Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 09 октября 2022, вопрос №74185 1000₴

Въезд в Украину из Германии на авто. Жена едет в Украину на автомобиле на немецкой регистрации, зарегистрированном на мужа.

Здравствуйте
Жена собирается ехать в Украину на моем автомобиле, который зарегистрирован на меня (живем в Германии). И у нее, и у меня есть временный консульский учет. Какие документы нам необходимо получить, чтобы выехать из ЕС, въехать в Украину, и вернуться обратно?

Спасибо!

Ответы юристов (12)

    Гуща Юрій Миколайович
    8%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Добрый вечер.

    Тимчасове ввезення автомобіля

    Тимчасове ввезення транспортних засобів на митну територію України громадянами-резидентами дозволяється терміном до одного року за умови сплати ввізного мита та інших податків і зборів, що передбачені законодавством при ввезенні автомобілів.

    Виключення

    Громадяни України, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в Посольстві України тимчасово ввезти на митну територію України без сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів:

    • один власний транспортний засіб (легковий автомобіль або інший моторний транспортний засіб, що призначений головним чином для перевезення людей) та причеп до нього (причеп ввозиться разом з транспортним засобом);
    • на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року;
    • за умови надання зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу;
    • за наявності документів, що підтверджують реєстрацію транспортного засобу на території іноземної країни, право власності на нього та дозволяє його експлуатацію;
    • за наявності страхового договору з цивільної відповідальністю перед третьою особою, що поширюється на території України.

    Ввезений за таких умов транспортний засіб:

    • не може використовуватись для цілей підприємницької (господарської) діяльності в Україні;
    • не може надаватись в оренду або передаватися за довіреністю у користування іншим особам;
    • не може бути розкомплектований на запасні частини;
    • переданий у володіння або користування іншим особам.

    Підстава: стаття 380 Митного кодексу України.

    Консульський облік

    Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування та причіп до нього, (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    Робота в іноземній фірмі

    Цей спосіб передбачає необхідність перетинати державний кордон України лише раз на рік. Щоб мати можливість його використовувати, українські громадяни повинні офіційно працювати на організацію, яка зареєстрована за межами України. При цьому нашим громадянам видається доручення на керування транспортом. Крім того, при перетині кордону необхідно написати декларацію, в якій буде зобов’язання про вивезення автомобіля у встановлені строки. Врахуйте, що у такій ситуації власником автомобіля формально залишається іноземна фірма. При цьому вважається, що транспортний засіб використовується не в особистих, а в комерційних цілях.

    Іноземне громадянство

    Відповідно до Стамбульської конвенції про тимчасове ввезення [1], іноземні громадяни (нерезиденти) можуть безперешкодно перетинати український кордон на своєму автомобілі і цілий рік не виїжджати з України. Термін в один рік може бути продовжений не більш як на 60 днів, при надані документів що підтверджуватимуть «обставини непереборної сили та особистих обставин громадян». Виникає досить цікава ситуація. Громадянин Польщі, Латвії чи іншої країни, може цілий рік їздити Україною на автомобілі з іноземними номерами, а український громадянин – ні. Цим користуються деякі європейці, яких в народі прозвали «верблюдами». Суть схеми полягає в тому, що іноземний громадянин в’їжджає в Україну на зареєстрованому в своїй країні авто. Після цього він передає українцю ключі, документи на машину та довіреність на право керування транспортом, а сам спокійно їде додому, отримавши винагороду за таку «послугу». Ось тут і криється схема, яку використовують деякі підприємливі люди. Парадокс полягає в області застосування своїх повноважень працівниками Державної фіскальної служби та Національної поліції. Митники не мають права зупиняти і перевіряти «євробляхи» за межами митниці або прикордонної зони. З іншого боку поліцейські не можуть вимагати для перевірки якісь інші документи крім техпаспорта на автомобіль, посвідчення водія та страхового поліса. Крім того, правоохоронці поки не мають доступу до бази даних митниці і не можуть проконтролювати, хто і коли перетинав кордон на автомобілі. Якщо не порушувати правила дорожнього руху, то таким чином на нерозмитнених автомобілі можна їздити досить довго. І навіть якщо поліція зупинить, то зможе перевірити лише передбачені законодавством документи та виписати штраф водію за порушення ПДР. Проте цей спосіб є незаконним. Відповідно до частини 4 статті 380 Митного кодексу України транспортні засоби, які були ввезенні на українську територію тимчасово, можуть використовуватися винятково громадянами, які перевезли їх через кордон і лише для особистих потреб. Відповідно на порушників чекає штраф у розмірі 300% від суми несплачених митних платежів.

    Стамбульська конвенція в українських реаліях.

    Для початку кілька слів про одну з найпопулярніших схем ввезення авто – «тимчасове ввезення». Іноземець ввозить легковий автомобіль на територію України, перетинає кордон і віддає його українцеві. Часто разом з авто передають довіреність, техпаспорт та інші документи, хоча жоден із них не має для українця ніякого значення. При цьому авто може бути як у власності іноземця, так і у власності іноземної компанії. Далі українець радий та безтурботний роз’їжджає на «новому» автомобілі до знайомства з інспекторами митниці. Після зустрічі з інспектором наш водій має великі шанси отримати протокол про порушення митних правил за [статтею 485 Митного кодексу України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17]. Санкція статті передбачає чималий штраф – 300% платежів, які потрібно сплатити за «розмитнення» такого автомобіля. Тут всі і починають згадувати Стамбульську конвенцію.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D0%B...

