Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 08 октября 2022, вопрос №74148 700₴

Виїзд закордон жінок медиків новий закон

Вчора прийняли закон щодо обов’язкової постанови на військовий облік жінок медиків. Чи будуть обмежувати їм право на виїзд закордон, чи він стосується як доповнення до перенесення на постановку на цей облік на 2023 рік?
Треба через тиждень поїхати і я хвилююсь що вже не випустять

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8.6%

    Вітаю, Оксано!.

    НЕ БАЧУ ПРОБЛЕМ ЖОДНИХ ПРОБЛЕМ ДЛЯ ВАС.

    В ПРИНЦИПІ ВИ ПІДЛЯГАЄТЕ ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ, ОСКІЛЬКИ МАЄТЕ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ, СПОРІДНЕНУ З МЕДИЧНОЮ, ОДНАК ЗАБОРОНИ ЖІНКАМ ПЕРЕТИНАТИ КОРДОН НАРАЗІ НЕМАЄ.

    АЛЕ ПОСТАНОВКУ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ПЕРЕНЕСЛИ НА 01.10.2023, ТОМУ ХВИЛЮВАТИСЬ НЕ ПОТРІБНО.

    ТОМУ ВАС ПОВИННІ ПРОПУСТИТИ НА КОРДОНІ

    ЦЮ Ж ІНФОРМАЦІЮ ПІДТВЕРДЖУЄ І МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ. ОЗНАЙОМТЕСЬ:

    https://jurliga.ligazakon.net/news/213779_zhodnikh...

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    5.7%

    Доброго дня.

    Правила перетину кордону встановлені постановою Кабінетом Міністрів України. До вказаних Правил жодних змін пов'язаних з останніми змінами щодо військового обліку жінок не вносилося. Вимоги про надання додаткових документів окрім паспортних для жінок на встановлювалися і за тиждень ситуація точно не зміниться.

    Можете сміливо їхати.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.4%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Оксана!

    Право на виїзд обмежуватися не буде!

    Ось інформація від заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр з приводу Вашого питання:

    "Тепер вже офіційно Міністерство оборони України

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

    Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету.

    Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

    Нагадую, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється 261d.pngсаме законом.

    Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

    Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

    Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує.

    Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони 2757.pngбільше не буде.

    Як заявив Генеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку".

    І ЩЕ, ПІДКРІПЛЮЮЧИ СВОЮ ВІДПОВІДЬ НОРМАТИВНИМ АКТОМ, ДОДАМ ТАКЕ:

    "МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    від 06.09.2022 р. № 259

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

    12 вересня 2022 р. за № 1042/38378

    Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з метою удосконалення військового обліку військовозобов’язаних

    НАКАЗУЮ:

    1. У підпункті 1 пункту 3 наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35 “Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року за № 348/37684, слова та цифри “з 01 жовтня 2022 року” замінити словами та цифрами “з 01 жовтня 2023 року”.

    2. Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування".

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю! Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    4.3%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Сьогодні Рада проголосувала законопроект, де говориться, що жінки, чия професія не пов'язана з медичною діяльністю, можуть добровільно ставати на облік. Проте жінки з медичною спеціальністю повинні обов'язково ставати на військовий облік.

    Повний закон ,щеки не оприлюднено , так заборон на виїзд жінок взагалі не встановлено.(Не вступив у силу)

    Але про мету час та тривалість поїздки в Україну треба повідомити адміністрацію країни ,яка надала захист та виплати.

    Громадяни України -жінки вільно перетинають кордон в обидві сторони.

    Заборон не існує.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    14.3%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Оксано!

    Для виїзду за кордон Вам потрібен лише закордонний паспорт, ваше відношення до військового обов'язку та перебування на військовому обліку на кордоні перевіряти не будуть.

    Всі обмеження щодо виїзду за кордон стосуються лише військовозобов'язаних чоловіків. Ознайомтеся - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Також можете телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Пишіть, якщо виникнуть додаткові питання.

    Всього найкращого!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    7.1%
    Богачевська Ольга Дмитрівна год назад

    Юрист, г. Днепр, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Правила перетину державного кордону під час режиму воєнного стану Державною прикордоною службою щодо обмежень виїзду жінок не вносилтсь зміни, а отже обмежень ніяких немає.https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    А також дані зміни не вносились Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Тому в даному випадку можете без сумнівів перетинати кордон.

