Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 августа 2022, вопрос №70733 150₴

Довідка багатодітного батька

Доброго дня, таке питання:
Ми перебуваємо з громадянському шлюбі, в чоловіка є старший син, якого він повністю фінансово забезпечує, в нас є спільний син і я вагітна, як отримати довідку, про багатодітну сім‘ю?
По-перше, які документи необхідні, щоб підтвердити факт, що чоловік забезпечує старшого сина? В рішенні суду про розлучення не вказано, що син буде проживати з батьком, але і аліменти не визначалися, вони все самі домовлялися.
По-друге, дитина повинна народитися, чи з якогось строку вагітності можна почати оформлення даного документу?

Ответы юристов (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Вітаю, Олександро!

    Довідка багатодітного батька для відстрочки або права на перетин кордону не грає визначальної ролі.

    У ВАШОМУ ВИПАДКУ ПОТРІБНО ДОЧЕКАТИСЬ НАРОДЖЕННЯ 3 ДИТИНИ, АБИ ЧОЛОВІК МАВ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ.

    ЩОДО СТАРШОГО СИНА, ТО ЯКЩО ВІН ПРИЙМАЄ УЧАСТЬ У ЙОГО ВИХОВАННІ ШЛЯХОМ СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ У ДОБРОВІЛЬНОМУ ПОРЯДКУ, ТО ТАКУ СПЛАТУ ТРЕБА ОФОРМИТИ РОЗПИСКОЮ ВІД МАТЕРІ ДИТИНИ.

    ДО ТАКОЇ РОЗПИСКИ ДОСТАТНЬО ДОДАТИ СВІДОЦТВА АБО НОТАРІАЛЬНІ КОПІЇ ПРО НАРОДЖЕННЯ ДІТЕЙ. І ЦЕ ВСЕ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Стаття 180 Сімейного кодексу України визначає обов’язок батьків утримувати дитину, а саме:

    1. Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    Якщо не було рішень суду по аліментах і претензій, то в силу закону батько утримує дитину.

    Щодо статусу, то Вам необхідно дочекатись саме народження дитинки.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    1. До народження дитини виїхати за кордон ви не зможете

    2. Для підтвердження факту утримання дитини окрім свідоцтва про народження слід надати заяву матері дитини про утримання та відсутність претензій. Підпис під заявою повинен бути нотаріально посвідчений. Також необхідно мати довідку від виконавчої служби про відсутність виконавчого листа про стягнення аліментів.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    По-перше, до народження третьої дитини вам не видадуть посвідчення багатодітної сім'ї.

    По-друге, якщо старший син чоловіка проживає не з вами, то посвідчення багатодітної сім'ї вам не видадуть.

    По-третє, для того, щоб чоловік мав право на перетин кордону, не обов'язково оформляти посвідчення. Раджу вам зареєструвати шлюб (щоб не підтверджувати утримання спільних дітей), а щодо старшого сина чоловіку потрібно отримати розписку від дружини щодо утримання старшого сина. Свідоцтв про народження дитини та документів щодо утримання старшого сина буде достатньо для перетину кордону.

    Порядок оформлення посвідчення надаю: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1003-2020-%D0%...

    Останні роз'яснення щодо перетину кордону https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий домогти.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Нехай мати та батько укладуть нотаріально завірену угоду щодо місця проживання та утримання СИНА.

    Він має назву:

    "Д О Г О В І Р

    між батьками щодо здійснення батьківських прав та

    визначення місця проживання дитини"

    Один договір врегульовує відразу два питання:

    1. Утримання дитини;

    2. Визначення місця його проживання.

    Оформлення ПОСВІДЧЕННЯ БАГАТОДІТНОЇ СІМ'Ї здійснюється після народження ТРЕТЬОЇ дитини.

    ххх

    Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Хххх

    Закон України "Про охорону дитинства"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text

    Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;

    Хххх

    Сімейний кодекс України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...

    Стаття 3. Сім'я

    2. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

    4. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

    Хххх

    Порядок отримання посвідчення.

    Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років (стаття 1 Закону України "Про охорону дитинства").

    Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення.

    Куди звернутися

    Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських (міст обласного значення), районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центрами надання адміністративних послуг одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

    Перелік необхідних документів

    1. Заява одного з батьків про видачу посвідчень, яка має містити прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України); прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
    2. у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;
    3. у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);
    4. у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).
    5. копії свідоцтв про народження дітей;
    6. копії свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);
    7. копії сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище,
    8. копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.
    9. фотокарток (батьків і дітей) розміром 30 х 40 міліметрів.

