Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 06 сентября 2022, вопрос №72570 250₴

Процедура отримання застави за нотаріальним договором

Добрий день.

Є нотаріально засвідчений договір позики з автомобілем у заставу між двома фізичними особами.

Позичальник не має змоги сплатити заборгованість, термін пройшов, позикодавець має намір діяти через виконавче провадження через нотаріуса.

Якою є процедура, в які терміни буде вилучено заставне авто? І чи впливає на це якось воєнний стан?

Ответы юристов (14)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    28%

    Вітаю, Олено!

    ОСКІЛЬКИ БУВ УКЛАДАНЕНИЙ САМЕ НОТАРІАЛЬНИЙ ДОГОВІР, ТО УМОВИ ЩОДО НЕСПЛАТИ ПОЗИЧАЛЬНИКОМ КОШТІВ МАЮТЬ ЧІТКО РЕГУЛЮВАТИСЬ БЕЗПОСЕРЕДНЬО В ДОГОВОРІ, У ТОМУ ЧИСЛІ ПРОЦЕДУРА ВИЛУЧЕННЯ ЗАСТАВНОГО МАЙНА

    ТРЕБА АНАЛІЗУВАТИ ДОГОВІР.

    ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТВО НАСТУПНИМ ЧИНОМ РЕГУЛЮЄ ЦЕ ПИТАННЯ.

    ...

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    § 6. Застава

    Стаття 572. Поняття застави

    1. В силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, а також в інших випадках, встановлених законом, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

    ..

    Стаття 589. Правові наслідки невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою

    1. У разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, а також в інших випадках, встановлених законом, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави.

    {Частина перша статті 589 із змінами, внесеними згідно із Законом № 738-IX від 19.06.2020}

    2. За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

    Стаття 590. Звернення стягнення на предмет застави

    1. Звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов'язання не буде виконано у встановлений строк (термін), якщо інше не встановлено договором або законом.

    3. У разі ліквідації юридичної особи-заставодавця заставодержатель набуває право звернення стягнення на заставлене майно незалежно від настання строку виконання зобов'язання, забезпеченого заставою.

    4. У разі схвалення судом відповідно до законодавства про банкрутство плану санації чи реструктуризації боргів боржника за основним зобов’язанням, якщо він відмінний від заставодавця, заставодержатель, який голосував проти схвалення плану санації юридичної особи чи плану реструктуризації боргів боржника - фізичної особи, набуває право звернення стягнення на заставлене майно незалежно від настання строку виконання зобов’язання, забезпеченого заставою.

    {Статтю 590 доповнено новою частиною згідно з Кодексом № 2597-VIII від 18.10.2018}

    5. У разі часткового виконання боржником зобов'язання, забезпеченого заставою, право звернення на предмет застави зберігається в первісному обсязі.

    6. Якщо предметом застави є дві або більше речей (два або більше прав), стягнення може бути звернене на всі ці речі (права) або на будь-яку з речей (прав) на вибір заставодержателя.

    Якщо заставодержатель зверне стягнення на одну річ (одне право), але його вимогу не буде задоволено в повному обсязі, він зберігає право застави на інші речі (права), які є предметом застави.

    Стаття 591. Реалізація предмета застави

    1. Реалізація предмета застави, на який звернене стягнення, провадиться шляхом його продажу з публічних торгів, якщо інше не встановлено договором або законом. Порядок реалізації предмета застави з публічних торгів встановлюється законом.

    2. Початкова ціна предмета застави для його продажу з публічних торгів визначається в порядку, встановленому договором або законом. Якщо звернення стягнення здійснюється за рішенням суду, суд у своєму рішенні може визначити початкову ціну предмета застави.

    3. Якщо публічні торги оголошено такими, що не відбулися, предмет застави може бути за згодою заставодержателя та заставодавця переданий у власність заставодержателя за початковою ціною, якщо інше не встановлено договором або законом.

    4. Якщо сума, одержана від реалізації предмета застави, не покриває вимоги заставодержателя, він має право отримати суму, якої не вистачає, з іншого майна боржника в порядку черговості відповідно до статті 112 цього Кодексу, якщо інше не встановлено договором або законом.

