Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 23 августа 2022, вопрос №71815 250₴

Оформлення генеральної довіреності

Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з наступним запитанням.
Напишіть будь ласка, які категорії громадян можуть нотаріально оформити генеральну довіреність на іншу людину з метою продажу квартири. Буду вдячний Вам за відповідь.
З повагою, Тарас.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Тарасе!

    Декілька основних моментів:

    1. Мова йде не про генеральну довіреність, а просто про довіреність на вчинення дій, пов'язаних з відчуженням майна.

    2. Оформити таку довіреність можливо виключно у нотаріуса із внесенням її до Єдиного реєстру довіреностей.

    3. Довіреність не може бути надана особі, яка фактично виступає покупцем в договорі купівлі-продажу нерухомого майна.

    4. До липня 2022 року продаж нерухомості за довіреністю був заборонений. Станом на зараз скасовано заборону нотаріально посвідчувати угоди про купівлю-продаж нерухомого майна за довіреністю.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    10%

    Добрий день!

    Для оформлення такої довіреності власник квартири має звернутись до нотаріуса для оформлення довіреності. Раджу звертатись до нотаріуса для оформлення довіреності за декілька днів до укладення основної угоди.

    Для оформлення довіреності нотаріусу потрібно пред'явити:

    - паспорт та ідентифікаційний код особи, що видає довіреність;

    - дані про квартиру, що продається;

    - паспортні дані осои, на яку видається довіреність.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    16%

    Доброго дня!

    Довіреність на нерухомість є офіційним дозволом власника об'єкта житлової нерухомості на розпорядження ним третіми особами. Згідно із законом, кожен легальний власник нерухомості, який має на руках документ про власність, може оформити такий дозвіл щодо своїх родичів, друзів та інших осіб, наприклад, адвоката, який повинен розпоряджатися об'єктом за відсутність свого клієнта.

    1. Генеральна довіреність, тобто закріплення за третьою особою всіх тих зобов'язань і прав, які до цього були закріплені за власником нерухомості. Щоб нашим читачам було зрозуміло, пояснимо: оформлення такого документа дозволить третій особі, щодо якої складено дозвіл:

    • продавати;
    • здавати;
    • обмінювати нерухомість;
    • здійснювати управління квартирою чи будинком.

    Єдине, що згідно із законом не може зробити розпорядник, так це скласти договір дарування щодо цього об'єкта нерухомості, а також заповісти його кому-небудь.

    2. Довіреність на продаж квартири. Даний документ оформляється в разі, якщо сам власник не зможе бути присутнім при підписанні договору купівлі-продажу, а також тоді, коли продавець хоче полегшити собі життя при взаємодії з покупцем нерухомості.

    3. Довіреність на приватизацію. Найчастіше люди похилого віку та хворі люди не можуть простоювати в чергах і чекати, коли підійде час приватизації. Щоб угода була здійснена, досить надати право приватизації, завірене нотаріально.

    4. Разовий дозвіл. Його варто оформити, коли необхідно вирішити кілька дрібних питань з управління нерухомістю. Наприклад, зареєструвати людини в квартирі або скласти договір оренди.

    Усі права на нерухомість реєструються в списку Державного реєстру, тому зміна кількості осіб, які можуть розпоряджатися нерухомим майном, має фіксуватися в нотаріальній формі. Для оформлення документа потрібні дані паспортів обох осіб, і документи, що підтверджують право власності. Готовий документ припускає внесення дати складання, адреси проживання обох осіб, підписи та печатку нотаріуса на особливому бланку.

    Щоб оформити довіреність на продаж квартири, треба надати нотаріусу такі документи: паспорт, ІПН і документ, що підтверджує право власності на нерухомість. Важлива тільки присутність довірителя (власника квартира).

    Мєньков Андрій Васильович
    16%

    Доброго дня Тарасе.

    Будь-яка особа, що має необхідний обсяг дієздатності і є власником може оформити довіреність на іншу особу як представника на відчуження квартири.

    Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    Нотаріуси посвідчують довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім'я однієї особи або кількох осіб за усним зверненням довірителя.

    Довіреність від імені кількох осіб може бути посвідчена на вчинення юридичних дій для досягнення спільної мети.

    Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем, нотаріусом не посвідчується.

    Строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

    Строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана.

    Довіреність, у якій не вказана дата її вчинення, є нікчемною.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, тарасе!

    Така довіренність оформлюється нотариально.

    Станом на зараз в Україні скасовано заборону нотаріально посвідчувати угоди про купівлю-продаж нерухомого майна за довіреністю.

    Ці зміни в нотаріальній процедурі оформлення документів на нерухомість спростять відчуження майна під час дії воєнного стану. Адже відтепер громадяни, які опинилися за кордоном, матимуть змогу продати нерухомість в Україні, оформивши довіреність на ім’я людини, яка не покинула межі нашої держави.

    Найбільшим ризиком продажі квартири по довіреності буде то що Ваш представник не передасть Вам отримані за квартиру кошти або продасть квартиру за заниженою вартістю.

    Незважаючи на те, що дуже часто представниками продавця квартири по довіреності є близькі родичі або знайомі – перестрахуватися варто.

    Раджу дати таку довіреність, коли кошти по договору перераховуються на банківський рахунок, що належить саме Вам.

    Також раджу підписати з Вашим представником угоду, щодо умов передачі Вам коштів за договором купівлі продажі квартири.

    Якщо в довіреності вказано, якщо представник має право продати все ваше будь-яке нерухоме майно, то звичайно представник має право продати будь-яку Вашу нерухомість.

