Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 14 сентября 2022, вопрос №72977

Имею права категории АВ (С 2008 года).Нужна ли категория А1 и нужно ли регистрировать скутер купленный еще в 2007 году?

Добрый вечер. Помогите разобраться в ситуации.
Есть права с категориями АВ, с 2008 года. Когда получал их, категории "А 1" еще не было. Мопед купил в 2007.
Сейчас боюсь ездить, так как могут влупить штраф. Документов на скутер, кроме талона о покупке его у Чп нет, имею ввиду таможенную декларацию. Соответственно в Мрео мне его не зарегистрируют теперь?
Буду признателен за любую помощь в решении вопроса.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Для реєстрації нового мопеда або скутера потрібно мати з собою:

    • Паспорт громадянина України
    • Індивідуальний податковий номер
    • Документи що підтверджують правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення
    • Сертифікат відповідності транспортного засобу

    Вартість реєстрації для мопедів або окремих їх агрегатів становить (із видачею номерного знака) орієнтовно 330 грн.:З них послуга — 54,83 грн; державний номерний знак — орієнтовно 48 грн; бланк свідоцтва — 219 грн.

    Можливо, проблем у Вас з реєстрацією і не буде. Адже Ви купували скутер що тоді, коли таких вимог у законі не було. Варто спробувати.

    Правом керувати мопедом або скутером мають тільки особи, які досягли віку 16 років. Процедура їх отримання не відрізняється від процедури отримання посвідчення водія будь-якого іншого зразка - необхідно пройти теоретичне і практичне навчання в автошколі, після чого успішно скласти іспити в сервісному центрі.

    Права категорії А1 поширюються тільки на моделі з об'ємом двигуна не більше 50 куб. см. Якщо ви плануєте водити більш потужний скутер, квадроцикл або мопед / мотоцикл з коляскою, необхідно отримати права категорії А.

    Які документи потрібно мати при собі водієві мопеда?

    Діючі українські правила дорожнього руху відносять мопеди і скутери до механічних транспортних засобів, а значить, на них поширюються ті ж вимоги, що і для водіїв автомобілів, автобусів та інших транспортних засобів, перераховані в пункті 2.1:

    а) посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб або документ, що підтверджує право на управління, використання або розпорядження транспортним засобом

    в) поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів

    Управління мопедом при відсутності одного або декількох перерахованих документів незаконно і загрожує штрафом. Так, водій, який керує мопедом без прав потрібної категорії або технічного паспорта, може виплатити штраф в сумі від 850 до 1,7 тисячі гривень. За водіння без страховки або з простроченим страховим полісом доведеться заплатити штраф у сумі від 450 до 850 гривень. Зазначені штрафні санкції передбачені Кодексом про адміністративні правопорушення, статтею 126.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України