Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 11 августа 2022, вопрос №71063

яким чином продовжити договір оренди комунального майна без аукціону?

Договір закінчився ще в жовтні 21 року. орендар наполягає на продовженні договірних відносин. яким чином можна продовжити договір, без аукціону. це аптека. комунальна власність

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Ці питання врегульовані в Законі України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

    Так, за загальним правилом продовження договорів оренди здійснюють за результатами аукціону та без проведення аукціону. Зазначимо, що детально процедуру продовження договорів оренди за результатами аукціону визначено у пп. 143 — 151 Постанови КМУ про "Деякі питання оренди державного та комунального майна".

    Без проведення аукціону можуть бути продовженні такі угоди:

    • Договори, які продовжуються вперше і які укладені на 5 років або менше;
    • Договори укладені без проведення аукціону з установами та організаціями (бюджетні організації, релігійні організації для проведення релігійних обрядів, Пенсійний фонд, музеї, заклади освіти тощо);
    • Договори укладені з підприємствами і організаціями, що надають соціальні важливі послуги населенню До цього переліку КМУ внесено такі суб’єкти: 1. АТ «Ощадбанк», яке надає послугу за оплату житлово-комунальних платежів без комісії. 2. АТ «Укрпошта», яке надає послуги поштового зв’язку. 3. Нацбанк та уповноважені ним банки для зберігання готівки.

    Дії орендаря.

    Орендар, який має право на продовження договору без аукціону, звертається із заявою про продовження договору не пізніше ніж за 3 місяці до закінчення строку дії договору. Якщо орендар порушив цей термін, орендодавець повідомляє орендаря не пізніше ніж за 1 місяць до закінчення строку дії договору, що договір припиняється на підставі закінчення строку і орендоване приміщення необхідно звільнити і підписати акт приймання-передачі.

    Крім того, якщо орендар має заборгованість з орендної плати він не може звертатися із заявою про продовження договору, поки не погасить заборгованість.

    Орендар разом із заявою надає орендодавцю звіт про оцінку майна та рецензію на цей звіт. Якщо заява подається підприємством, що надає важливі соціальні послуги населенню, орендар подає документи , які це підтверджують.

    Як приймає рішення орендодавець.

    Після отримання заяви і документів від орендаря орендодавець протягом 10 робочих днів отримує у балансоутримувача довідку з інформацією про: наявність або відсутність заборгованості з орендної плати, страхових платежів, результати перевірок, які проводилися протягом дії договору, інформація про цільове використання об’єкта оренди протягом дії договору. Або таку довідку надає орендар разом із заявою про продовження та документами. Рішення про продовження договору приймає орендодавець при погодженні уповноваженого органу управління або балансоутримувача, якщо це передбачено його статутними документами, не пізніше чим через 30 календарних днів з дати отримання заяви та документів.

    Рішення про відмову у продовженні договору може бути прийнято у таких випадках:

    • обґрунтуванні власних потреб уповноваженого органу управління або балансоутримувача;
    • неможливість використання об’єкта за цільовим призначенням;
    • наявність об’єкта у переліку об’єктів, що підлягають приватизації.
    • якщо орендар не надав звіт про оцінку майна у визначений строк;
    • якщо орендар порушував умови договору та не усунув порушення у строк, визначений у приписі орендодавця та/або балансоутримувача;
    • якщо орендар прострочив сплату орендної плати більше 3 місяців;
    • якщо орендар станом на дату довідки балансоутримувача має заборгованість з орендної плати або не застрахував об’єкт чи має заборгованість зі сплати страхових платежів.

    Варто зазначити, що у разі коли протягом 30 календарних днів з дати отримання заяви на продовження договору від уповноваженого органу управління не отримано погодження, рішення про продовження договору вважається погодженим.

    Будуть питання чи уточнення, натисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України