Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 сентября 2022, вопрос №73067

Чи можуть скласти протокол

Чо можу я керувати т/з якщо я склав всі іспити в автошколі але водійське посвідчення ще не забрав, і який штраф це передбачає

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня₴

    Керувати ТЗ без водійських прав заборонено.

    Покарання за водіння без прав в Україні регулюється Статтею 126 Кодексу про адміністративні правопорушення, яке встановлює наступні штрафи: 425 грн (25 неоподатковуваних мінімумів) - якщо керуєте транспортним засобом (будь то машина, мотоцикл або скутер) без водійських прав або інших документів 540 грн (30 мінімумів) - якщо управляє особа, яка не має права керувати таким засобом, наприклад, Ви посадили за кермо свого сина-підлітка, а самі сіли поруч (штраф за водіння без прав неповнолітнім в Україні).

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Не можу погодитись з колегою. Правом управління транспортним засобом має особа, яка має посвідчення на управління транспортним засобом (п. 2.1 Правил), а не особа яка здала екзамен на управління.

    До отримання посвідчення на право управління ТЗ Ви права керувати автомобілем не маєте.

    Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Якщо посвідчення існує, то штраф один, якщо його взагалі не існує, то штраф значно більший

    Стаття 126 Кодексу про адміністративні правопорушення

    Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред’явила у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в посвідченні водія відповідної категорії, реєстраційному документі на транспортний засіб, а також полісі (договорі) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка"), або не пред’явила електронне посвідчення водія та електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса, а також інших документів, передбачених законодавством, -

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 грн.).

    Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом, -

    тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн.).

    Право керування ТЗ визначеноПостановою КМУ від 8 травня 1993 р. № 340«Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», а саме п. 2 Зазначає, що особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами відповідної категорії (далі - посвідчення водія), крім випадків встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами.

    Правила дорожнього руху пп. а) п 2.1 зазначає, що Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії.

    ЯКщо права вам уже зробили, то їх можна загрузити в Дії


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України