    Хххх

    ПОСВІДЧЕННЯ МОЖЕТЕ ЗАМОВИТИ ЧЕРЕЗ "ДІЮ"

    https://guide.diia.gov.ua/view/ustanovlennia-statu...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Підстава, про яку Ви намагаєтеся дізнатися звучит в законі так:

    Згідно роз’яснень Держприкордонслужби від 03 травня 2022 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Зокрема в них зазначається:

    «З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    3) чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;"

    Для виїзду на цій підставі Вам потрібні такі підтверджуючі документи:

    1) свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше

    або

    рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком

    або

    рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком.

    3) посвідчення батька багатодітної сім’ї.

    Як Ви вже зрозуміли, напевно, посвідчення багатодітної сім'ї не виграє в даному випадку визначальної ролі, але я все одна надам Вам про інформацію:

    Поняття "багатодітна сім’я"

    Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років (стаття 1 Закону України "Про охорону дитинства").

    Підтвердження статусу багатодітної сім'ї

    Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення.

    Куди звернутися

    Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських (міст обласного значення), районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центрами надання адміністративних послуг одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

    Перелік та зразки необхідних документів

    Заява одного з батьків про видачу посвідчень, яка має містити прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України); прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);

    у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;

    у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);

    у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).

    копії свідоцтв про народження дітей;

    копії свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);

    копії сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;

    копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    фотокарток (батьків і дітей) розміром 30 х 40 міліметрів.

    Строк дії та вартість посвідчення

    Посвідчення видається безоплатно, строк дії якого визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї. Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видається з 6 років.

    Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї.

    Для продовження строку дії посвідчень до структурного підрозділу районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської ради подаються довідка про склад сім'ї, копії свідоцтв про народження дітей та/або довідка із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років у разі, коли вони навчаються за денною формою навчання).

    Пільги для багатодітної сім’ї

    Багатодітній сім'ї надаються пільги (стаття 13 Закону України "Про охорону дитинства"):

    50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

    50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб (площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

    50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

    позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    Увага! Зазначені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 "Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї".

    Пільги дітям з багатодітних сімей

    Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги (стаття 13 Закону України "Про охорону дитинства"):

    безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

    щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

    першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

    безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

    безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб та інших джерел);

    студентам з багатодітних сімей призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна і матеріальна допомога;

    50% плати за перебування та харчування дітей у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах, а сім'ї, середньомісячний сукупний дохід яких нижче гарантованого мінімуму у розрахунку на одну особу, звільняються від плати за перебування та харчування дітей у цих закладах (пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року № 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів");

    право на безоплатне здобуття позашкільної освіти (стаття 26 Закону України "Про позашкільну освіту");

    перевага в отриманні пільгового кредиту для здобуття дітьми вищої освіти (постанова Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2018 року № 673 "Про затвердження Порядку пільгового кредитування для здобуття професійно-технічної та вищої освіти").

    Додаткові пільги

    Матері, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною (при цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку).

    Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у розмірі від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність (абзац другий частини першої статті 5 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною").

    Житлове забезпечення

    Надання жилого приміщення: позачергове – сім'ї, які мають 5 і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей; першочергове - багатодітні сім'ї (Житловий кодекс України).

    Отримання квартир або садибних (одноквартирних) жилих будинків із житлового фонду соціального призначення: позачергове – сім'ї, які мають 5 і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно 3 і більше дітей; першочергове - одинокі матері й батьки, які мають трьох або чотирьох дітей, а також у разі народження у однієї жінки одночасно двох дітей (Закон України «Про житловий фонд соціального призначення»)

    Право на отримання щорічної додаткової відпустки

    Щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається жінкам, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років (стаття 19 Закону України «Про відпустки»).

    Почесне звання України "Мати-героїня"

    Почесне звання України "Мати-героїня" присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей (пункт 9 Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476).

    Будуть питання чи уточнення, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Олександра.

    Для перетину кордону батьком дітей подаються такі документи:

    1). Свідоцтва про народження дітей (трьох і більше).

    2) Свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше) або

    Рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком або

    Рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком або

    Нотаріально посвідчений договір між батьками, яким визначено місце проживання дітей з батьком

    3). Посвідчення батьків багатодітної сім’ї.

    Без вказаних документів перетнути кордон немає можливості.

    • Олександра Клиент год назад

      ваша відповідь відрізняється від інший, інші юристи написали, що можна від колишньої дружини розписку, нотаріально засвічену, що чоловік матеріально утримує дитину, то це не вірно?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Розписка?! Цікавий хід! Аплодую стоячи!

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Реальна ситуація з моїм клієнтом, який виїхав з цим переліком документів три дні тому

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Вам необхідно дочекатись народження 3 -ї дитини , записати у свідоцтво відомості про вас як батька і тоді зможете виїхати без довідки.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    Нові правила перетину з 03.05.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Бутенко Юлія Юріївна
    20%

    По-перше, варто наголосити на те, що відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. Тобто, Ви повинні перебувати зареєстрованому шлюбі.

