Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 04 сентября 2022, вопрос №72489 150₴

Доверенность на авто для мужа для выезда за границу

Добрый день!

Авто оформлено на жену. Жена находиться в Испании. Необходимо ли оформлять доверенность на меня (мужа) для пересечения границы на этом автомобиле? Если да, как это сделать: нужно оформлять через консульство/посольство или можно через местного нотариуса, а после перевести на украинский и заверить украинским нотариусом?

Ответы юристов (2)

    Гончаренко Константин
    100%

    Доброго дня!

    Треба щоб у вас був техпаспорт і ви були у нього вписані , або власник авто має надати вам доступ до техпаспорту у додатку ДІЯ - відкрити доступ до техпаспорту , аби ви могли підтвердити право керування авто.

    Довіреність можна оформити у консульстві , проте на час воєнного стану вона може бути простою письмової формою, але з нотаріальним підписом чи уповноваженоого консула, з перекладом на Українську мову завіреним нотаріально.

    Таким чином Ваша дружина має вчинити розпорядчих заходів з видання довіреності на ваше ім я з правом вивозу авто закордон у консульстві з перекладом на укр мову та направлення вам рекомендованим листом.

    Таким образом, для поездки за рубеж на автомобиле необходимо:

    1. Водительское удостоверение (согласно ст. 41, прилож. 6 Венской конвенции о дорожном движении). 2. Наличие страхового полиса «Зеленая карта» либо страховки ОСАГО, приобретенной на границе в стране пребывания (согласно п. 52 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 3. Свидетельство о регистрации автомобиля (согласно ст. 35 Венской конвенции о дорожном движении). 4. Если автомобиль принадлежит третьему лицу, понадобится нотариальная доверенность на право распоряжения транспортным средством с прописанным в ней правом выезда за границу либо временное регистрационное свидетельство (п. 51 Постановления Кабинета министров Украины № 1388 от 07.09.1998). 5. Для возможности заграничной поездки на автомобиле, который находится в кредите, необходимо в банке получить письменное разрешение о том, что финучреждение не возражает против выезда за границу. 6. Выезд на служебном автомобиле возможен при наличии командировочного удостоверения и путевого листа на машину.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    ДОброго дня, Олександре!

    Довіренність краще зробити. Часто пропускають і так, але це на розсуд прикордонників!

    Довіренність на авто дружина може зробити в консульстві, хоча не виключено, що це можна зробити у місцевого нотаріуса. Проте тоді треба робити апостіль і завіряти переклад на українську мову нотаріально.

    Що ще?

    Згідно правил ЄС загальний термін перебування в Шенгенській зоні на авто з українськими номерами не може перевищувати 6 місяців. Після того треба або переєструвати авто в тій країні, де Ви перебуваєте, або виїхати з ЄС, а потім знову повернутись.

    Водійські посвідчення, видані в Україні, дійсні у всіх країнах Віденської конвенції (а це більшість європейських держав). Тільки будьте уважні: раніше в Україні видавали права без строку дії, які зараз не є водійським посвідченням у країнах Європи. В такому випадку, вам просто потрібно буде замінити ваші права на права нового зразка.

    Для переміщення на авто по території Мальти, Нідерландів та інших країн, які підписали тільки Женевську конвенцію, формально необхідно міжнародне водійське посвідчення (МВУ) в доповнення до національного. На практиці рідко перевіряють, але краще оформити, щоб уникнути неприємностей.

    Обов'язково придбайте страховий поліс на машину («зелену карту»). Він діє на території всіх країн Європи і стане в нагоді в разі ДТП для компенсації збитку постраждалій стороні. Придбати страховку можна в більшості провідних компаній України, її вартість на 15 днів становить близько €25.

    Складаючи маршрут поїздки, звіртеся з картою платних магістралей. В Австрії, Угорщині, Німеччині, Італії, Іспанії, Польщі, Португалії, Сербії, Словаччини, Словенії, Хорватії, Франції, Чехії та Швейцарії доведеться платити за використання ряду автобанів. У Бельгії, Данії, Латвії, Литві, Нідерландах, Норвегії, Швеції та Естонії плата стягується тільки за проїзд по певних дільницях доріг, мостів і тунелів.

    У Румунії наявність віньєтки (Roviniete) вимагається незалежно від типу доріг, її вартість — близько €3 на тиждень. Проїзд по деяких мостах, наприклад, Giurgiu-Rousse на кордоні з Болгарією, оплачується додатково.

    Для проїзду по платних дорогах Австрії, Німеччини, Болгарії, Молдови, Румунії, Словаччини, Словенії, Чехії та Швейцарії потрібна так звана віньєтка. Найчастіше вона являє собою наклейку, яка кріпиться на лобове скло з внутрішньої сторони. В деяких випадках потрібно вказати номер автомобіля. Придбати віньєтку можна в пунктах перетину кордону (цілодобово) або на АЗС. Вартість залежить від країни (в середньому €10-15 за тиждень), а от штраф за відсутність або неправильне використання (наприклад, якщо ви не приклеїли її у відповідності з інструкцією, а поклали на приладову панель) набагато більше — від €100.

    В Угорщині та Румунії діють «електронні віньєтки» — інформація про оплату вноситься в базу, а ви отримуєте чек. В цьому випадку нічого кріпити на скло не доведеться.

    Контролюють оплату співробітники транспортної інспекції та встановлені вздовж доріг камери відеоспостереження.

    У Польщі система відрізняється. Перед в'їздом на платну магістраль потрібно отримати талон і зберігати його до кінця поїздки. Покидаючи цю ділянку дороги, ви заплатите суму, яка залежить від типу транспортного засобу і пройденої відстані.

    Важлива інформація про штрафи в ЄС за порушення ПДР. Вона Вам знадобиться.

    В Чехії, наприклад, нульова толерантність до алкоголю в крові водія його бути не повинно (штраф €100-750). В Угорщині, Румунії і Словаччини ситуація аналогічна. У Норвегії, Польщі, Швеції та Естонії допускається 0.2 проміле, в Литві — 0.4, в Австрії, Бельгії, Німеччини, Греції, Данії, Ісландії, Іспанії, Італії, Латвії, Нідерландах, Португалії, Словенії, Фінляндії, Хорватії, Франції, Швейцарії і на Кіпрі — 0.5. Найбільш лояльними в цьому плані є Ліхтенштейн і Мальта з показником 0.8 проміле. До водіїв, стаж яких менше двох років, часто застосовуються більш жорсткі вимоги.

    Ще одне поширене правопорушення — перевищення швидкості. На автобанах більшості країн дозволено розганятися до 120-130 км/год, у населених пунктах дозволена швидкість 50 км/год, за їх межами — 80-100 км/ч. Важливо пам'ятати, що іноді обмежується не тільки гранична, але і мінімальна швидкість — на деяких магістралях рухатися повільніше 60-70 км/год заборонено. Суми штрафів коливаються в широких межах: у Чехії це €40-400, у Польщі — €10-120, в Норвегії — від €80.

    Пам'ятайте, що платити штраф в більшості країн Європи доведеться і тим, хто розмовляє по телефону за кермом або не пристібається (це стосується і пасажирів), а також тим, хто перевозить дитину без спеціального автокрісла.

    Будуть уточнення, зверніться персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Бажаю успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України