Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 августа 2022, вопрос №71427

мобілізація ВІЛ - позитивної особи

добрий день. Підкажіть будь ласка. Мій син 2000 року народження, являється ВІЛ зараженою особою діагноз В23.8, стоїть у центрі СНІДУ на обліку. Прийшов у військкомат за місцем прописки, показав папір із центру і йому там не повірили, вручили повістку на проходження медкомісії. Підкажіть, будь ласка, що нас чекає далі? адже з таким діагнозом він не може служити, у нього довічна терапія та постійне обстеження.

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Ваш син як ВІЛ інфікований не може бути мобілізований, і жодна комісія цього не змінить!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Бабенко Олександр Юрійович
    Бабенко Олександр Юрійович год назад

    Юрист, г. Днепр, 10 лет опыта

    Вітаю.

    Вимога пройти ВЛК є законною, та саме ВЛК визначає придатність чи непридатність до військової служби.

    Варто лише під час огляду надати всі наявні довідки та результати обстеження.

    Раджу ознайомитись з РОЗКЛАДОМ хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Наказ МО 14.08.2008 № 402), а саме ст 5 Включено: хвороба, зумовлена вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) В20- В24, безсимптомне носійство ВІЛ Z21

    а) хвороба, зумовлена ВІЛ, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами та іншими уточненими хворобами В20-В22 - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) хвороба, зумовлена ВІЛ, яка супроводжується іншим станом В23, В24 - Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) в) безсимптомне носійство ВІЛ Z21 - Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    Щодо визначення придатності в індивідуальних випадках роз'яснення в тому ж положенні:

    Стаття 5

    Передбачає різні клінічні стадії хвороби, зумовленої вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) за рубриками В20-В24, та безсимптомне носійство ВІЛ (Z21).

    При проведенні медичного огляду військовослужбовців обов'язковими є огляд інфекціоніста, імунологічне дослідження сироватки крові на наявність антитіл до ВІЛ та за необхідності визначення рівнів CD4 клітин.

    Тестування на наявність антитіл до ВІЛ у крові обстежуваного в усіх військових лікувальних закладах має базуватися та проводитись відповідно до принципів ДКТ, регламентованих ВООЗ. Відповідальних за проведення ДКТ призначає начальник військового лікувального закладу з числа осіб, які пройшли фахову підготовку з ДКТ.

    Результати лише ІФА (серологічного дослідження) на наявність антитіл до ВІЛ не є підставою для встановлення діагнозу.

    Позитивний результат ІФА на наявність антитіл до ВІЛ потребує обов'язкового підтвердження методом імунного блоту або ПЛР крові. За неможливості виконання підтверджувального дослідження в умовах військового лікувального закладу досліджувані зразки крові відсилаються до Національної (регіональної) референс-лабораторії.

    Сумнівний результат ІФА на наявність антитіл до ВІЛ потребує динамічного спостереження лікарем-інфекціоністом протягом трьох місяців з подальшим визначенням антитіл до ВІЛ або, у сумнівних випадках, направлення військовослужбовця на стаціонарне поглиблене обстеження до клініки інфекційних хвороб ГВМКЦ або регіональних центрів СНІДу за рішенням лікаря-інфекціоніста.

    У разі виникнення у військовослужбовців важких СНІД-індикаторних захворювань (В20-В22), що передбачає тривале стаціонарне лікування в умовах військового лікувального закладу або в регіональних центрах СНІДу більше 4-х місяців, медичний огляд проводиться за пунктом "а" до закінчення повного курсу лікування. Якщо прогноз подальшого перебігу захворювання є несприятливим, що підтверджується висновком лікарського консиліуму, медичний огляд проводиться у найкоротші терміни. При низькому рівні CD4 клітин (<200) медичний огляд проводиться за пунктом "а".

    Якщо термін стаціонарного лікування СНІД-індикаторних захворювань (В20-В22) буде меншим 4-х місяців, а рівень CD4 клітин >200, медичний огляд проводиться за пунктом "б". Військовослужбовцям, які отримують ВААРТ і мають рівень CD4 клітин >200, медичний огляд проводиться за пунктом "б".

