсем иная ситуация. В данном случае имеет место уже исполнение решения суда и нужно работать именно с исполнительным производством.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Національним банком України прийнято «Правила роботи банків у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану», затверджені постановою правління НБУ від 25.03.2022 р. №23 «Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп».

    У відповідності до вказаних Правил,

    • у разі прострочення виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит позичальник звільняється від відповідальності перед кредитодавцем, тобто до позичальника не можуть застосовуватись будь-які санкції за невиконання умов кредитного договору;
    • якщо позичальником прострочено внесення щомісячних обов’язкових платежів за кредитним договором, він звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) зобов’язань за таким договором;
    • щодо споживчих кредитів — забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом у разі невиконання зобов’язань за договором.

    Що це означає. Вас не звільнили від обов'язку погашення кредиту, але звільнили від відповідальності за його несвоєчасне погашення. Так як, одностороннє розірвання договору з передачей права вимоги факторінговой компанії, є формою санкції то і зробити це банк не має права. Якщо ж таки це буде зроблено, то Ви можете звернутись за визнанням такого договору недійсним.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 516 Цивільного кодексу).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України