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#n3296

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Яне!

    Заїхати до України Ви можете дуже просто, маючи на руках паспорти, а от для того аби виїхати із країни Вам особисто знадобиться або штамп у паспорті про ПМЖ у Німеччині (якщо Ви, звичайно не громадянин іншої країни) або законна підстава для виїзду! Одна з тих, що передбачені в роз'ясненнях ДПСУ від 7.09.22 року:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Якщо Ваша машина має німецьку реєстрацію, то перебувати на території України Ви можете не більше 6 місяців, потоім авто треба буде переоформити.

    Для більш конкретної і повної інформації мені потрібні деякі подробиці. Аби ми могли поспулкуватись на цю тему, натисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Гончаренко Константин
    8%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Перетнути кордон на авто з реєстрацією ФРН зможете у режимі тимчасового ввезення не більше 6-ти місяців.

    А ось ,що стосується чоловіка у віці 18-60 тут треба мати дозвіл тцк сп(воєнкомат) на виїзд з України.

    .

    повинно бути - виключений з військового обліку взагалі(підгрупа А за Вашою статтею розкладу хвороб) , та підстава , що ви зазначили може свідчити лише про відстрочку, якщо комісія ВЛК не встановить поліпшення у здоров ї.

    тому або за результатами ВЛК Вас визнають непридатним з виключенням з обліків і строкової служби і резерву , дві окремі постанови, або домагайтеся відстрочки на основі діагнозу.

    ---

    Якщо працюєте (бронювання)

    Скажіть вашому директору нехай видасть наказ по підприємству про бронювання робітників для виконання суспільно-корисної роботи в умовах мобілізації від імені підприємства - волонтери.

    Роздати цей наказ призовникам , вони подають його до тцк сп і їх беруть на спец військовий облік дають посвідчення та довідку про відстрочку від мобілізації з цією метою (для суспільно-корисних робіт).

    Серед іншого можете знайти на фейсбук Ганну Маляр – заступник Міністра оборони України можливо вона зможе допомогти Вашому чоловікові.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 03.05.22

    h͚t͚t͚p͚s͚://d͚p͚s͚u͚.g͚o͚v͚.u͚a͚/u͚a͚/p͚e͚r͚e͚t͚i͚n͚a͚n͚n͚y͚a͚-d͚e͚r͚z͚h͚a͚v͚n͚o͚g͚o͚-k͚o͚r͚d͚o͚n͚u͚-v͚-u͚m͚o͚v͚a͚h͚-p͚r͚a͚v͚o͚v͚o͚g͚o͚-r͚e͚z͚h͚i͚m͚u͚-v͚o͚n͚n͚o͚g͚o͚-s͚t͚a͚n͚u͚/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Яне!

    Какие документы нам необходимо получить, чтобы выехать из ЕС, въехать в Украину, и вернуться обратно? - враховуючи, що авто зареєстроване на Вас, то вашій дружині будуть потрібні паспорт громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтво про шлюб, довідка про перебування на консульському обліку, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та водійське посвідчення відповідної категорії.

    Для громадян-резидентів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, Митним кодексом України встановлено окремий порядок тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування, а саме:

    громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТ ЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТ ЗЕД (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    Таким чином, МКУ чітко визначено умови, дотримання яких дає можливість громадянам-резидентам, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, тимчасово ввозити на митну територію України транспортні засоби особистого користування без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів:

    - тимчасове ввезення транспортних засобів особистого користування у визначеній МКУ кількості та за чітко визначеними кодами згідно з УКТ ЗЕД;

    - право власності громадянина на такі транспортні засоби та подання органу доходів і зборів відповідних документів;

    - реєстрація транспортних засобів на території відповідної країни та подання органу доходів і зборів відповідних документів;

    - письмове декларування транспортних засобів особистого користування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян;

    - на визначений МКУ строк (не більше 60 днів протягом одного календарного року - строк може бути як безперервним, так і з перервами).

    Корисна інформація: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9A%D0%B...

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%92%D0%B...

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    • Гулий Ян Станіславович Клиент год назад

      Дякую! Чи потрібно мені робити довіренність дружині на право керування авто? Не знаєте, чи можна це зробити онлайн

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Довіренність робиться або в українському консульстві, або в місцевого нотаріуса з нотариально завіреним перекладом на українську мову. Довіренність онлайн в Україні не робиться.

      • Савченко Олександр
        20%
        Савченко Олександр год назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Будь ласка!

        ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також... (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

        51. Власник транспортного засобу може передавати цей транспортний засіб у користування іншій особі, яка має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй свідоцтво про реєстрацію.

