Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 17 сентября 2022, вопрос №73098

Порадьте, що робити військовозобовязаному

Доброго дня. Ситуація наступна:
Незадовго до війни я з родиною переїхав із провінційного містечка в облцентр, придбали житло, але поки не прописувалися там. Зараз жінка з дитиною в евакуації в Польщі. Я не зміг потрапити до них, нажаль.
На початку війни в старому місті, де приписан, пройшов комісію і признан обмежено придатним в військовий час. Воєнкоматовські поки відправили додому, сказали ти зараз не потрібен і все. Поки що.
Зараз вступив до ВНЗ очно в новому місті, на другу спеціальність. Хоча маю першу освіту і кафедру, офіцер запасу, сподіваюсь на відстрочку. В основному проживают в новому місті. Трохи волонтерю у вільний час.
Я твердо вирішив, що повернусь до рідних живим, я потрібен дитині, тому не піду на фронт ні за яких обставин. Мій телефон є в тцк, переховуватися роками немає сенсу і фінансової можливості. Якщо за мною прийдуть, і не нададуть відстрочки по навчанню, вибір лише під статтю 336. Крім самокаліцтва відносно легальних виходів не залишилось...
Питання: якщо все піде в такому напрямку і мені дадуть умовний строк, як типовий наразі вирок, що означатиме цей статус? Чи зможу я проживати надалі в новому місті, чи потрібно буде тут прописуватись і ставати на облік? Головне, чи вручать мені повістку повторно протягом умовного терміну, якщо такий буде? Я планую відмовлятись і не йти туди, бо вже в армії статті 402, 403 чи 408 взагалі не варіант.

Ответы юристов (4)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    Якщо Ви дійно вступили до вищого навчального закладу і є студентом денної форми навчання, то немає необхідності турбуватися про відстрочку, Вам зобов'язані надати відстрочку у зв'язку з навчанням відповідно до ст. 23 "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" як військовозобов'язаному.

    Щодо обліку - згідно з чинним законодавством військовозобов'язаний має обов'язок стати на облік за новим місцем проживання, крім того під час воєнного стану, формально, особа не має права виїжджати за межі місця проживання без дозволу тцк. Якщо Ви плануєте жити в іншому місці, то цілком логічним є стати там на облік і отримати відстрочку, хоча б з тієї підстави, щоб потім не ходити регулярно до тцк після отримання повісток на вулиці, в магазині, блокпості, тощо. З іншої сторони, можете отримати відстрочку за старим місцем проживання і стояти там на обліку.

    Отже, за умови навчання у ВНЗ на денній формі та надання відповідних довідок до тцк мобілізувати Вас не мають права, головне наполягати, за потреби, на наданні відстрочки шляхом подання заяв із долученням відповідних документів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олексію!

    Вам не треба нічого із собою робити! У Вас вже є відстрочка, оскільки Ви навчаєтесь у виші!

    Якщо викличуть до військомату не бійтеся туди пійти. Просто покажіть їм довідку з вишу на доказ Вашого навчання. Це все!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    На практиці існують випадки мобілізації, якщо це вже не перша освіта для особи. Тому, щоб уникнути вручення повістки та ймовірної мобілізації, раджу подати, а краще направити поштою рекомендованим листом із описом вкладення, на ім'я начальника ТЦКСП письмову заяву про внесення до Реєстру відомостей про навчання та оформлення відстрочки від мобілізації.

    Якщо буде потрібна детальна консультація та зразок заяви на відстрочку, пишіть на пошту mailmessage@ukr.net

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олексію.

    Питання: якщо все піде в такому напрямку і мені дадуть умовний строк, як типовий наразі вирок, що означатиме цей статус? Чи зможу я проживати надалі в новому місті, чи потрібно буде тут прописуватись і ставати на облік? Головне, чи вручать мені повістку повторно протягом умовного терміну, якщо такий буде? Я планую відмовлятись і не йти туди, бо вже в армії статті 402, 403 чи 408 взагалі не варіант.

    ВЗАГАЛІ НЕ ДУМАЙТЕ ПРО ТАКІ ПИТАННЯ. ЯК СТУДЕНТ ДЕННОЇ ФОРМИ ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    БУДЬ-ЯКІ ДІЇ ЩОДО ПРИМУСУ ВАС ДО МОБІЛІЗАЦІЇ - НЕЗАКОННІ. Є ЧІТКИЙ АЛГОРИТМ ДІЙ ЗАХИСТУ ВАШИХ ПРАВ.

    БАЖАНО ПОБАЧИТИ ВАШ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку «Звернутися»


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України