Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 17 сентября 2022, вопрос №73099 250₴

Забудовник не виходить на зв'язок.

Доброго дня. Забудовник NOVBUD не відповідає жодним каналом зв'язку.
ЖК Петрівський квартал
Київська область Києво-Святошинський р-н с. Святопетрівське
Став інвестором в травні 2021. В листопаді 2021 безпідставно перенесли сроки будівництва. В березні та липні 2022 менеджер виходив на зв'язок без конкретних дій компанії. Останнє повідомлення компанії на скріні(файл).
Зараз ніде не відповідає.
За неперевіреною інформацією почалась процедура банкрутства забудовника
Які є шляхи вирішення даного питання? Отримання інформації офіційними запитами, позовами?

Ответы юристов (7)

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    14%

    Доброго дня.

    Якщо забудовник зник і уникає спілкування Ви можете звертатися в поліцію із заявою про шахрайство. Якщо будівництво припинилося як наслідок банкрутства компанії забудовника, Ви як кредитор можете пред'явити вимоги до забудовника в процесі проведення процедури банкрутства. Можете розірвати договір із забудовником у судовому порядку у зв'язку з невиконанням забудовником істотних умов договору, та повернути внесені кошти. Але, потрібно уважно ознайомитися з договором та врахувати терміни, встановлені на виконання робіт, обов'язки забудовника, істотні умови договору, штрафні санкції за розірвання договору.

    Також можете звернутися паралельно до цього із заявою до міських органів влади, які надавали дозвільні документи на будівництво, архітектуру і містобудування.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до даних на сьогодні, офіційної процедури банкрутства відносно ТОВ "Новбуд" не розпочато.

    В зв'язку з цим одним. з дієвих шляхів забезпечення своїх прав є термінове звернення до суду з позовом та заявою про забезпечення позову шляхом накладення арешту.

    Для можливості розроблення дієвого шляху відновлення Ваших прав необхідно бачити інвестиційний договір.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    70%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Романе!

    В таких випадках виникає два головних питання:

    1.Як розірвати договір?

    2. Як повернути кошти?

    Розірвання договору із забудовником без судового розгляду можливо за обопільної згоди сторін на здійснення процедури. Якщо в рамках інвестування укладався нотаріально засвідчений документ – наприклад, попередній договір купівлі-продажу, то й розривається він з нотаріальним підтвердженням. Такі правила встановлені ст. 214 Цивільного кодексу.

    В разі, якщо інвестор розриває договір в односторонньому порядку й бажає повернути вкладені кошти, а девелопер відмовляє повністю або частково, ситуація вирішується в суді.

    Коли можна розірвати договір із забудовником

    Причини розірвання відносин між забудовником та інвестором обов’язково прописуються у відповідному пункті договору. Основною з них вважається порушення сторонами зобов’язань. Зазвичай в інвестора з’являються підстави для розірвання угоди, якщо:

    • квартира не відповідає параметрам та характеристикам, що прописані в договорі, або її стан не збігається з описом;
    • забудовник порушує терміни та не дотримується визначеного порядку їх продовження щодо здачі об’єкта;
    • компанія внесла значні зміни в проєктну документацію.

    Якщо ж підстав для розірвання договору немає, бо забудовник виконує свої зобов’язання, а вам просто захотілося відмовитися від його об’єкта, швидше за все розірвати угоду з поверненням коштів відмовляться. Але навіть якщо компанія дасть згоду, це буде можливо лише за умови утримання штрафів, санкцій – сума до повернення значно зменшиться – щонайменше на 10-15%.

    Порядок розірвання договору із забудовником

    Як розірвати договір із забудовником та повернути кошти, в першу чергу залежить від позиції будівельної компанії. Можливі три варіанти:

    Забудовник згоден розірвати угоду й повернути кошти

    Це найпростіший варіант. Він зустрічається, якщо до розірвання договору з вашої сторони немає претензій, та зрозуміло, що інвестор діє в рамках своїх прав в контексті угоди. Наприклад, ваші дії ґрунтуються на конкретному пункті договору, або виникла ситуація, що чітко регламентована в законі, а пункти угоди не перешкоджають застосуванню такого порядку.

    За обопільної згоди ви обговорюєте умови розірвання договору, оформляєте відповідні папери, вказавши порядок, терміни повернення коштів та суму. В разі здійснення процедури з ініціативи інвестора, забудовник утримає суми, витрачені у зв’язку із зобов’язаннями вкладника. Розривається договір в такій же формі, що й укладався.

    Забудовник згоден розірвати договір, але не згоден з сумою до повернення

    Тут є два способи вирішення ситуації. У першому ви можете погодитися на умови будівельної компанії та без ризику повернути суму, яку забудовник готовий вам відшкодувати. У цьому випадку також настає момент обопільної згоди.

