Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 22 сентября 2022, вопрос №73359 150₴

чи може виїхати закордон військовозобов’язана жінка

Я медик, але давно не працюю по професії.
Отримала військовий квиток ще в 2015 році.
Чи можу я виїхати закордон після 1 жовтня на невизначений термін?
Дякую

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Ярослава!

    Виїзд жінок наразі не обмежений! Міграційні обмеження щодо перетину кордону стосуються виключно осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

    Про подібні обмеження для жінок поки що така мова не йде!

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович
    23.3%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    Але, на жінок, які є військовозобов'язаними, поширюються норми, що й на військовозобов'язаних чоловіків.

    З такими обов'язками можна ознайомитись в Постанові від 7 грудня 2016 року № 921.

    Якщо коротко про обов'язки жінки, яка перебуватиме на військовому обліку, то це: прибування за викликом до ТЦКСП, не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

    Ніхто не примушуватиме Вас йти до ТЦКСП, проте, з 2023 року за невиконання такого обов'язку жінки можуть почати отримувати штрафи.

    Також жінка може отримати відстрочку від мобілізації на тих же підставах, що й військовозобов‘язані чоловіки, що зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, закон має низку особливостей при яких жінки підлягають відстрочці.

    ЯКЩО ВИ НЕ ОТРИМУВАЛИ ОСОБИСТО ПОВІСТКУ, ТО МОЖЕТЕ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ ВИЇДЖАТИ ЗА КОРДОН.

    МАКСИМАЛЬНЕ ПОКАРАННЯ В МАЙБУТНЬОМУ ЗА ЗМІНУ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ - ШТРАФ.

    Стаття 210 КУпАП передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 850 грн.

    Якщо ці дії вчинені повторно, то доведеться віддати від 850 грн до 1700 грн.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ярослава!

    Ви можете без проблем виїхати зараз за кордон, оскільки питання постановки на облік військовозобов'занних жінок перенесені на жовтень 23 року.

    Це підтверджується відсутністю змін в правилах перетину кордону та наказом Міністерства оборони України

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    від 06.09.2022 р. № 259

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

    12 вересня 2022 р. за № 1042/38378

    Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з метою удосконалення військового обліку військовозобов’язаних

    НАКАЗУЮ:

    1. У підпункті 1 пункту 3 наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35 “Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року за № 348/37684, слова та цифри “з 01 жовтня 2022 року” замінити словами та цифрами “з 01 жовтня 2023 року”.

    2. Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю! Охоче на них відповім!

    Мєньков Андрій Васильович
    26.7%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Ярослава.

    Звертаю вашу увагу на такі положення законодавства.

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних.

    Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

    Жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов'язку в запасі та дотримання правил військового обліку.

    Це передбачено частинами 11 та 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу".

    Статтею 37 цього закону передбачено, що взяттю на військовий облік військовозобов'язаних підлягають жінки, які належать до категорій, зазначених у частині одинадцятій статті 1 цього Закону.

    Призовники, військовозобов'язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

    Згідно зі статтею 36 закону визначено, що особливості ведення військового обліку громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

    Таким чином, враховуючи, що Ви перебуваєте на військовому обліку, то для дотримання правил маєте знятися з обліку у військкоматі перед виїздом за кордон. Інакше буде порушення правил військового обліку за що передбачена адміністративна відповідальність згідно зі статтею 210 Кодексу про адміністративні правопорушення у виді штрафу від 850 до 1700 грн.

    Але на кордоні якщо Ви самі не вкажите, що є військовозобов"язаною ніхто про це не дізнається, бо у прикордонників, я так розумію, немає доступу до відповідних реєстрів.

    Як вчинити Ви маєте вирішити самі.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Ярослава!

    Так, маєте право перетнути кордон на виїзд за межі України, так як будь-якої заборони (обмежень) на перетин кордону відносно жінок-військовозобов’язаних не встановлено.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    6.09.22 Наказом МОУ № 259Міністерство оборони відтермінувало взяття жінок на військових облік до 1 жовтня 2023 року. Відповідний указ підписав глава відомства Олексій Резніков.

    Що вирішили

    Ганна Малярпідкреслила, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    "Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков", - написала Маляр.

    При цьому вона нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

    "Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання",

    до єтого момента ограничений выезда женщин не существует

    Учет женщин чьи военно- учетные специальности подходят согласно приказа МОУ начнется с 01.10.23 года( принят приказ МОУ о перенесении даты учета женщин- сообщила - зам министра обороны АННА МАЛЯР)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    Общаться в чате Корнійчук Євген Іванович год назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Шановна пані Ярослава на даний момент будь які обмеження відсутні, ви маєте право виїхати з країни.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України