    ДОДАЙТЕ ДОГОВІР, АБО НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Положення воєнного стану на строки та порядок вчинення нотаріального напису не змінюють та не відміняють

    Відповідно до положень статті 88 Закону України "Про нотаріат" та пункту 3 Глави 16 Розділу ІІ Порядку нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

    Строки, протягом яких може бути вчинено виконавчий напис, обчислюються з дня, коли у стягувача виникло право примусового стягнення боргу.

    При вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172.

    У разі вчинення виконавчого напису за договором іпотеки нотаріус перевіряє за інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманою шляхом безпосереднього доступу до цього реєстру, наявність чи відсутність заставної, наявність чи відсутність інших іпотекодержателів.

    При вчиненні виконавчого напису нотаріус не перевіряє безспірність заборгованості перед кредитором, а перевіряє лише наявність пакету документів згідно переліку та факт надіслання вимоги боржнику, що підтверджують безспірність. За наявності заставної вчинення виконавчого напису може бути здійснено лише на підставі заяви (вимоги) власника заставної.

    Виконавчий напис вчинюється нотаріусом незалежно від місця виконання вимоги, місцезнаходження боржника або стягувача (підпункт 1.4, пункту 1 глави 16 розділу II Порядку).

    Для вчинення виконавчого напису стягувачем або його уповноваженим представником нотаріусу подається заява, у якій, зокрема, мають бути зазначені:

    відомості про найменування і місце проживання або місцезнаходження стягувача та боржника;

    дата і місце народження боржника - фізичної особи, місце його роботи;

    номери рахунків у банках, кредитних установах, код за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для юридичної особи;

    строк, за який має провадитися стягнення;

    інформація щодо суми, яка підлягає стягненню, або предметів, що підлягатимуть витребуванню, включаючи пеню, штрафи, проценти тощо.

    Заява може містити також іншу інформацію, необхідну для вчинення виконавчого напису.

    У разі якщо нотаріусу необхідно отримати іншу інформацію чи документи, які мають відношення до вчинення виконавчого напису, нотаріус вправі витребувати їх у стягувача (підпункт 2.1, 2.2 пункту 2 глави 16 розділу II Порядку).

    Виконавчий напис, за яким стягувачем або боржником є фізична особа, може бути пред`явлений до примусового виконання протягом року з моменту вчинення виконавчого напису шляхом звернення до державної виконавчої служби або приватного виконавця.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня.

    Правові наслідки невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою.

    У разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави (стаття 589 Цивільного кодексу України).

    За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

    Оскільки застава є видом (способом) забезпечення виконання боржником основного зобов'язання, підставою для звернення стягнення на предмет застави є невиконання даного зобов'язання. Даною нормою уточнюється правило частини першої статті 20 Закону України "Про заставу", за яким заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо інше не передбачено законом чи договором.

    Звернення стягнення на предмет застави

    За рахунок заставленого майна заставоутримувач має право вдовольнити свої вимоги у повному обсязі, який визначається на момент вдоволення: відсотки, відшкодування збитків, неустойка, необхідні витрати по утриманню заставленого майна, витрати по стягненню. Якщо сума, отримана від продажу заставленого майна, не є достатньою для покриття вимог кредитора, він має право отримати задоволення з вартості іншого майна боржника, але вже у порядку черги, якщо інше не передбачено законом або угодою сторін. Сума, що залишається після задоволення вимог кредитора, повертається власнику заставленого майна.

    Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо інше не передбачено законом чи договором.

    Реалізація заставленого майна, на яке звернено стягнення, провадиться державним виконавцем, приватним виконавцем на підставі виконавчого листа суду або наказу господарського суду, або виконавчого напису нотаріусів у встановленому порядку, якщо інше не передбачено законом чи договором.

    Таким чином, звернення стягнення на предмет застави можливе у таких формах:

    1. за рішенням суду;
    2. на підставі виконавчого напису нотаріуса;
    3. за договором про задоволення вимог заставодержателя.

    Дострокове виконання зобов'язання, забезпеченого заставою (ст. 592 ЦКУ)

    Заставодержатель має право вимагати дострокового виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, у разі:

    • передання заставодавцем предмета застави іншій особі без згоди заставодержателя, якщо одержання такої згоди було необхідним;
    • порушення заставодавцем правил про заміну предмета застави;
    • втрати предмета застави за обставин, за які заставодержатель не відповідає, якщо заставодавець не замінив або не відновив предмет застави.