    Якщо інвестор хоче отримати більше, ніж готовий повернути забудовник, вимагає відшкодувати моральну шкоду або матеріальні збитки, ситуація вже вирішується в суді. Спочатку вам необхідно офіційно в письмовій формі звернутися до забудовника зі зверненням щодо розірвання договору. Далі подаєте позов.

    Забудовник не бажає розривати договір і повертати гроші

    Це найскладніший випадок, й вирішувати ситуацію доведеться в суді. Для розірвання договору доведеться пройти такі етапи:

    • Офіційно звернутися до забудовника Письмово повідомте будівельну компанію про бажання розірвати угоду. Направте повідомлення рекомендованим або цінним листом. А краще, віднесіть його особисто, віддайте в приймальню й попросіть надати вам копію зареєстрованого листа – його можна буде докласти до документів для суду.
    • Отримати від забудовника офіційну відповідь Компанія зобов’язана відповісти вам та вказати причини, з яких не може задовольнити бажання розірвати договір.
    • Звернутися до суду для врегулювання питання Порядок розгляду справи, папери, які потрібно буде надати, залежить від ситуації, що склалася, схеми інвестування, наявності в ній посередника – Фонду фінансування будівництва або Компанії з управління активами тощо.

    Якщо позов буде задоволений повністю або частково, забудовник має повернути кошти в установлений термін – в основному на це виділено від 3 до 6 місяців. Затягування термінів – ще один привід звернутися до суду, і вимагати компенсацію за користування вашими грошима, моральний та матеріальний збиток.

    Можна також вимагати кошти, витрачені на супутні витрати, що виникли з причини порушення зобов’язань забудовником. Наприклад, замість того, щоб вже жити в своїй квартирі, яка має бути здана, вам доводиться орендувати житло й чекати закінчення будівництва. У вас є право спробувати відсудити компенсацію матеріального збитку в зв’язку з витратами на оренду нерухомості.

    Як розірвати договір із забудовником без штрафів

    Розірвання договору із забудовником з ініціативи інвестора в переважній більшості випадків має на увазі виплату пайовиком штрафу. Будівельні компанії підстраховуються й прописують відповідний пункт в угоді. Він може бути продуманий так, що штраф сплачується навіть у разі розірвання договору у випадку порушень умов з боку забудовника.

    Сума штрафу може досягати 20% від інвестованих коштів. Іноді буває, що він доходить навіть до 50%. На практиці найбільші штрафи за розірвання договору зустрічаються в разі купівлі-продажу деривативу.

    Наявність такого пункту в договорі робить вихід зі схеми фінансування щодо інвестора без штрафів майже неможливим. Тому даному моменту варто приділити окрему увагу – потрібно вимагати у забудовника або виключити пункт, або прописати детально, як, в яких випадках розірвання договору супроводжується штрафом. Так, розриваючи угоду з причини порушення строків здачі будинку або за інших обставин, пов’язаних з невиконанням зобов’язань з боку девелопера, інвестора не оштрафують.

    Альтернативний спосіб розійтися із забудовником та не втратити кошти – перепродати квартиру в форматі відступлення прав вимоги. В цьому випадку ви зможете навіть примножити вкладення, бо що менше часу залишається до здачі об’єкта, то вигідніше можна реалізувати квадратні метри.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернут ись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    16%

    Доброго дня!

    Вимога направляється письмово, рекомендованим листом з врученням на адресу забудовника згідно ст. 530 ЦК АБО ст.22 Господарського Кодексу України та через 30-ть днів забудовник має письмово відповісти на вашу адресу, після чого незалежно від відповіді , збираете наявні докази та звертаєтесь з заявою до суду про компенсацію збитків.

    Але така процедура можлива якщо умови будівництва передбачались договором ,

    В первую очередь Вам необходимо прочитать условия договора, а именно пунткты о возможности досрочного расторжения договора.

    Ст. 907 Гражданского кодекса Украины предусмотрено, что договор о предоставлении услуг может быть расторгнут, в том числе путем одностороннего отказа от договора, в порядке и на основаниях, установленных Гражданским Кодексом, другим законом или соглашением сторон.

    Обязательство может быть прекращено как по взаимному согласию сторон, так и по требованию одной стороны. В последнем случае речь идет об одностороннем расторжении договора, которое предполагает активные действия сторон. Расторжение договора также может происходить в форме одностороннего отказа, которая может наступить в результате нарушения условий договора по основаниям и в порядке, предусмотренных Гражданским Кодексом Украины, законом или договоренностью сторон. В последнем случае имеется в виду односторонний отказ от договора при необходимости, следствием которой является расторжение договора. Стороны могут воспользоваться предоставленным правом в любое время - как до начала выполнения, так и во время предоставления услуги. Кроме того, такое право на законных основаниях может принадлежать любой из сторон.

