Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 25 сентября 2022, вопрос №73454

Соседи затопили. Як поступати

Доброго дня, допоможіть будь ласка що робити. Сьогодні ранком мою квартиру в Києві затопили сусіди зверху. Там ремонтували труби. І як наслідок всю кухню затопило ржпвою водою. Вода лилась з розеток. На данний час в квартирі проживає квартирантка. Ми викликали осбб председателя. Він відказав квартиранці в укладенні акту потопу тому що я згаходжусь не в Україні на даний момент і фізично не маю змоги находитись в державі. Підскажіть будь ласка як поступати? Чи э такий закон знідно якого председатель відмовляє моїй квартиранці у уклаленні акту руйнування майна.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ганна!

    Перш за все, слід відразу зафіксувати факт затоплення. Це можна зробити шляхом детальної фото- та відеозйомки. Про факт залиття квартири, в першу чергу, буде свідчити головний документ – акт. Необхідно відразу звернутися із заявою в довільній формі до ЖЕКу чи створеного ОСББ про складення акту про залиття квартири. Даний акт оформлюється відповідно до затвердженої форми. У документі повинні міститись наступні відомості:

    – дата та місце складання;

    – ПІБ членів комісії;

    – адреса, за якою відбулося затоплення;

    – перелік пошкодженого майна, види та обсяги пошкоджень;

    – причини залиття.

    Акт підписується членами відповідної комісії та з його змістом мають бути ознайомлені мешканці квартир, які мають відношення до цієї події.

    2. Встановлення розміру шкоди, завданої залиттям квартири

    Після усіх цих процедур необхідно підрахувати суму завданих збитків. Для цього можна запросити експертів-оцінювачів або самостійно скласти кошторис з описом всіх пошкоджених речей і майбутніх ремонтних робіт. Експертний висновок у разі звернення до суду буде підтверджувати понесені Вами збитки та визначати їх розмір.

    3. Встановлення винуватого у затопленні

    Статтею 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, яка була заподіяна внаслідок неправомірних рішень, дій чи бездіяльності особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, що була заподіяна майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її спричинила. Звідси виходить, що в разі доведення вини сусідів, саме вони відшкодовуватимуть збитки. У разі залиття квартири внаслідок, наприклад, протікання даху, відповідачами можуть стати ЖЕК чи ОСББ.

    4. Мирне вирішення питання

    У разі коли винуватцем затоплення виявився сусід, слід звернутися до нього для відшкодування збитків мирним шляхом. Проте, для уникнення неприємностей краще оформити письмову домовленість – скласти розписку, в якій зазначити суму переданих грошей та відсутність претензій у разі повного відшкодування.

    5. Звернення до суду

    Якщо мирне вирішення конфлікту не відбулось, необхідно звертатися до суду. Порядок звернення до суду з позовною заявою врегульовано Цивільним процесуальним кодексом України. Саме відповідач буде доводити в суді свою непричетність.

    До позовної заяви слід додати такі документи:

    – копія акту про затоплення;

    – перелік вартості пошкодженого майна, витрат на реставраційні чи оздоблювальні роботи;

    – кошторис відновлювальних робіт служб ЖКГ під час проведення заходів з припинення потопу;

    – правовстановлюючі документи на квартиру.

    Подаючи позов про відшкодування майнової шкоди до сусіда, який затопив вашу квартиру, слід належним чином довести факт затоплення. Крім того, Ви маєте право на відшкодування і моральної шкоди.

    Загалом, затоплення квартири – ситуація дуже неприємна. Але не слід панікувати, необхідно дотримуватися вищезазначеного алгоритму дій, що надалі допоможе Вам отримати відшкодування завданого збитку.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України