    Заставодержатель має право вимагати дострокового виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, а якщо його вимога не буде задоволена, - звернути стягнення на предмет застави:

    • у разі порушення заставодавцем правил про наступну заставу;
    • у разі порушення заставодавцем правил про розпоряджання предметом застави;
    • в інших випадках, встановлених договором.

    Право застави припиняється у разі (ст. 593 ЦКУ):

    • припинення зобов'язання, забезпеченого заставою;
    • втрати предмета застави, якщо заставодавець не замінив предмет застави;
    • реалізації предмета застави;
    • набуття заставодержателем права власності на предмет застави
    • право застави припиняється також в інших випадках, встановлених законом.

    У разі припинення права застави на нерухоме майно до державного реєстру вносяться відповідні дані.

    У разі припинення права застави внаслідок виконання забезпеченого заставою зобов'язання заставодержатель, у володінні якого перебувало заставлене майно, зобов'язаний негайно повернути його заставодавцеві.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Олена.

    Якщо позичальник не повернув позику і умовами договору передбачено звернення стягнення на автомобіль для задоволення вимог позикодавця, то позикодавець звертається до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису.

    У заяві мають бути зазначені:

    відомості про найменування і місце проживання або місцезнаходження стягувача та боржника;

    дата і місце народження боржника - фізичної особи, місце його роботи;

    номери рахунків у банках, кредитних установах, код за ЄДРПОУ для юридичної особи;

    строк, за який має провадитися стягнення;

    інформація щодо суми, яка підлягає стягненню, або предметів, що підлягатимуть витребуванню, включаючи пеню, штрафи, проценти тощо.

    Заява може містити також іншу інформацію, необхідну для вчинення виконавчого напису.

    Нотаріус вчиняє виконавчі написи:

    якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем;

    за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

    За наявності заставної вчинення виконавчого напису може бути здійснено лише на підставі заяви (вимоги) власника заставної.

    Виконавчий напис вчинюється на оригіналі документа (дублікаті документа, що має силу оригіналу), що встановлює заборгованість.

    Якщо виконавчий напис не вміщується на документі, що встановлює заборгованість, він може бути продовжений чи викладений повністю на прикріпленому до документа спеціальному бланку нотаріальних документів.

    На підставі виконавчого напису нотаріуса державна виконавча служба або приватний виконавець відкриють виконавче провадження в межах якого заставлений автомобіль буде реалізований, за рахунок чого буде повернута позика, та стягнуті витрати на виконавче провадження, на здійснення виконавчого напису, інші витрати стягувача, а решта коштів від продажу автомобіля буде повернута позичальнику (боржнику).

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен год назад

    Адвокат, г. Киев

    Общаться в чате

    25 серпня 2022 року набрав чинності Закон від 27 липня 2022 року № 2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану».

    Відповідно до Закону в період дії воєнного стану забороняється примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

    Тобто, навіть якщо буде вчинений виконавчий напис, то виконати його неможливо зараз, у зв'язку з чим залишається два варіанти, або отримати рішення суду, або договір між боржником та кредитором.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Якщо ваш договір застави передбачає право на звернення стягнення на заставлене майно на підставі виконавчого напису нотаріуса, звертайтесь до нотаріуса разом з оригіналом договору та документами, що підтверджують безспірність заборгованості.

    Однак, 25 серпня 2022 року набрав чинності Закон від 27 липня 2022 року № 2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану».

    Відповідно до Закону в період дії воєнного стану забороняється примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

    Таким чином, вам потрбіно буде або чекати закінчення воєнного стану або звертатись до суду з позовом про стягнення автомобіля

    На заставу автомобіля воєнний стан не впливає. Теоретично воєнний стан може розглядатись як форс-мажор, однак форс мажор звільняє сторону від сплати штрафів/пені, якщо таке передбачено, однак не звільняє сторону від виконання обов'язку в натурі.

    Нормативну базу додаю.

    Закон України "Про заставу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2654-12#Text

    Стаття 20. Звернення стягнення на заставлене майно

    Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо інше не передбачено законом чи договором.

    Звернення стягнення на заставлене майно здійснюється за рішенням суду або третейського суду, на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо інше не передбачене законом або договором застави.

    Цивільний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 590. Звернення стягнення на предмет застави

    1. Звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов'язання не буде виконано у встановлений строк (термін), якщо інше не встановлено договором або законом.