    Для збереження Ваших інтересів: конкретизуйте, яке майно має право продати ваш представник.

    В даному випадку достатньо повідомити продавця, що перед нотаріальним посвідченням договору купівлі продажу нерухомості та реєстрацією права власності на майно щодо нового власника, нотаріус перевіряє дійсність довіреності.

    Раджу в довіреності обмежити Вашого представника продавати все ваше майно за будь-яку ціну. Конкретизуйте, що саме він має право продавати і за яку ціну.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю, аби ми могли порадитись більш предметно!

    Карпенко Андрей Владимирович
    24%

    Вітаю!

    Раніше (під час воєнного стану) продавати майно представником від імені власника за довіреністю було заборонено.

    Оскільки кілька мільйонів українців нині вимушено перебувають за межами України, держава пішла на поступки та дозволила продаж квартир. Проте з умовою: з дня видачі довіреності повинно минути не більше місяця. Якщо цей час сплив (більше двох, якщо довіреність видали за кордоном), нотаріус додатково вимагатиме заяву на підтвердження дії довіреності від власника, який доручає продаж майна. Заяву має засвідчити нотаріус в Україні за 7 днів, а консульство (дипломатичне представництво) — за місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору/акта. Така подвійна «ідентифікація» вбереже від рейдерства, коли користуючись відсутністю власника в Україні майно переоформлюють на іншу людину

    У довіреності на нерухомість чітко прописуються всі види дій, які повірений може здійснювати з об’єктом нерухомості (продаж, покупка, обмін, дарування, передоручення своїх повноважень тощо). Також вказуються:

    • – ПІБ обох сторін (довірителя і повіреного);
    • – паспортні дані (серія, номер, ким і коли були видані паспорти);
    • – ідентифікаційний номер довірителя;
    • – адреси проживання довірителя і повіреного;
    • – точне розташування об’єкта нерухомості (повна адреса – вулиця, будинок або корпус, номер квартири, кадастровий номер земельної ділянки);

    Додатково до цього рекомендується вказати:

    • – точні терміни дії довіреності;
    • – рекомендації довіреній особі за розпорядженням коштами, отриманими від продажу майна.

    Згідно з чинним законодавством, довіреність на майно може бути складена в наступних формах:

    • – Довіреність на продаж. Підтверджує право повіреного на продаж об’єкта нерухомості та представлення інтересів власника в різних інстанціях з питань, пов’язаних з продажем.
    • – Разова довіреність. Регламентує передачу одного або декількох конкретних повноважень, перерахованих в документі (право прописувати мешканців, право укладати договори з комунальними, охоронними та іншими органами, користуватися без права розпорядження тощо).
    • – Генеральна довіреність на будинок або квартиру – надає широке коло повноважень повіреній особі (право розпорядження житловою площею на свій розсуд – продаж, обмін, іпотека, оренда тощо).
    • – Довіреність на приватизацію – дозволяє повіреному проводити процедуру приватизації майна, подавати від імені власника відповідні документи в державні органи та інстанції, отримувати офіційні дозволи тощо.
    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Будь-яка дієздатна повнолітня особа 18-ти років і більше , яка розуміє свої дії і може керувати ними , може видати довіреність , або бути довіреною особою з укладення нотаріальної угоди купівлі- продажу квартири іншій особі від імені власника довірителя.

    Якщо Ви видали довіреність на представництво Ваших інтересів в частині того , аби Ваша родичка , діючи у Ваших інтересах здійснила продаж квартири , що належить Вам , то відповідно нотаріус , перевіряє всі обтяження на власнику квартири та довіреність представника.

    У договорі буде прописано " представник власника ПІБ , ЩО ДІЄ НА ПІДСТАВІ ДОВІРЕНОСТІ № ... від власника ПІБ.

    У представника перевірять лише дійсність довіреності виданої Вами, а Вас перевірять як власника, щодо інших обтяжень, що можливо існують на Вашому майні.

    Не сплачений податок не може бути підставою відмови, за умови , що обтяження зі сплати боргу по податку не звернене судом на Ваше майно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Довіреність має бути нотаріальної форми та забезпечено й наступні умови з дня видачі довіреності повинно минути не більше місяця. Якщо цей час сплив (більше двох, якщо довіреність видали за кордоном), нотаріус додатково вимагатиме заяву на підтвердження дії довіреності від власника, який доручає продаж майна. Заяву має засвідчити нотаріус в Україні за 7 днів, а консульство (дипломатичне представництво) — за місяць до дня укладення (підписання) відповідного договору/акта. Така подвійна «ідентифікація» вбереже від рейдерства, коли користуючись відсутністю власника в Україні майно переоформлюють на іншу людину

    Заборонено реєструвати договори нерухомості, посвідчені нотаріусами з 25 лютого до моменту їх внесення до спеціального переліку нотаріусів (це можна зробити в будь-який момент), які мають право на посвідчення нотаріальних договорів. Державні реєстратори при Мін’юсті та його територіальних органах знову мають право щодо:

    — майна — реєструвати обтяження (заборони користуватися чи розпоряджатися нерухомим майном, арешт) щодо нерухомості на підставі рішення суду

    — бізнесу (відомостей в реєстрі юридичних осіб) — здійснювати реєстраційні дії на підставі рішень суду, що набрали законної сили та потребують зміни у Держреєстрі. Такі державні реєстратори повинні відповідати критеріям доброчесності та вести законну діяльність з січня 2020 року".

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Оформлення довіреності не обмежується категорією. За виключенням, якщо це неповнолітня або недієздатна.

    Зверніть увагу, що на військовий час є певні вимоги по оформленню довіреності.

    Звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України