    Трубаєнко Анастасія Сергіївна
    5%
    Трубаєнко Анастасія Сергіївна год назад

    Юрист, г. Звенигородка, 5 лет опыта

    Доброго дня!На даний момент змін щодо обмежень перетину кордону жінками немає.Для виїзду за кордон Вам потрібен лише закордонний паспорт.Постановку жінок на військовий облік ПОКИ перенесено на жовтень 2023 року.

    Карпенко Андрей Владимирович
    14.3%
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    ВІТАЮ!

    НІЯКИХ ПРОБЛЕМ У ВАС НА КОРДОНІ НЕ ВИНИКНЕ.

    Верховна Рада ухвалила в цілому закон 6482 щодо добровільного військового обліку для жінок. "За" проголосувало 287 народних депутатів.

    Згідно з ухваленим законом, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.

    Але в законі залишили норму про обов’язкове взяття на військовий облік медичних працівників.

    Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

    АЛЕ НА КОРДОНІ НІХТО НЕ ПЕРЕВІРЯЄ ОСВІТУ ЖІНОК. ТОМУ НЕМА ЗА ЩО ТУРБУВАТИСЯ.

    ТИМ БІЛЬШЕ ЩО ЗАКОН ЩЕ НЕ ВСТУПИВ В ДІЮ.

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    Але, на жінок, які є військовозобов'язаними, поширюються норми, що й на військовозобов'язаних чоловіків.

    З такими обов'язками можна ознайомитись в Постанові від 7 грудня 2016 року № 921.

    Якщо коротко про обов'язки жінки, яка перебуватиме на військовому обліку, то це: прибування за викликом до ТЦКСП, не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

    Ніхто не примушуватиме Вашу жінку йти до ТЦКСП, проте, з 2023 року за невиконання такого обов'язку жінки можуть почати отримувати штрафи.

    Також жінка може отримати відстрочку від мобілізації на тих же підставах, що й військовозобов‘язані чоловіки, що зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, закон має низку особливостей при яких жінки підлягають відстрочці.

    ЯКЩО ВИ НЕ ОТРИМУВАЛИ ОСОБИСТО ПОВІСТКУ, ТО МОЖЕТЕ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ ВИЇДЖАТИ ЗА КОРДОН.

    МАКСИМАЛЬНЕ ПОКАРАННЯ В МАЙБУТНЬОМУ ЗА ЗМІНУ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ - ШТРАФ.

    Стаття 210 КУпАП передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 850 грн.

    Якщо ці дії вчинені повторно, то доведеться віддати від 850 грн до 1700 грн.

    Адвокат Евгений Александрович
    7.9%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Оксана!

    НЕТ КАКИХ-ЛИБО ОГРАНИЧЕНИЙ И СООТВЕТСТВЕННО ПРОБЛЕМ В СВЯЗИ С ПЕРЕСЕЧЕНИЕМ РАНИЦЫ ЖЕНЩИН-ВОЕННООБЯЗАННЫХ, КОТОРЫЕ ИМЕЮТ МЕДИЦИНСКОЕ ОБРАЗОВАНИЕ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    18.6%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Оксано!

    Відповідно до ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-ХІІ на військовий облік беруть жінок, які:

    • мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України
    • придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком

    Перелік спеціальностей, по одержанні яких придатні до військової служби жінки перебувають на військовому обліку, затверджений Постановою КМУ «Про затвердження переліку спеціальностей, за якими жінки, що мають відповідну підготовку, можуть бути взяті на військовий облік» від 14.10.1994 № 711.

    УВАГА! Медична спеціальність входить до Переліку № 711, тобто нині військовозобов’язані медсестри, а також інші медичні працівники.

    Відповідно жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені до виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час (ч. 12 ст.1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

    Раніше керувалися переліком спеціальностей, по одержанні яких придатні до військової служби жінки перебувають на військовому обліку, що був затверджений Постановою КМУ «Про затвердження переліку спеціальностей, за якими жінки, що мають відповідну підготовку, можуть бути взяті на військовий облік» від 14.10.1994 № 711. І медична спеціальність входила до цього переліку. Утім постановою від 03.06.2022 № 648 КМУ визнав Постанову № 711 такою, що втратила чинність.