        ОТЖЕ, ВІДПОВІДНО ДО ПОЛОЖЕНЬ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА ДЛЯ ПЕРЕДАЧІ ПРАВА КОРИСТУВАННЯ ТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ ДОСТАТНЬО СВІДОЦТВА ПРО РЕЄСТРАЦІЮ.

        ОДНАК, якщо у Вас є така можливість, то варто оформити і довіреність (на в'їзд та виїзд на/з території України за кордон). Враховуючи, що Ви наразі перебуваєте за кордоном, довіреність на водіння автомобіля можна оформити в посольстві/консульстві України або у нотаріуса в країні перебування (така довіреність має бути апостильована, перекладена українською і завірена в українського нотаріуса). Присутність особи, на яку оформлюється довіреність при цьому не обов'язкова.

        Зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

        • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
        • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
        • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
        • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
        • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
        • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
        • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

        Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

        Також можете телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

        Якщо ваше питання було вирішено, Ви можете закрити його оплатою.

        Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

        При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

        ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Ян!

    у доповнення моєї відповіді...

    Якщо в Україну їде тільки дружина, то згідно українського законодавства Вам потрібно оформити на неї довіренність на право керування авто. Паспорту з відміткою про тимчасовий консульський облік буде для неї цілком достатньо, як для в'їзду в Україну, так і для виїзду.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    ВАША ДРУЖИНА БЕЗ ПРОБЛЕМ ЗМОЖЕТЕ В"ЇХАТИ В УКРАЇНУ ТА ВИЇХАТИ З УКРАЇНИ.

    ВИ ТЕЖ БЕЗ ПРОБЛЕМ ЗМОЖЕТЕ В"ЇХАТИ В УКРАЇНУ.

    ЩОДО ВАШОГО ВИЇЗДУ З УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    "07 вересня 2022 08:49

    "Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі,згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    - відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне проживання в «___»/печатка «Оформлено виїзд на постійне проживання» ( назва країни і дата);

    - відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі «Постійне проживання «___»/«Прийнятий на консульський облік» або довідка про перебування на консульськомуобліку, яка формується з використанням засобів відомчої

    інформаційної системи МЗС».

    ЯК ПРАВИЛО, ЦЕ МОЖЛИВО, ЯКЩО Є ПМП ЗА ДОЗВОЛОМ ДЕРЖАВНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ АБО ЗА РІШЕННЯМ КОНСУЛЬСЬКОГО ВІДДІЛУ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ У ДЕРЖАВІ ПЕРЕБУВАННЯ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Керімов Рафаель Рагимович
    4%
    Керімов Рафаель Рагимович год назад

    Адвокат, г. Мукачево, 6 лет опыта

    Приветствую, Ян.

    Необходимые документы для жены:

    • Документы на машину (в том числе документ, который подтверждает регистрацию авто в Германии).
    • Документ о консульском учете.
    • Доверенность от Вас.
    • Свидетельство о браке.
    • Паспорт, права, страховка.
    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю.

    В ПРИНЦИПІ ЯКИХОСЬ ЗАМИНОК У ДРУЖИНИ ІЗ ПОЇЗДКОЮ БУТИ НЕ МАЄ. ДО УКРАЇНИ ВОНА ВЗАГАЛІ ПРИЇДЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ, НАЙСКЛАДНІШИМ БУДЕ ВИЇЗД.

    АДЖЕ ПРИКОРДОННИКИ ВИМАГАЮТЬ НАЯВНІСТЬ У ОСОБИ ПРИ ВИЇЗДІ НА ЧУЖОМУ АВТО ДОВІРЕНІСТЬ.

    ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ НА ТРАНСПОРТНОМУ ЗАСОБІ ОСОБІ, ЯКА НЕ Є ВЛАСНИКОМ, ПОТРІБНО МАТИ АБО ТИМЧАСОВЕ СВІДОЦТВО ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН АБО НОТАРІАЛЬНЕ ДОРУЧЕННЯ ВЛАСНИКА АВТО З ТАКОЮ ВІДМІТКОЮ.

    РАДЖУ ЗУПИНИТИСЬ САМЕ НА НОТАРІАЛЬНОМУ ДОРУЧЕННІ НА АВТО.

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЬ ДО КОНСУЛЬСТВА УКРАЇНИ В НІМЕЧЧИНІ - https://germany.mfa.gov.ua/

    ЩОДО ІНШИХ ДОКУМЕНТІВ, Я ДУМАЮ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ. ЦЕ СТАНДАРТНО, ПАСПОРТ, СВІДОЦТВО ПРО ШЛЮБ, СТРАХОВКА, ДОКУМЕНТ ПРО КОНСУЛЬСЬКИЙ ОБЛІК (МАБУТЬ У ВАС ЦЕ В ПАСПОРТІ).

    ЗА НАЯВНОСТІ ВІДМІТКИ ПРО КОНСУЛЬСЬКИЙ ОБЛІК У ПАСПОРТІ ПРАВО НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ МАТИМЕ І ВАШ ЧОЛОВІК.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Пуха Наталія ТендерОк
    3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Для перетину кордону їй потрібно діючі права водія,

    тимчасове свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон

    або нотаріальне доручення власника авто з такою відміткою.

    Успіхів (ಠ‿↼)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України