    5. У разі часткового виконання боржником зобов'язання, забезпеченого заставою, право звернення на предмет застави зберігається в первісному обсязі.

    6. Якщо предметом застави є дві або більше речей (два або більше прав), стягнення може бути звернене на всі ці речі (права) або на будь-яку з речей (прав) на вибір заставодержателя.

    Якщо заставодержатель зверне стягнення на одну річ (одне право), але його вимогу не буде задоволено в повному обсязі, він зберігає право застави на інші речі (права), які є предметом застави.

    Стаття 591. Реалізація предмета застави

    1. Реалізація предмета застави, на який звернене стягнення, провадиться шляхом його продажу з публічних торгів, якщо інше не встановлено договором або законом. Порядок реалізації предмета застави з публічних торгів встановлюється законом.

    2. Початкова ціна предмета застави для його продажу з публічних торгів визначається в порядку, встановленому договором або законом. Якщо звернення стягнення здійснюється за рішенням суду, суд у своєму рішенні може визначити початкову ціну предмета застави.

    3. Якщо публічні торги оголошено такими, що не відбулися, предмет застави може бути за згодою заставодержателя та заставодавця переданий у власність заставодержателя за початковою ціною, якщо інше не встановлено договором або законом.

    4. Якщо сума, одержана від реалізації предмета застави, не покриває вимоги заставодержателя, він має право отримати суму, якої не вистачає, з іншого майна боржника в порядку черговості відповідно до статті 112 цього Кодексу, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    Глава 16. Вчинення виконавчих написів

    1. Стягнення грошових сум або витребування майна за виконавчим написом

    1.1. Для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість, або на правочинах, що передбачають звернення стягнення на майно на підставі виконавчих написів.

    1.2. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, установлюється Кабінетом Міністрів України.

    1.3. Нотаріуси відмовляють у вчиненні виконавчого напису у випадках, коли витребовується майно, звернення стягнення на яке забороняється законодавством України або здійснюється виключно на підставі рішення суду.

    1.4. Виконавчий напис вчинюється нотаріусом незалежно від місця виконання вимоги, місцезнаходження боржника або стягувача.

    2. Звернення до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису

    2.1. Для вчинення виконавчого напису стягувачем або його уповноваженим представником нотаріусу подається заява, у якій, зокрема, мають бути зазначені:

    відомості про найменування і місце проживання або місцезнаходження стягувача та боржника;

    дата і місце народження боржника - фізичної особи, місце його роботи;

    номери рахунків у банках, кредитних установах, код за ЄДРПОУ для юридичної особи;

    строк, за який має провадитися стягнення;

    інформація щодо суми, яка підлягає стягненню, або предметів, що підлягатимуть витребуванню, включаючи пеню, штрафи, проценти тощо.

    Заява може містити також іншу інформацію, необхідну для вчинення виконавчого напису.

    2.2. У разі якщо нотаріусу необхідно отримати іншу інформацію чи документи, які мають відношення до вчинення виконавчого напису, нотаріус вправі витребувати їх у стягувача.

    2.3. Вчинення виконавчого напису в разі порушення основного зобов’язання та (або) умов іпотечного договору здійснюється нотаріусом після спливу тридцяти днів з моменту надісланих іпотекодержателем повідомлень - письмової вимоги про усунення порушень іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця.

    Повідомлення вважається надісланим, якщо є відмітка іпотекодавця на письмовому повідомленні про його отримання або відмітка поштового відділення зв’язку про відправлення повідомлення на вказану в іпотечному договорі адресу.

    2.5. У разі отримання письмової заяви від попереднього іпотекодержателя, який має вищий пріоритет, про припинення звернення стягнення на предмет іпотеки виконавчий напис нотаріусом не вчинюється.

    3. Умови вчинення виконавчого напису

    3.1. Нотаріус вчиняє виконавчі написи:

    якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем;

    за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.

    3.2. Безспірність заборгованості підтверджують документи, передбачені Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 № 1172.

    3.3. Якщо для вимоги, за якою вчиняється виконавчий напис, законом установлено інший строк давності, виконавчий напис вчиняється у межах цього строку.

    3.4. Строки, протягом яких може бути вчинено виконавчий напис, обчислюються з дня, коли у стягувача виникло право примусового стягнення боргу.

    3.5. При вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 № 1172.