    Визначати спеціальності тепер маємо відповідно до наказу Міноборони від 11.10.2021 № 313, яким затверджені два переліки:

    1. Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних
    2. Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями

    До переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних включені медичні спеціальності:

    • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза
    • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування
    • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія
    • професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, професіонали в галузі стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, професіонали в галузі фармації, провізори, професіонали в галузі медико-профілактичної справи, наукові співробітники в галузі медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства), допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер)
    • професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів
    • оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я

    Наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 № 35 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313» Головнокомандувачу Збройних Сил України доручено забезпечити:

    • взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2022 року
    • щороку до 01 березня здійснення Генеральним штабом Збройних Сил України заходів щодо внесення (за необхідності) змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з урахуванням першочергових потреб у мобілізаційних ресурсах та Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

    Які медики не підлягають мобілізації:

    Визначені випадки, коли медики військовозобов’язані не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Зокрема, якщо вони:

    • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України
    • визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців
    • мають на утриманні
      • троє і більше дітей віком до 18 років
      • дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років
      • дитину з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму ІІІ-ІV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії ІІ-ІІІ ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитину з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення І чи ІІ групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України
      • повнолітню дитину, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років
      • дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 18 років
    • самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років
    • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд

    Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають також медичні працівники, які:

    • є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти, асистентами-стажистами, аспірантами та докторантами, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти
    • є науковими і науково-педагогічними працівниками закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше як на 0,75 ставки
    • мають близьких родичів (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повноюрідний, неповноюрідний) брат чи сестра), які загинули або пропали безвісти під час проведення АТО, з числа:
      • військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення
      • працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення АТО та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення АТО безпосередньо в районах та у період її проведення
      • осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування
    • були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів
    • не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання АТО у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами

    Бронювання медичних працівників:

    Порядок бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану визначає постанова КМУ від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

    Алгоритм бронювання медичних працівників:

    1. Підприємство збирає і формує список військовозобов’язаних, яких бронює, з відповідним обґрунтуванням
    2. Підприємство передає готовий список до того чи того державного органу чи органу державної влади
    3. Орган направляє списки до Мінекономіки
    4. Мінекономіки узгоджує списки заброньованих військовозобов’язаних з Міністерством оборони

    Зрештою отримують погоджені списки, що містять дані заброньованих військовозобов’язаних медичних працівників.

    У рішенні Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шести місяців.

    УВАГА! Бронювання здійснюють державні органи, а не медзаклади. Забронювати можуть лише тих, хто задовольняє потреби ЗСУ, інших військових формувань або населення для забезпечення потреб життєдіяльності.

    Якщо медики військовозобов’язані звільняються, бронювання з них автоматично знімається.

    Мобілізація медиків: алгоритм

    Уповноваженими особами для вручення повісток є співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування (Закон України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію»).

    Повістки громадянам можуть також вручати посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Медпрацівник, який отримав мобілізаційне розпорядження, повістку керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, зобов’язаний:

    • з’явитися до військової частини або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих документах; із собою взяти оригінали документів, вказаних у повістці, а також за необхідності оригінали документів, які підтверджують підстави для звільнення від мобілізації
    • повідомити про призив на військову службу керівника закладу охорони здоров’я: надати заяву та мобілізаційний документ для оформлення наказу про увільнення від роботи у зв’язку із призивом на військову службу під час мобілізації

    Обов’язково повідомляйте керівника, адже він має виконати низку дій, щоб зберегти за вами робоче місце та дотримати всіх інших гарантій.

    УВАГА! Неявка у військкомат є адміністративним правопорушенням.

    За медпрацівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, зберігаються:

    • місце роботи
    • посада

    Раніше зберігали також середній заробіток. Утім, 19 липня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ. Він більше не зобов’язує роботодавців зберігати середній заробіток за працівниками, які проходять військову службу. Відповідні зміни внесуть також до частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

    ОДНАК, ЖОДНИХ ОБМЕЖЕНЬ НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН ДЛЯ ЖІНОК-МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ, НАРАЗІ НЕМАЄ.

    ТОМУ ВИ 100% ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ, ДЛЯ ЦЬОГО ДОСТАТНЬО МАТИ ПАСПОРТ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН, ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК - НЕПОТРІБЕН (ЙОГО НАВІТЬ НЕ БУДУТЬ У ВАС ЗАПИТУВАТИ).

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Оксано.

    Чи виїхали Ви вже за кордон?

    Можливо потрібні інші роз'яснення або додаткові консультації?

    Відстежую ситуацію для власної практики. Тому натискайте кнопку "Звернутися" для зв'язку.

    Пуха Наталія ТендерОк
    2.9%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Обмежень у жінок щодо виїзду за кордон немає, тому вільно можете виїзджати та не хвилюватись, Вам достатньо лише закордонного паспорту.

    Успіхів (ಠ‿↼)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України