Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 24 августа 2022, вопрос №71871 400₴

Как можно продать машину

Добрый день. Хотим продать машину.
В техпаспорте указаны 2 владельца - я и мой муж.
Могу ли я продать машину без участия мужа? Если нет, то какие документы нужны от имени мужа, и возможно ли будет продать машину, если муж находится не в Украине?
И может вы можете подсказать схему правильной продажи.
С уважением. Спасибо.

Ответы юристов (12)

    Карпенко Андрей Владимирович
    7.5%

    Здравствуйте!

    1. ДЛЯ продажи машины Вам необходимо иметь доверенность от мужа на право продажи.

    2. Доверенность Ваш муж может оформить в той стране, в которой он находится:

    - в консульском отделе Посольства Украины;

    - у местного нотариуса (с последующим апостилированием доверенности и переводом ее на украинский язык).

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Винограденко Антон Анатолійович
    10%

    Доброго дня! У разі фізичної відсутності одного зі співвласників продаж транспортних засобів проводиться на підставі його довіренності (згоди на продаж). Другому співвласники необхідно звернутися до будь якого нотаруса закордоном та зробити таку довіренність. В такому разі таку згоду потріібно буде в Україні перекласти на українську мову та завірити таки переклад нотаріально. Або звернутися до консульства України в тій державі та одразу зробити таку довіренність українською мової (без необхідності потім перекладати в Україні)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброгоя дня!

    Ви можете отримати від чоловіка довіренність на продаж авто. Таку довіренність чоловік повинен оформити консульстві України в державі, де він зараз перебуває (у місцевих нотаріусів не радив би - буде більше клопоту в Україні).

    Далі я рекомендую Вам винайняти агента, який би допоміг Вам без черг і зайвого клопоту вирішити всі питання, пов'язані із продажем та переоформленням авто на покупця, включно з нотаріальними діями, які будуть потрібні при укладанні угоди купівлі-продажу.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Готовий на них відповісти!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Вітаю, Аліна!

    Якщо у авто є 2 власника, і як так розумію, що воно придбавалось під час шлюбу, то продати його без згоди чоловіка Ви не зможете.

    Для цього обов'язково потрібно нотаріальний дозвіл чоловіка на продаж авто. Зробити він такий дозвіл може в консульстві України в країні його перебування. Якщо він зробить такий дозвіл в консульстві, то його не потрібно буде перекладати в Україні, а достатньо просто буде направити поштою до України.

    Також бажано, аби чоловік зробив нотаріальну довіреність на Вас на право продажу транспортного засобу.

    Правильна схема продажу - через нотаріуса. Бажано укласти саме нотаріальний договір купівлі-продажу авто, на підставі якого потім новий власник переоформить його на себе.

    Всі нюанси щодо даної угоди раджу Вам уточнювати саме в нотаріуса, адже справа дійсно має свої особливості.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12.5%

    Добрый день.

    Продать машину без участия мужа Вы не сможете.

    Для того что бы Вы могли продать автомобиль он должен оформить на Вас или иное лицо доверенность на распоряжение автомобилем. Для этого ему необходимо или обратиться в украинское дипломатическое учреждение в стране его пребывания или к местному нотариусу. При этом, кроме доверенности ему таже необходимо будет удостоверить подпись под заявлением о внесении доверенности в Единый реестр доверенностей. В том случае если доверенность будет оформлена через дипломатическое учреждение, то доверенность и заявление он присылает Вам или иному лицу, после чего необходимо будет обратиться к любому нотариусу за внесением доверенности в реестр. После этого Вы можете продать автомобиль или через сервисный центр МРЭО или через заключение нотариального договора купли-продажи.

    Если доверенность будет от иностранного нотариуса, то, в зависимости от страны нахождения, доверенность необходимо буде провести через процедуру апостиля, т.е. узаконивания этого документа, но это зависит от страны, для некоторых стран возможен простой перевод.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Гончаренко Константин
    7.5%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Звісно Ви можете оформити довіреність, чоловік має у консульстві оформити нотаріальну згоду і вислати вам на продаж своєї частки майна, з правом продажу майна, в довіреності вкажіть рахунок та назву банку на який уповноважена особа має зараховувати кошти.

    від інших власників часток майна необхідна письмова згода вільної форми та особиста присутність у нотаріуса під час оформлення довіреності та її посвідчення с паспортами громадян України та ІНН(РНОКПП)

    У частині 1 ст. 358 ЦК міститься загальне правило, відповідно до якого право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їх згодою.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    7.5%

    Добрый день Алина.

    Автомобиль является совместно нажитым имуществом. Для продажи необходимо согласие супруга и доверенность на продажу, оформленные нотариально либо в консульстве Украинны (нужно уточнять). Документы нужно перевести на украинский язык и подпись переводчика заверить нотариально. Нотариальные документы возможно подлежат проставлению апостиля (уточните у нотариуса).

    Продать автомобиль возможно оформив договор у нотариуса в Украине с последующей перерегистрацией новым владельцем в сервисном центре либо сразу в сервисном центре (необходимо присутствие и продавца и покупателя).

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%

    Консульський статут України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 44

    Консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається Законом України "Про нотаріат" ( 3425-12 ), цим Статутом, Положенням про порядок вчинення нотаріальних дій консулом, яке затверджується Міністерством юстиції України і Міністерством закордонних справ України, а також іншими актами законодавства України...

    С т а т т я 48

    Нотаріально посвідчувані угоди, а також заяви та інші документи підписуються в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Консул, який вчинює нотаріальні дії, зобов'язаний роз'яснювати громадянам України їх права та обов'язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій з тим, щоб юридична необізнаність та інші подібні обставини не могли бути використані їм на шкоду.".