    3.6. У разі вчинення виконавчого напису за договором іпотеки нотаріус перевіряє за інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманою шляхом безпосереднього доступу до цього реєстру, наявність чи відсутність заставної, наявність чи відсутність інших іпотекодержателів.

    {Підпункт 3.6 пункту 3 глави 16 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства юстиції № 1951/5 від 26.12.2012, № 235/5 від 27.01.2016}

    3.7. За наявності заставної вчинення виконавчого напису може бути здійснено лише на підставі заяви (вимоги) власника заставної.

    6. Обрахування розміру суми стягнення

    6.1. За заявою кредитора розмір суми, яка підлягає стягненню за виконавчим написом, може бути встановлений з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення та трьох процентів річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

    6.2. Неустойка (штраф, пеня) включається до виконавчого напису, якщо це передбачено умовами договору.

    6.3. Вчинення виконавчого напису за договором позики здійснюється з урахуванням вимог статті 1050 Цивільного кодексу України.

    7. Дослідження доказів при вчиненні виконавчого напису

    7.1. У справах нотаріуса залишається копія документа, що встановлює заборгованість, чи правочину, за яким здійснюється стягнення, або витяг з особового рахунку боржника і примірник виконавчого напису.

    7.2. При кожному наступному вчиненні виконавчого напису за одним і тим самим зобов'язанням повторне подання копії документа, що встановлює заборгованість, не вимагається. У цих випадках нотаріус вимагає подання двох примірників витягу з особового рахунку та оригіналу зобов'язання.

    7.3. Один примірник витягу з виконавчим написом і оригінал зобов'язання повертаються стягувачу, а другий примірник залишається у нотаріуса.

    7.4. При вчиненні кількох виконавчих написів за документами, що встановлюють заборгованість однакової форми, копія кожного окремого зобов'язання не вимагається. У таких випадках у матеріалах нотаріальної справи залишаються одна копія документа, що встановлює заборгованість (на одного з боржників), і список боржників, на стягнення боргу з яких вчинені виконавчі написи, із зазначенням повної назви та адреси боржників, строку платежу, суми, що підлягає стягненню за виконавчим написом, а в необхідних випадках й інших даних.

    7.5. Стягувачу видаються виконавчі написи на кожного боржника окремо відповідно до списку.

    7.6. Якщо для вчинення виконавчого напису, крім документа, що встановлює заборгованість, необхідно подати й інші документи, зазначені в Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.99 № 1172, то вони до виконавчого напису не приєднуються, а залишаються у матеріалах нотаріальної справи.

    8. Порядок стягнення за виконавчим написом

    Стягнення за виконавчим написом провадиться в порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством для виконання судових рішень та Законом України „Про виконавче провадження”.

    9. Строк пред’явлення виконавчого напису до виконання

    9.1. Виконавчий напис, за яким стягувачем або боржником є фізична особа, може бути пред`явлений до примусового виконання протягом року з моменту вчинення виконавчого напису.

    9.2. Поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчого напису до виконання провадиться відповідно до вимог статті 23 Закону України „Про виконавче провадження” і статті 371 Цивільного процесуального кодексу України.

    Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1172-99-%D0%BF...

    1. Нотаріально посвідчені договори, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно (крім випадку, передбаченого пунктом 1-1 цього переліку).

    Для одержання виконавчого напису подаються:

    а) оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів);

    б) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Для повної і предметної відповіді на Ваше питання треба уважно вивчити договір позики! Тому що умови розірвання угоди та вирішення долі застави, себто авто, повинні бути в ньому чітко прописані!

    У відповідності до ст. 1049 Цивільного Кодексу України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

    Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

    Позика, надана за договором безпроцентної позики, може бути повернена позичальником достроково, якщо інше не встановлено договором.

    Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

    Певні особливості відповідальності існують, якщо договором позики передбачено повернення боргу (позики) частинами (в розстрочку). В цьому випадку, якщо позичальник порушить строк повернення наступної частини позики, то це дає право позикодавцю вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася і належних йому процентів (ч.2 ст. 1050 Цивільного кодексу України).

    У випадку смерті позичальника позикодавець повинен протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги.

    Якщо позикодавець не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги погашення боргу.

    Наслідки порушення договору позичальником

    У відповідності до ст. 1050 Цивільного кодексу України якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України.