    По-друге, важливим нюансом є те, що у переліку документів, які необхідно подати уповноваженому органу для реєстрації багатодітної сім’ї є копії свідоцтв про народження дітей. Тобто, поки не народиться третя дитина оформити цей статус Ви не зможете.

    По-третє, для реєстрації цього статусу важливо, що усі діти проживали разом з батьком. Тому, якщо в рішенні суду цього не вказано, можуть виникнути складнощі. Також там є деякі нюанси щодо віку дитини, тому ці моменти потребують уточнення.

    Підсумовуючи, зазначу, що для реєстрації багатодітної сім’ї необхідно здійснити два кроки: 1. Дочекатися народження Вашої третьої дитини та зареєструвати факт її народження. 2. Необхідно, щоб син від першого шлюбу офіційно проживав разом з батьком.

    Щодо іншого питання, то документами, які можуть підтвердити факт, що чоловік забезпечує старшого сина, можуть бути квитанції про перерахування коштів через банківські платіжні системи, чеки з магазинів (якщо чоловік щось самостійно придбавав), розписка колишньої дружини про отримання коштів на утримання дитини тощо.

    Для надання повноцінної юридичної консультації, можете звернутися особисто натиснувши «Звернутися».

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Добрий день, Олександра!

    "УДОСТОВЕРЕНИЕ РОДИТЕЛЕЙ МНОГОДЕТНОЙ СЕМЬИ" (ПОСВІДЧЕННЯ БАТЬКІВ БАГАТОДІТНОЇ РОДИНИ"):

    - УДОСТОВЕРЕНИЕ ПОДТВЕРЖДАЕТ СТАТУС МНОГОДЕТНОЙ СЕМЬИ И ПРАВО НА ПОЛУЧЕНИЕ ЛЬГОТ згідно із Законом України "Про охорону дитинства" та іншими актами законодавства;

    - ЕГО ПОЛУЧЕНИЕ ЕСТЬ ПРАВОМ, А НЕ ОБЯЗАННОСТЬЮ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про охорону дитинства

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 30, ст.142):

    Про охорону дитинства | від 26.04.2001 № 2402-III (rada.gov.ua)

    "Розділ I

    ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    Стаття 1. Визначення термінів...

    багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;...".

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 2 березня 2010 р. № 209Київ

    Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім'ї:

    Деякі питання виготовлення і вид... | від 02.03.2010 № 209 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 2 березня 2010 р. № 209

    ПОРЯДОК виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім'ї

    "1. Цей Порядок визначає механізм виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім'ї багатодітної сім’ї (далі - посвідчення).

    2. Посвідчення є документами, що підтверджують статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства" та іншими актами законодавства.

    3-1. Заява для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї подається одним із батьків структурному підрозділу/виконавчому органу, що видає посвідчення, або центру надання адміністративних послуг за формою, затвердженою Мінсоцполітики, одним із таких способів:

    1) у паперовій формі - у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус) або надсилання поштою (реєстрованим поштовим відправленням);

    2) в електронній формі - через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування (ідентифікація особи при цьому здійснюється з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг);

    3) в усній формі - у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус).

    При цьому посадова особа структурного підрозділу/виконавчого органу або адміністратор центру надання адміністративних послуг заповнює електронну форму заяви на підставі усної заяви та роздруковує її паперовий примірник, який повинен бути прочитаний і підписаний заявником.

    Посадова особа структурного підрозділу/виконавчого органу або адміністратор центру надання адміністративних послуг надає заявнику вичерпну інформацію та консультацію щодо порядку подання заяви.

    3-2. У заяві зазначаються відомості про осіб, яким видаватимуться посвідчення:

    прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України);

    прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

    До заяви додаються:

    одна фотокартка (кольорова або чорно-біла) розміром 30 × 40 міліметрів;

    у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;

    у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);

    у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).

    До заяви, крім документів, визначених пунктом 3-2 цього Порядку, додаються копії:

    свідоцтв про народження дітей;

    свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);

    копії сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;

    посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    У разі відсутності необхідної інформації у реєстрах та базах даних заявнику протягом двох робочих днів надсилається повідомлення (у тому числі в електронній формі - за його бажанням) з переліком документів, які необхідно подати у паперовій формі структурному підрозділу/виконавчому органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень, та зазначенням причини неотримання такої інформації на запит.

    Заявник протягом 10 календарних днів повинен подати документи структурному підрозділу/виконавчому органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень.

    8. Посвідчення видаються безоплатно.

    За бажанням заявника посвідчення можуть бути надіслані рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Оплата послуг з відправлення проводиться за рахунок одержувача".

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 18 квітня 2012 р. № 319

    ЗРАЗОК посвідчення батьків багатодітної сім'ї


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України