Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Фармацевтическое право, 28 июля 2022, вопрос №70218 150₴

Отримання довідки від приватної клініки.

Приватна клініка здійснила процедуру Еко (штучне запліднення). Для отримання податкової знижки, податкова вимагає надати довідку, що у договір ЕКО не включено вартість медикаментів. Клініка відмовляться зробити таку довідку (у будь якому форматі), аргументуючи що вони цього ніколи не робили. Яким чином зробити офіційний запит на клініку, щоб вони взяли цей запит і надали офіційну відповідь ?
Ігор, м. Київ

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ігоре!

    Напишіть заяву про це до керівницітва клініки і докладіть до неї викладену в письмовому вигляді вимогу ДПС України. Якщо керівництво не надасть все ж таки відповіді на Ваше звернення використовувайте наступний алгоритм дій:

    Відповідно до Закону України «Про звернення громадян»,звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше 1 місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання.

    Якщо в місячний термін вирішити порушені питання неможливо, керівник відповідного органу чи закладу встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення.

    Загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів (ст. 20 Закону України «Про звернення громадян»).

    Контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян здійснюють Верховна Рада України, народні депутати України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Уповноважений з прав людини Верховної Ради України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські, районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети, депутати місцевих рад, а також міністерства, інші центральні органи виконавчої влади щодо підпорядкованих їм підприємств, установ та організацій (ст. 28 Закону України «Про звернення громадян»).

    У зв’язку з цим, у випадку ненадання відповіді, необхідно звертатись до органів, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян, із скаргою про ненадання відповіді.

    Також, контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Для цього необхідно надіслати скаргу про ненадання відповіді.

    Також, Ви маєте право звернутись до суду із позовною заявою про зобов’язання надати письмову відповідь на звернення.

    До скарги необхідно долучати копію зареєстрованого звернення, яке містить № та дату реєстрації або копію квитанції про надсилання рекомендованим листом.

    У скарзі про ненадання відповіді на звернення необхідно просити:

    1. перевірити додержання законності відповідними органами, підприємствами, установами та організаціями, а саме щодо ненадання відповіді на заяву та
    2. зобов’язати відповідний орган, підприємство, установу та організацію надати відповідь на заяву.

    Незаконна відмова у прийнятті та розгляді звернення, інше порушення Закону України «Про звернення громадян» тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян 425 грн до 850 грн. (абз.1 ч.7 ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 грн.

    Отже, у випадку ненадання відповіді у встановлений термін, необхідно звернутись до органів, які здійснюють контроль за зверненням громадян, до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду зі скаргою, та просити зобов’язати надати відповідь на заяву.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши відповідну зелену кнопку біля мого профілю. Буду радий надати допомогу!.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    20%
    Общаться в чате Гіммельфарб Станіслав Олегович год назад

    Адвокат, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Вам була надана медична послуга, а тому Ваші правовідносини регулюються загальними вимогами Закону України "Про захист прав споживачів" та Основ законодавства України про охорону здоров'я. Вам необхідно письмово звернутися з вимогою до керівника медичної установи про надання довідки про вартість послуги з разшифровкою позицій калькуляції послуги. Якщо у Вас не приймають вказану вимогу, направите її поштою заказаним листом з описом. У випадку відмови або ігнорування вимоги можливе скарга до Держспоживзахист.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.
    Мєньков Андрій Васильович
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Ігорю.

    Вам необхідно звернутися до клініки з письмовою заявою, вказавши причину затребуваної довідки, а саме для отримання податкової знижки. Заяву надсилайте на юридичну адресу клініки якщо вона Вам відома або за місцезнахоженням самої клініки та її керівництва. Заяву треба надіслати поштою цінним листом з описом вкладення у конверт та письмовим повідомленням про вручення відправлення. Це буде підтвердженням, що Ви зверталися до клініки. До заяви в клініку бажано додати роз"яснення податкової попередньо письмово до неї звернувшись.

    • Крикун Сергій  Павлович
      Общаться в чате Крикун Сергій Павлович год назад

      Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

      Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

      "ПРАВИЛА надання послуг поштового зв'язку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/270-2009-%D0%B...):

      "2. У цих Правилах терміни вживаються у такому значенні:..

      повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу - повідомлення, яким оператор поштового зв'язку доводить до відома відправника чи уповноваженої ним особи інформацію про дату вручення реєстрованого поштового відправлення, виплати коштів за поштовим переказом та прізвище одержувача;.

      поштове відправлення з оголошеною цінністю - реєстровані лист, бандероль, посилка, прямий контейнер, які приймаються для пересилання з оцінкою вартості вкладення, визначеною відправником;...

      рекомендоване поштове відправлення - реєстрований лист (рекомендований лист), поштова картка, бандероль, відправлення для сліпих, дрібний пакет, мішок "M", які приймаються для пересилання без оцінки відправником вартості його вкладення;...

      9. Внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою...

      59. Внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення...

      61. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках...Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові...".