    Якщо позичальник своєчасно не повернув речі, визначені родовими ознаками, він зобов'язаний сплатити неустойку відповідно до статей 549-552 Цивільного кодексу України, яка нараховується від дня, коли речі мали бути повернуті, до дня їх фактичного повернення позикодавцеві, незалежно від сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 Цивільного кодексу України.

    Якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 Цивільного кодексу України.

    З метою захисту від недобросовісного позикодавця позичальник має нормативно закріплене статтею 1051 Цивільного кодексу України право оспорювати договір позики на тій підставі, що грошові кошти або речі насправді не були одержані ним від позикодавця або були одержані у меншій кількості, ніж встановлено договором.

    Забезпечення виконання зобов'язання позичальником

    У відповідності до ст. 1052 Цивільного Кодексу України у разі невиконання позичальником обов'язків, встановлених договором позики, щодо забезпечення повернення позики, а також у разі втрати забезпечення виконання зобов'язання або погіршення його умов за обставин, за які позикодавець не несе відповідальності, позикодавець має право вимагати від позичальника дострокового повернення позики та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 Цивільного Кодексу України, якщо інше не встановлено договором.

    Стягнення коштів за договором позики

    Претензійний порядок

    В претензії бажано вказати наступне:

    • повне найменування і поштові реквізити заявника претензії та позичальника;
    • дата пред’явлення претензії;
    • обставини, на підставі яких пред’явлено претензію;
    • документи, що підтверджують ці обставини;
    • вимоги позикодавця з посиланням на нормативні акти;
    • сума претензії та її розрахунок;
    • платіжні реквізити позикодавця претензії;
    • перелік документів, що додаються до претензії.

    Законом не передбачено обов’язкової вимоги направлення претензії, проте під час судового розгляду може виникнути питання, чи намагався позивач врегулювати спір в позасудовому порядку. Після направлення претензії, навіть у випадку неотримання відповіді, необхідно звертатися до суду в порядку цивільного судочинства.

    Позасудовий порядок

    За нотаріально посвідченим договором позики, в разі неповернення боргу, позикодавець може звернутися до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису про стягнення заборгованості на підставі пункту 1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 23.06.1999 № 1172.

    Судовий порядок

    У випадку, коли позичальник відмовляється повертати кошти добровільно, необхідно звернутися до суду з позовом про стягнення коштів за договором позики.

    При зверненні до суду для забезпечення подальшого реального виконання рішення суду і недопущення відчуження відповідачем майна та коштів за час судового розгляду справи бажано вжити заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно боржника.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю! Буду радий на них відповісти!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Застава є одним із способів забезпечення виконання зобов'язань.В силу застави кредитор (заставодержатель) має право в разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

    Заставою може бути забезпечена будь-яка дійсна існуюча або майбутня вимога, що не суперечить законодавству України, зокрема, випливає з договору позики, кредиту, купівлі-продажу, оренди, перевезення вантажу тощо.

    Предметом застави можуть бути майно та майнові права.Предметом застави може бути майно, яке відповідно до законодавства України може бути відчужене заставодавцем і на яке може бути звернено стягнення.

    Предметом застави може бути майно, яке стане власністю заставодавця після укладення договору застави, в тому числі продукція, плоди та інші прибутки (майбутній урожай, приплід худоби тощо), якщо це передбачено договором.

    Майно, що перебуває у спільній власності, може бути передано в заставу тільки за згодою всіх співвласників.Майно, що перебуває у спільній частковій власності (частки, паї), може бути самостійним предметом застави за умови виділення його в натурі.

    У договорі застави визначаються суть, розмір і строк виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, опис предмета застави, а також інші умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

    Опис предмета застави в договорі застави може бути поданий у загальній формі (вказівка на вид заставленого майна).

    Договір застави повинен бути укладений у письмовій формі.

    У випадках, коли предметом застави є нерухоме майно, космічні об'єкти, транспортні засоби, що підлягають державній реєстрації, договір застави повинен бути нотаріально посвідчений на підставі відповідних правовстановлюючих документів.Нотаріальне посвідчення договору застави нерухомого майна, транспортних засобів провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін договору, договору застави космічних об'єктів - за місцем реєстрації цих об'єктів.Законодавством України можуть бути передбачені й інші випадки нотаріального посвідчення договору застави.

    У разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави.За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку з пред'явленням вимоги , якщо інше не встановлено договором.

    Звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом.Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов'язання не буде виконано у встановлений строк, якщо інше не встановлено договором або законом.

    У разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави (стаття 589 Цивільного кодексу України).

    За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

    Оскільки застава є видом (способом) забезпечення виконання боржником основного зобов'язання, підставою для звернення стягнення на предмет застави є невиконання даного зобов'язання. Даною нормою уточнюється правило частини першої статті 20 Закону України "Про заставу", за яким заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо інше не передбачено законом чи договором.

    Звернення стягнення на предмет застави можливе у таких формах:

    1. за рішенням суду;
    2. на підставі виконавчого напису нотаріуса;

    Регламентує порядок учинення виконавчого напису Закон України «Про нотаріат». Виконавчий напис може бути вчинено лише тоді, коли подані документи підтверджують безспірність заборгованості, а також за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами, організаціями — не більше одного року (ч. 1 ст. 88 Закону України «Про нотаріат»). Згідно з п. 1 Переліку документів (за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів), який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 № 1172, у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів може бути стягнуто заборгованість за нотаріально посвідченими угодами, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно.Для одержання виконавчого напису подаються:а) оригінал нотаріально посвідченої угоди;б) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють дату прострочення виконання зобов’язання.Виконавчий напис нотаріуса є виконавчим документом згідно з Законом України «Про виконавче провадження».Невизначеність на законодавчому рівні з тим, які саме документи підтверджують безспірність заборгованості боржника, дає можливість затягувати процедуру звернення стягнення та переведення відносин у площину оскарження законності вчинення виконавчого напису, тобто визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

    3. за договором про задоволення вимог заставодержателя.

    Позасудове звернення стягнення на предмет застави

    Позасудове, тобто, без санкції суду, звернення стягнення на предмет застави. Способами такого звернення стягнення є:

    • передача майна, що є предметом забезпечувального обтяження, у власність заставодержателя в рахунок виконання забезпеченого обтяженням зобов'язання в порядку, встановленому законодавством України;
    • продаж заставодержателем предмета забезпечувального обтяження шляхом укладення договору купівлі-продажу з іншою особою-покупцем або на публічних торгах;
    • відступлення заставодержателю права задоволення забезпеченої обтяженням вимоги у разі, якщо предметом забезпечувального обтяження є право грошової вимоги;
    • переказ заставодержателю відповідної грошової суми, у тому числі в порядку договірного списання, у разі, якщо предметом забезпечувального обтяження є гроші або цінні папери.

    Велика Палата Верховного Суду дійшла наступного висновку (ВП ВС,№ 320/8269/15-ц,16.05.18):

    Законодавець визначив, що для звернення стягнення на предмет застави необхідно письмово повідомити боржника про порушення забезпеченого обтяженням зобов'язання та зареєструвати в Реєстрі відомості про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження. Вказані вимоги є імперативними і не виконуються на розсуд стягувача.

    Закон України від 18 листопада 2003 року № 1255-IV «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» пов'язує можливість звернення стягнення на предмет застави не лише з виконанням чи невиконанням боржником вимоги усунути порушення зобов'язання або передати предмет забезпечувального обтяження у володіння обтяжувачу, але й встановлює відповідний строк для такого виконання - протягом 30 днів, та пов'язує початок спливу вказаного строку з моментом реєстрації в Реєстрі відомостей про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження, а отже, і подальших дій зі звернення стягнення на предмет застави.

    Тобто ухилення від надіслання боржнику повідомлення про порушення запеченого обтяженням зобов'язання, реєстрації в Реєстрі відомостей про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження, а також недотримання 30-денного строку з моменту реєстрації в Реєстрі відомостей про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження вважаються порушеннями, які унеможливлюють вчинення нотаріусом виконавчого напису про звернення стягнення на предмет застави.

    Гончаренко Константин

    Добрій день!

    17 марта 2022 года вступил в силу Закон от 15.03.2022 № 2120-IX "О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины и другие законодательные акты Украины относительно действия норм на период действия военного положения", сообщает Нотариальная палата Украины.

