Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 19 сентября 2022, вопрос №73173 150₴

Документы для сопровождения сыном матери инвалида 2-группы

Добрый день!

Какие документы нужны для пересечения границы при сопровождении сыном матери инвалида 2-й группы?

Достаточно ли сейчас справки об инвалидности матери, паспортов и свидетельства о рождении сына?

Ответы юристов (7)

    Бабенко Олександр Юрійович

    Вітаю.

    Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57

    Вам потрібні наступні документи:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності (далі - документи, що підтверджують інвалідність), або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    документи, що підтверджують родинні зв'язки - свідоцтво про народження

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Вітаю.

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність); ... https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    100%

    Доброго дня.

    Відповідно п. 2-1 Правил перетину кордону, Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

    Таким чином, діючи правила інших документів ніж паспорти, свідоцтво про народження та документи про інвалідність не передбачають. На практиці, в деяких випадках прикордонники вимагають надання додаткових документів, посилаючись на зазначення на утриманні яких в Правилах. Щоб уникнути таких запитані і відмови в перетині кордону в зв'язку з цим, раджу зареєструвати місце мешкання матері разом з Вами та мати відповідні документи про це.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    НАДАЮ ВІДПОВІДІ НА ВАШІ ПИТАННЯ.

    Какие документы нужны для пересечения границы при сопровождении сыном матери инвалида 2-й группы?

    ВАМ ТОЧНО ІЗ СОБОЮ ПОТРІБНО МАТИ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    1. ПАСПОРТИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН.

    2. ВАШЕ СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ.

    3. ПІДТВЕРДЖЕННЯ ІНВАЛІДНОСТІ МАТЕРІ (ДОВІДКА МСЕК, ПОСВІДЧЕННЯ ТОЩО).

    Достаточно ли сейчас справки об инвалидности матери, паспортов и свидетельства о рождении сына?

    ДОСТАТНЬО, АЛЕ ГОЛОВНЕ ПРАВИЛЬНО СЕБЕ ВЕСТИ З ТОЧКИ ЗОРУ ВІДПОВІДЕЙ НА ПИТАННЯ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до роз'яснення держприкордонслужби щодо перетину кордону особи мають право перетинати кордон разом із особою з інвалідністю І або ІІ групи (супроводжувати її), яка доводиться їй близьким родичем (перелік наведено у постанові КМУ №57 в якому є категорія сина/дочки) за наявності документів, що підтверджують інвалідність та родинні відносини (паспорти Ваш та матері, а також свідоцтво про народження), інших документів держприкордонслужба не повинна вимагати.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Александр.

    Указанных Вами документов достаточно. Это предусмотрено абзацом третим пункта 2-1 Правил пересечения государственной границы гражданами Украины, которыми руководствуется Госпорганслужба Украины.

    Правилами предусмотрено следующее:

    " 2-1. У разі введення на території України надзвичайного або

    воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Перетин державного кордону може здійснюватися:

    особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність); "

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 8.08.22 року:

    "Виїзд чоловіка, який супроводжує особу з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи,

    а також

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми.

    Супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.

    Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.

    Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

    Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

    Перетин державного кордону військовозобов’язаними для супроводу осіб з інвалідністю ІІІ групи законодавством України непередбачено.".

    Для виїзду знадобляться такі документи:

    паспорт,

    свідоцтво про народження,

    документ про інвалідність матері,

    (посвідчення інваліда або довідка МСЕК).

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України