    З метою забезпечення конфіденційності відомостей про ВІЛ-статус особи в експертному документі дозволяється встановлювати діагноз у формулюванні "Хронічна ретровірусна інфекція".

    У разі захворювання військовослужбовця протягом перших трьох місяців від початку військової служби захворювання на ВІЛ не пов'язується з проходженням військової служби.

    Крім того наголошую, що постанову ВЛК МОЖНА ОСКАРЖИТИ до ЦВЛК або в судовому порядку.

    У разі необхідності,тисніть кнопку "звернутися"

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ганно!

    Придатність ВІЛ-позитивних осіб до військової служби визначається ст. 5 Додатку 1 (Розклад хвороб,станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби) до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ затвердженого наказом МО України від 14.08 2008 року № 402.

    Закон передбачає непридатність до військової служби у мирний і воєнний час ВІЛ-позитивних осіб, хвороба яких супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами та іншими уточненими хворобами (В 20-22).

    Чинне законодавство передбачає непридатність до військової служби або обмежену придатність саме у воєнний час ВІЛ-позитивних осіб, яка супроводжується іншим станом (В23, 24). У цьому випадку питання про придатність визначається індивідуально.

    Також Закон передбачає придатність до військової служби або обмежену придатність саме у воєнний час ВІЛ-позитивних осіб із безсимптомною течією хвороби (ВІЛ Z21). У цьому випадку питання про придатність визначається індивідуально.

    Але необхідно зазначити, що, саме в даний момент, ВЛК, як правило, визнають непридатними до військової служби у воєнний час переважну кількість ВІЛ-позитивних чоловіків. На практиці, виключенням є офіцери, які мають вкрай необхідну для ЗСУ військову спеціальність

    Для безперешкодного перетину кордону наведена категорія громадян має пред’явити на прикордонному контрольно-пропускному пункті висновок ВЛК про непридатність до військової служби.

    Також кордон можна перетнути пред’явивши довідку про непридатність до військової служби чи картку про проходження ВЛК, що містить діагноз.

    Частина ВІЛ-позитивних чоловіків вже проходили ВЛК і мають відповідний висновок чи довідку.

    Що ж робити особам, які не мають цього висновку?

    • В першу чергу необхідно звернутися до місцевого територіального центу комплектування і соціальної допомоги (так з 2021 року юридично правильно називається військкомат) за місцем реєстрації (прописки) із ПИСЬМОВОЮ заявою про постановку на облік, проходження ВЛК і подальшого надання висновку чи довідки про непридатність до військової служби. Заява обов’язково має містити відомості про позитивний ВІЛ статус особи. (Представники військкомату не мають права розголошувати ВІЛ статус). Бажано додати до заяви копії медичних документів, які підтверджують позитивний ВІЛ статус.
    • Через деякий час представники військкомату мають викликати громадянина для проходження ВЛК.
    • В процесі проведення ВЛК особу оглядають лікарі різних спеціалізацій. Виконуються аналізи на ВІЛ.
    • В результаті представники військкомату мають надати висновок чи довідку про непридатність до військової служби, що є підставою для перетину кордону.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    • Ганна Клиент год назад

      Спасибі, але справа в тому що він ходив у військкомат саме з такою заявкою і довідкою з центру де стоїть на обліку, його навіть не захотіли слухати, а заявку не прийняли. Дали повістку на проходження медичної комісії і тепер як я розумію всі довідки і заявку потрібно показувати при проходженні комісії ? Він счітаеться строковиком, ні коли не служив і не проходив навчань .

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Ганно!

    ВЛК має визнати його непридатним з виключенням з військового обліку. Якщо йому до 27 років, він взагалі не підлягає мобілізації.

    Успіхів!

    • Ганна Клиент год назад

      Велике Вам Спасибі !

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        БУДЬ-ЛАСКА! У ВИПАДКУ НАЯВНОСТІ ЗАПИТАНЬ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ!

        Якщо консультація була корисною, буду вдячний за натиснуту Вами галочку внизу мого фота (відгук вітається).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України