    Предоставление сторонам указанного права связано с особенностями услуги и может происходить в трех случаях: когда основания расторжения договора предусмотренные Гражданским Кодексом Украины; когда основания расторжения договора предусмотрены законом; по договоренности сторон. Право на одностороннее расторжение допускается только в случаях, прямо установленных в договоре или в законе.

    В соответствии со ст. 10 Закона Украины «О защите прав потребителей» потребитель вправе отказаться от договора о выполнении работ и оказании услуг, если исполнитель своевременно не приступил к исполнению договора или выполняет работу настолько медленно, что закончить ее в определенный срок становится невозможным.

    Если стороны в договоре предусмотрели право сторон на односторонний отказ от исполнения договора, то они должны согласовать порядок и последствия такого одностороннего отказа. В первую очередь эти вопросы связанные с возмещением понесенных сторонами расходов и убытков.

    Споры, возникающие между сторонами по поводу выполнения условий данного договора, решается в судебном порядке.

    Вам необходимо направить письменно претензию , почтой с вручением ценным письмом и на электронную почту.

    Учитывая военное положение согласно Указа Президента № 64/2022 и то что указанный правовой режим был продлен до 21.11.22 , такое обстоятельство есть форс-мажором и возврат должен быть проведен , сейчас направьте претензии на все адреса компании и соберите доказательства , процессуальные сроки сейчас приостановлены , суд рассматривает лишь неотложные дела дистанционно , исковое заявление можете подать через електронный суд и ожидать назначения суда https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    Так же подайте заявление в териториальное управление Дерпродспоживслужби, главное соберите все доказательства.

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    РЕКОМЕНДУЮ НАПРАВИТИ ЛИСТА У АДРЕСУ КОМПАНІЇ, З ВИМОГОЮ ПРО ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ, ВРАХОВУЮЧИ ОБСТВИНИ ВВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ТА ПРОВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ.

    Якщо процедура банкрутства розпочата треба дызнатися чи призначено господарським судом арбітражного керуючого ( розпорядника майна, ліквідатора) , саме на юридичну і фактичну адресу компанії треба терміново направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення вашу вимогу про повернення коштів.

    Дані арбітражного керуючого будуть зазначені у розділі керівник підприємства у реєстрі юридичних осіб та фіз осіб підприємців, за його ПІБ , ліквідатора можна знайти у реєстрі арбітражних керуюючих України там будуть всі його дані для листування та контакти офісу для прийому громадян, скарг та пропозицій.

    https://minjust.gov.ua/m/ediniy-reestr-arbitrajnih... наразі там ведуться регламентні роботи у зв язку з воєнним станом , але вам треба терміново розпочати ділове листування з підприємством , та пошук арбітражного керуючого , можливо через реєстр судових рішень указавши в пошуку назву забудовника , у рішенні має бути інформація про призначеного керуючого.https://court.gov.ua/fair/ у розділ сторона по справі введіть повну назву компанії як у договорі , або ПІБ директора , як у договорі у розділі реквізити сторін.

    до завершення воєнного стану дії навряд чи вчинятимуть , але листування розпочніть.

    МОЖЛИВО СПРОБУЙТЕ ЗНАЙТИ АРБІТРАЖНОГО КЕРУЮЧОГО ЗА ПІБ ЧЕРЕЗ СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ НАПРИКЛАД ФЕЙСБУК , ЯКЩО ВІН ЙОГО ВИКОРИСТОВУЄ ТО ЦЕ ВАРІАНТ ДЛЯ АКТИВНИХ ПОШУКІВ.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Для повноцінної відповіді на питання потрібно бачити інвестиційний договір.

    Відповідно до реєстрів юридичниї осіб забудовник НЕ ПЕРЕБУВАЄ у стані ліквідації https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/...

    Треба аналізувати можливість розірвання даного договору, зокрема, в судовому порядку зі стягненням коштів із забудовника. Натискайте кнопку "Звернутися" для зв'язку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Добрий день, для вирішення вашої проблеми треба ознайомитись з умовами договору та інше. натискаєте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Романе.

    Потрібно більше деталей. Зокрема про сам об'єкти будівництва, про кількість залучених в рамках інвестиційної угоди партнерів і так далі.

    Тим не менше, є такі можливі варіанти на даний момент:

    1. Строки будівництва в умовах воєнного стану переносяться. Вони мають права не будувати.

    2. Однак потрібно перевірити, чи взагалі вони фізично в Україні і які перспективи повернення до будівництва. Для цього потрібно звернутись до поліції із заявою щодо шахрайства.

    3. Є можливість подання позову до суду щодо стягнення коштів. Однак для цього треба розуміти їх спроможність, наявність активів і так далі.

    Загалом краще переговорити в індивідуальному режимі. Для цього натискайте кнопку "Звернутись".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України