Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 06 сентября 2022, вопрос №72597

Место регистрации на оккупированной территории

Как сняться с места регистрации на оккупированной территории? (Луганская область). Физически я нахожусь за границей.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    Ви можете зробити це у застосунку Дія: https://guide.diia.gov.ua/view/reiestratsiia-mists...

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Татьяна Клиент год назад

    Здравствуйте! Спасибо за быстрый ответ. На Дія я пробовала уже сняться с места регистрации. Услуга недоступна. Перешла на их Телеграмм канал, и там бот дал информацию, что для оккупированный территорий услуга недоступна ни онлайн, ни офлайн. Я нашла также одну юридическую фирму из Киева. Они предлагают совсем сложный путь: они меня снимают с регистрации в Луганской области, регистрируют в Киеве, а потом в Киеве снимают с регистрации. Я не понимаю, зачем такие сложности. Мне всего лишь нужно выписаться. Может быть Вы можете подсказать, где найти официальную информацию о том, что снятие с места регистрации для оккупированный территорий невозможно

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич год назад

      Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

      Общаться в чате

      Тут все, що мені вдалося знайти з приводу Вашого питання.

      21 березня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання осіб на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус» (надалі — Закон — 1916-IX ), яким були внесені зміни у Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» та Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

      Зазначений Закон — 1916-IX передбачає такі зміни в порядку реєстрації місця проживання для наступних категорій осіб:

      1. Внутрішньо переміщені особи та особи, які проживають та/або мають зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях, незалежно від віку.

      «Внесення відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщеної особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі до документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, під час їх оформлення, обміну здійснюється на підставі документів, що підтверджують реєстрацію місця проживання, або відомостей, внесених до документів особи, які підлягають обміну.

      Для внесення відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщеної особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців, Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, реєстрів територіальних громад, Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб».

      Аналогічні підстави для внесення реєстрації і для осіб, які проживають на території проведення АТО/ООС.

      Отже, якщо у вас внесено відомості про реєстрацію на ТОТ у паспорт (до документу, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус), то при його обміні дані мають бути перенесені.

      Також, «прописку» можуть внести, якщо дані є у вищезазначених реєстрах, простіше кажучи, на підставі довідки внутрішньо переміщеної особи, довідки з Державного реєстру виборців або довідки з Єдиного державного демографічного реєстру тощо.

      Перевірити наявність інформації можна у:

      • Єдиному державному демографічному реєстрі, звернувшись до будь-якого управління Державної міграційної служби (детально за посиланням);
      • Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, держателем якої є Мінсоцполітики, тож звертатися треба до управлінь соцзахисту. Інформація з цього реєстру міститься у вашій довідці ВПО.

      Варто зазначити, що залишається невирішеною проблема внесення реєстрації на ТОТ повнолітнім внутрішньо переміщеним особам, які на час початку збройного конфлікту навчались та мали реєстрацію у студентських гуртожитках, та які по закінченню здобуття освіти змушені знятися з реєстрації.

      Відповідно до Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларації та реєстрації місця проживання в Україні» (далі - Закон) особа одночасно може мати лише одне задеклароване або зареєстроване місце проживання.

      Однак, дбаючи про права громадян України, які прибули з тимчасово окупованих територій законодавством передбачена можливість декларування/реєстрації місця проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання. Ця норма Закону стосується мешканців Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

      Внутрішньо переміщені особи, які прибули з інших тимчасово окупованих територій України також можуть зареєструвати місце свого проживання у будь-якому місті відповідно до чинного законодавства.

      Щоб зареєструвати своє місце проживання - необхідно звернутись до одного з офісів реєстрації місця проживання фізичних осіб.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України