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "8...Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:

    договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;..".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності

    1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою...

    Стаття 369. Здійснення права спільної сумісної власності

    1. Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    2. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    У разі вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена...

    Стаття 245. Форма довіреності

    1. Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин..."

    "ПОЛОЖЕННЯ про Єдиний реєстр довіреностей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1378-06):

    "1.4...Реєстратор Єдиного реєстру (далі - Реєстратор) - державні нотаріальні контори, державні нотаріальні архіви, приватні нотаріуси, дипломатичні представництва та консульські установи України, що мають доступ до Єдиного реєстру через інформаційну мережу Міністерства юстиції України, вносять записи до Єдиного реєстру про посвідчені довіреності (у тому числі їх дублікати), ...

    2.1. Обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі підлягають довіреності (у тому числі їх дублікати), посвідчені в нотаріальному порядку, та довіреності, прирівнювані до нотаріально посвідчених, а також відомості про припинення їх дії.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Єдиного реєстру реєстрація довіреностей (у тому числі їх дублікатів), посвідчених в нотаріальному порядку, та довіреностей, прирівнюваних до нотаріально посвідчених, а також відомостей про припинення їх дії проводиться протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

    2.2. Реєстрація довіреностей (їх дублікатів), посвідчених посадовими, службовими особами, перерахованими в частині 3 статті 245 Цивільного кодексу України, статті 38 (у разі відсутності доступу до Єдиного реєстру), частині другій статті 40 Закону України "Про нотаріат", а також відомості про припинення їх дії, здійснюється в Єдиному реєстрі за заявою довірителя про реєстрацію таких довіреностей.

    Заява про реєстрацію зазначених довіреностей надається Реєстратору безпосередньо довірителем...".

    ---

    Доброго дня, Аліно! По-перше, у Вашому випадку необхідна як згода чоловіка на продаж Вами автомобіля, так і його довіреність на продаж Вами авто; і згода. і довіреність підлягають нотаріальному посвідченню. По-друге, і згода, і довіреність можуть бути посвідченні, як зазначають колеги, в Консульстві України в країні перебування чоловіка. По-третє, консул, одночасно з посвідченням довіреності має, за заявою чоловіка, внести довіреність до Єдиного реєстру довіреностей. По-четверте, на підставі згоди та довіреності Ви укладаєте нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу авто або в сервісному центрі МВС, або в ЦНАП.

    У випадку особистого звернення (у форматі “Звернутись”) дивіться попередньо мій профіль, вказуйте свою e-mail адресу.

    Пуха Наталія ТендерОк
    11.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Відповідно до частини другої статті 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а є лише засвідченням державою вже набутого особою права власності, що унеможливлює ототожнення факту набуття права власності з фактом його державної реєстрації.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2022 р. № 190 були внесені зміни в Постанову КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 і від 11 листопада 2009 р. № 1200» стосовно реєстрації, постановки на облік та продаж автомобілів у період воєнного стану.

    Так, пункт 7 було доповнено абзацами такого змісту: “У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях внесення інформації до електронного реєстру суб’єктами господарювання про надходження, передачу, реалізацію транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, тимчасово припиняється.

    А з дня припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях суб’єкти господарювання протягом дев’яноста днів зобов’язані внести інформацію про надходження, передачу, реалізацію транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, до електронного реєстру.”

    Також пункт 8 доповнено абзацами такого змісту: “У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях внесення інформації до електронного реєстру за місцезнаходженням торговельних приміщень суб’єктами господарювання про здійснення продажу транспортних засобів, зокрема укладення договорів купівлі-продажу транспортних засобів, тимчасово припиняється.

    З дня припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях суб’єкти господарювання, які здійснили продаж транспортних засобів, зокрема шляхом укладення договорів купівлі-продажу транспортних засобів, зобов’язані протягом дев’яноста днів внести відповідну інформацію до електронного реєстру за місцезнаходженням торговельних приміщень.

    Тобто, отримайте довіреність від чоловіка на продаж авто завірену нотаріусом або консульскою установою, та продавайте авто.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Алина!

    ТОЛЬКО С РАЗРЕШЕНИЯ СУПРУГА - ОТ НЕГО НУЖНО ЗАЯВЛЕНИЕ, УДОСТОВЕРЕННОЕ НОТАРИАЛЬНО, ЛИБО В КОНСУЛЬСКОМ ОТДЕЛЕ ПОСОЛЬСТВА УКРАИНЫ В СТРАНЕ ЕГО ПРЕБЫВАНИЯ.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Аліна!

    Продаж можливий тільки за умови отримання нотаріально посвідченої довіреності від чоловіка.З кінця червня 2022 року Мінюст дозволив здійснювати відчуження на час війни, але є певні вимоги до довіреності.

    А саме вона має бути у консульстві України та строк її не перевищувати 2 місяці.

    Звертайтесь.

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Алино!

    Могу ли я продать машину без участия мужа? - нет, нужно письменное нотариально удостоверенное согласие мужчины или же доверенность. Поскольку автомобиль имеет статус общей совместной собственности супругов и потому распоряжение таким имуществом возможно только по общему согласию (ст. 60, 65 СК Украины). Оформить можно в консульском учреждении за границей. Сама сделка купли-продажи автомобиля оформляется в сервисном центре МВД Украины c одновременной перерегистрацией на нового владельца.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04#Text):

    1.3. Консулами вчиняються такі види нотаріальних дій:

    1) посвідчуються правочини (договори, заповіти, довіреності та ін.), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, розташованого в Україні, а також крім договорів оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення;

    Законодавством України можуть бути передбачені й інші дії, що вчиняються консулами.

    Удачи!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України