Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 08 сентября 2022, вопрос №72659 150₴

Авто в Украине, собственник в Польше. Как купить и переоформить этот автомобиль?

Добрый день. Хочу приобрести автомобиль, находящийся в Украине. Собственник авто находится в Польше. Мой представитель может приехать в Польшу к собственнику для передачи денег или документов. Какой алгоритм действий является правильным? Цель - купить авто и перерегистрировать его на себя. Заранее спасибо за ответ.

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    30%

    Здравствуйте!

    Собственник авто в Польше делает доверенность на автомобиль с правом продажи на имя Вашего представителя, а последний в Украине оформляет у нотариуса договор купли-продажи на Ваше имя. После сделки Вы оформляетеавтомобильнасвое имя.

    Доверенность в Польше можно оформить двумя путями:

    1. В Консульском отделе Посольства Украины в Польше.

    2. У местного нотариуса, с последующим апостилированием доверенности в Польше и официальным переводом ее на украинский язык в Украине.

    УДАЧИ!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Максим!

    Ответ на этот вопрос прост: если Вы в достаточной степени доверяете Вашему представителю, то пусть владелец авто оформит на него генеральную доверенность. Это можно сделать в украинском консульстве заранее, имея в наличии все необходимые данные представителя (можно также оформить доверенность у местного нотариуса, апостилировать ее, перевести на украинский и нотариально заверить перевод). Заодно они рассчитаются. После этого Ваш представитель вернется в Украину и продаст авто Вам, а затем уже Вы его переоформите на себя.

    Будут вопросы, нажимайте кнопку "обратиться" возле моего фото. Охотно на них отвечу!

    Мєньков Андрій Васильович
    30%

    Добрый день Максим. Владелец автомобиля в Польше обращается в посольство Украины или к польскому нотариусу и оформляет доверенность на распоряжение его автомобиля. Далее передает доверенность в Украину. Затем доверенность необходимо перевести на украинский язык и подпись переводчика заверить нотариально в Украине. Вместе с доверенным лицом обращаетесь в сервисный центр для заключения договора и переоформления автомобиля.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Максиме!

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388(у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 р. № 1371)

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність, для юридичних осіб - організаційно-розпорядчий документ про проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів та видана юридичною особою довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України "Про дорожній рух").

    ОТЖЕ, ЗВЕРНІТЬСЯ ДО КОНСУЛЬТСВА УКРАЇНИ В КРАЇНІ ВАШОГО ПЕРЕБУВАННЯ ТА СКЛАДІТЬ ДОВІРЕНІСТЬ НА ПРАВО ПРОДАЖУ ТРАНСПОТРНОГО ЗАСОБУ НА ІНШУ ОСОБУ. АЛЕ НЕ НА ТУ, ЯКА БУДЕ ПОКУПЦЕМ.

    ПОТІМ ПЕРЕДАЙТЕ ДОВІРЕНІСТЬ В УКРАЇНИ. ПО СУТІ ЦЕ ВСЕ.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Гончаренко Константин
    40%

    Доброго дня!

    Вам необхідно укласти нотаріальну довіреність на представника з всіма необхідними функціями з нотаріальним перекладом на укр мову з правом підпису договору купівлі продажу чи дарування , а також перерахування коштів на рахунок власника чи вручення їх йому під розписку чи за присутності нотаріуса.

    Представник вчиняє дії від вашого імені та привозить вам авто з ключами та всіми документаами включно з другим примірником підписаного договору з нотаріальним посвідченням на основі якого ви як власник переоформлюєтеавто на себе у сервісному центрі МВС, АБО ЦЕ РОБИТЬ ПРЕДСТАВНИК , ЯКЩО ЦЕ ЗАЗНАЧИТИ У ДОВІРЕНОСТІ ЧИ ВИДАТИ НОВУ.

    Нотаріальні послуги надаються консульською установою

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відповідно до частини другої статті 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а є лише засвідченням державою вже набутого особою права власності, що унеможливлює ототожнення факту набуття права власності з фактом його державної реєстрації.

    Тобто, у Вашому випадку оптимально оформити довіреність власником авто на продаж. Згідно з положенням ст. 244 Цивільного кодексу України довіреністю є письмовий документ, який видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Головна відмінність генеральної довіреності на розпорядження транспортним засобом від договору купівлі-продажу полягає в тому, що видача довіреності не несе за собою переходу права власності на автомобіль. Власник автомобіля (довіритель) лише уповноважує іншу особу (представника) продати автомобіль та вчинити ряд дій, пов’язаних з продажем транспортного засобу (зняти автомобіль з обліку, отримати транзитні номери, укласти договір купівлі-продажу, одержати грошові кошти тощо).

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України