      ---

      Пане Андрію! По-перше, поштове відправлення з оголошеною цінністю і рекомендоване поштове відправлення є різні і самостійні поштові послуги. По-друге, ці два види послуг тим і відрізняються, що рекомендоване поштове повідомлення не потребує, не передбачає оцінки його вкладення. По-третє, не передбачено, неможливо вкласти відправлення з оголошеною цінністю в рекомендоване поштове відправлення - оператором поштового зв'язку у наданні такої послуги буде відмовлено. По-четверте, доказом рекомендованого відправлення/вручення є повідомлення про його вручення, а доказом відправлення з оголошеною цінністю - опис вкладення, зареєстрований оператором. Цей мій допис має наміром не дискредитації, а поділом знань, за що я особисто був би тільки вдячний.

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Подайте заяву до директора поштою ,або через канцелярію додайте лист податкової і просіть надати довідку з підписом директора , нехай вирішують це питання , також ви отримали послугу і маєте вимагати підтвердження її надання і копії договору з умовами таких послуг. Згідно ЗУ "Про захист прав споживачів" таЗУ Про Основи законодавства про охорону здоровья"

    Скаргу на відмову подайте до Держпродспоживслужби , нехай призначать перевірку клініки.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Ігоре!

    ВАШУ ЗАЯВУ ПРО ВИДАЧУ ВАМ ТАКОЇ ДОВІДКИ МОЖУТЬ ПРОСТО ПРОІГНОРУВАТИ. ДЛЯ ВПЕВНЕНОСТІ У РЕЗУЛЬТАТІ, РАДЖУ ЗВЕРНУТИСЬ ДО АДВОКАТА.

    АДВОКАТ ШЛЯХОМ НАДІСЛАННЯ АДВОКАТСЬКОГО ЗАПИТУ ЗМОЖЕ ВИТРЕБУВАТИ НЕОБХІДНУ ДОВІДКУ.

    ПО ФІНАНСАМ ТРОШКИ ЗАТРАТНІШЕ, АЛЕ РЕЗУЛЬТАТ БІЛЬШ ЯКІСНИЙ.

    Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    26.7%
    Общаться в чате Мамай Ірина Євгеніївна год назад

    Адвокат, г. Ровно, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня

    Відповідно до п.1 ст. 166 Податкового Кодексу України визначено право платника податку на податкову знижку.

    Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп.166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПК України).

    До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема

    - квитанціями,

    - фіскальними або товарними чеками,

    - прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача),

    - а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги)( пп. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПК України).

    Пп. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПК України передбачає, що копії зазначених у підпункті 166.2.1 цього пункту документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого цим Кодексом.

    У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

    П. 166.3 ст. 166 ПКУ зазначає перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки.

    Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати:

    166.3.6. суму витрат платника податку на:

    оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

    Таким чином, Податковим Кодексом визначено право на податкову знижку та перелік необхідних документів.

    Основним доказом оплати послуг є квитанції, а не договір. Тому вимагати договір відмінний від того, що ви вже надали не зовсім правильно.

    Для отримання податкової знижки необхідно подати до органу державної фіскальної служби наступні документи:

    • Копію паспорта платника податків;
    • Копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (крім фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);
    • Довідку про доходи за формою №3;
    • Документи, що підтверджують право на знижку (договір на надання допоміжних репродуктивних технологій) та документи, що підтверджують оплату послуг (у документах повинні бути зазначені реквізити медичного закладу, отримана процедура штучного запліднення, вартість і дата оплати послуг);
    • Податкову декларацію про майновий стан і доходи.

    Таким чином, податкова від вас вимагає документ, якого не має в переліку тих, які необхідно надати для отримання податкової знижки.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Письмовий запит на клініку, в копію запиту - МОЗ, як орган, який здійснив ліцензування, з пояснення необхідності обгрунтування та посиланням на положення ПКУ.

    Їх відмова необгрунтована і це не підстава не видавати, якщо вони раніше таке не робили.

    Звертайтесь

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n3814):

    " Стаття 166. Податкова знижка...

    166.2. Документальне підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки.

    166.2.1. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги);...

    166.3. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки...

    166.3.4. суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю), а також суму коштів, сплачених платником податку, визнаним в установленому порядку особою з інвалідністю, на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині з інвалідністю у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, крім:..

    е) придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України;..

    166.5. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, провадить безоплатні роз'яснення порядку документального підтвердження прав на податкову знижку та подання податкової декларації, у тому числі шляхом проведення відповідних навчань, семінарів тощо, забезпечує безоплатне надання бланків податкових декларацій з цього податку, інших розрахунків, передбачених цим розділом, контролюючими органами за першим запитом платника цього податку."

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...

    Стаття 68... Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.".

    ---

    Доброго дня, Ігоре! Я вважаю, що вимоги податкової про надання довідки щодо невключення до вартості послуги вартості медикаментів є незаконним, а дії приватної клініки правомірними. Ніхто не зобов'язаний доводити того, що він не порушував законодавство. З іншої сторони, оскільки ПК передбачено невключення ліків до вартості послуг для отримання податкової знижки, то про це мають, вбачається що знають як платник податку (пацієнт), так і заклад охорони. Податковий орган зобов'язаний прийняти податкову декларацію у вигляді та об'ємі, в яких вона подана, а вже з підстав сумніву її законності має право призначити та провести перевірку її законності.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України