    Подпунктом 2 пункта 3 Раздела ІІ "Заключительные и переходные положения" данного Закона раздел "Заключительные и переходные положения" Гражданского кодекса был дополнен пунктами 18 и 19, согласно которым:

    1. В период действия в Украине военного, чрезвычайного положения и в 30-дневный срок после его прекращения или отмены в случае просрочки заемщиком исполнения денежного обязательства по договору, в соответствии с которым заемщику был предоставлен кредит (займ) банком или другим кредитодателем (заимодателем), заемщик освобождается от:

    - ответственности, определенной статьей 625 ГКУ (часть вторая статьи 625 ГКУ предусматривает, что должник, просрочивший исполнение денежного обязательства, по требованию кредитора обязан уплатить сумму долга с учетом установленного индекса инфляции за все время просрочки, а также три процента годовых от просроченной суммы, если другой размер процентов не установлен договором или законом);

    - обязанности уплаты в пользу кредитодателя (заимодателя) неустойки (штрафа, пени) за такую просрочку. Неустойка (штраф, пеня) и другие платежи, уплата которых предусмотрена соответствующими договорами, начисленные включительно с 24 февраля 2022 года за просрочку исполнения (неисполнение, частичное исполнение) по таким договорам, подлежат списанию кредитодателем (заимодателем).

    2. В период действия в Украине военного, чрезвычайного положения продлеваются на срок его действия сроки, определенные следующими статьями ГКУ:

    - 257 - 259 (исковая давность, специальная исковая давность);

    - 362 (реализация преимущественного права покупки доли в праве общей долевой собственности);

    - 559 (прекращение поручительства);

    - 681 (исковая давность, которая применяется к требованиям в связи с недостатками проданного товара);

    - 728 (исковая давность, которая применяется к требованиям о расторжении договора дарения);

    - 786 (исковая давность, которая применяется к требованиям, следующим из договора найма);

    - 1293 (право на обжалование действий исполнителя завещания).

    Серед іншого 25 серпня 2022 року набрав чинності Закон від 27 липня 2022 року № 2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану».

    Відповідно до Закону в період дії воєнного стану забороняється примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

    Таким чином, вам потрбіно буде або чекати закінчення воєнного стану або звертатись до суду з позовом про стягнення автомобіля

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Десятник  Володимир  Олексійович
    16%

    Навіть звернення до суду під час війни не є доцільним, адже відповідач може бути звільненим від відповідальності за порушення обох зобов'язань (позики та застави), якщо він доведе, що порушення сталося ВНАСЛІДОК непереборної сили - воєнного стану (див. ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу).

    Крикун Сергій  Павлович
    16%

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

    1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);...".

    ---

    Доброго дня, Олено! З урахуванням заборони в період воєнного стану примусового виконання виконавчих написів нотаріусами, про що наведено колегою Штангеєєм, вважаю за можливе та правомірне відступлення права вимоги Вами за цим договором позики третій особі (наприклад, колекторській компанії), а саме, продати це право вимоги.

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олено!

    Потрібно розуміти, що саме Ви хочете отримати: заборгованість по договору позики чи заставлене авто.

    1) Якщо заборгованість, то у вашому випадку доцільно подавати позовну заяву до суду. Воєнний стан на це ніяк не впливає. А враховуючи наявність нотаріально посвідченого договору позики, судове рішення 100% буде на вашу користь. Виконання судового рішення здійснюватиметься відповідно до Закону України «Про виконавче провадження». Також ознайомтеся зі статтею "Виконання судових рішень у цивільних справах" - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D0%B....

    2) Якщо ж вашою метою є отримання заставленого майна, то слід сказати, що через виконавчий напис нотаріуса зробити це наразі неможливо. Тому що відповідно до Закону від 27 липня 2022 року № 2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» в період дії воєнного стану забороняється примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

    Отже, у вашому випадку можливі два варіанти звернення стягнення на предмет застави:

    - за рішенням суду;

    - за домовленістю з боржником (позасудовий порядок).

    Способами позасудвоого можуть бути, наприклад:

    - передача майна, що є предметом забезпечувального обтяження, у власність заставодержателя в рахунок виконання забезпеченого обтяженням зобов'язання в порядку, встановленому законодавством України;

    - продаж заставодержателем предмета забезпечувального обтяження шляхом укладення договору купівлі-продажу з іншою особою-покупцем або на публічних торгах

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Олена!

    Виконавчий напис нотаріуса передбачений в договорі? Позики/застави?

    Якщо -так, це найкоротший спосіб по стягнення на предмет застави. Якщо ні - то, нажаль в судовому порядку.

    Військовий стан напряму на предмет стягнення не впливає.

    Звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України