Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное частное право, 17 октября 2022, вопрос №74497 800₴

Як уникнути депортації зі Швеції в росію?

Доброго дня. Спробую описати ситуацію, в якій опинився мій брат.

Мій брат після початку війни поїхав з України до Швеції, подався на захист по 24 параграфу. По документам у нього: українська посвідка на постійне проживання та російський загран паспорт, громадянство в нього російське. У 24 параграфі йому відмовили і він вирішив податися на біженство Asyl, типу якщо відмовлять, просто повернуся до України. Але нам і на думку не спало, що якщо йому відмовлять, то депортують в Росію - як країну походження. Швеція каже, що якщо б літали прямі рейси до України, то можна повернутися і туди, але типу пересекати країни Шенгеньскої зони він не має права, а значить до України не доїде.

Наразі, йому прийшла перша відмова в Asyl, його шведський юрист подав на обжалування цього рішення. Але поки ми чекаємо цього рішення, хочемо зрозуміти – що можна зробити, щоб його не депортували до росії?

В нього адреса реєстрації і проживання - Україна, Циркуни. Вся сім‘я - мама папа я - з українськими паспортами. Швеція каже, що якщо буде відмова, він має виїхати в росію. В нього там ні дому нема, нікого. Я вже мовчу, що наш папа в ЗСУ зараз.

Ответы юристов (12)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    3.8%

    Доброго дня.

    Якщо Ваш брат має посвідку про постійне проживання в Україні, то він може звернутися до української дипломатичної установи з заявою про прийняття громадянства України одночасно оформивши декларацію про відмову від громадянства РФ.

    Це надасть йому змоги уникнути депортації та отримати право на політичний прихисток.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    5%

    Вітаю, Катерино!

    Насправді потрібно розуміти, що приналежність до громадянства рф може спричинити депортацію саме до рф.

    Посвідка у даному випадку гратиме другорядне значення, враховуючи її правову невизначеність в даний час в Україні. Тому отримати дозвіл на депортацію до України навряд чи вийде у правоохоронних органів Швеції.

    Але не потрібно забувати, що із росії є варіант виїхати. Хоча за останніми повідомленнями кордони там закриті.

    Я б радив звернутись до дипломатичного представництва України в Швеції із даним питанням. Там можуть і повинні допомогти. Можливо йому запропонують українське громадянство.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Промський Євгеній Сергійович
    12.5%

    Добрий день!

    Потрібно подавати заяву про визнання брата біженцем відповідно до Конвенції про статус біженців.

    Закони Швеції для мігрантів можуть виявитися непереборною перешкодою, оскільки дуже чітко і жорстко регламентують умови, відповідно до яких особа може претендувати на статус біженця в Швеції. Зокрема, на отримання притулку в цій країні можуть претендувати три категорії громадян:

    • особи, які можуть піддатися в своїй рідній країні жорстокому поводженню, до якого зараховуються страти, тортури, тілесні покарання;
    • особи, які тікають від цивільних і міжнародних військових конфліктів або масштабних стихійних лих;
    • особи, які можуть піддатися дискримінації через свою сексуальну орієнтацію.

    З перерахованих категорій найбільш перспективною на отримання статусу біженця є друга, оскільки обставини першої та третьої категорії осіб щодо важко доказові. Так як брат зареєстрований на території, що перебуває в зоні бойових дій, брат підпадає під другу категорію. Окрім того, плюсом буде той факт, що брат громадянин рф - держави, що веде агресивну війну та проводить мобілізацію, в рамках якої у разі депортації брата його можуть мобілізувати та відправити на війну з усіма наслідками.

    Якщо ж на території вашого постійного проживання йде війна, ви вже апріорі піддаєтеся безпосередній небезпеці - в усякому разі, таку легше обгрунтувати.

    Етапи отримання статусу біженця в Швеції

    Отже, ви перебуваєте на шведській території і всерйоз намірилися отримати тут статус біженця. Перше, що вам необхідно зробити, - подати прохання. Зробити це можна або в поліцейській дільниці, або в Департаменті міграції Швеції, або безпосередньо в пункті розміщення біженців. Головне, що потрібно адміністративним органам, - встановити вашу особистість, тому всі початкові юридичні процедури будуть пов'язані саме з цим питанням.

    Документи і процедури, необхідні для отримання статусу біженця

    Для успішної ідентифікації особистості ви повинні надати паспорт. У разі якщо ви втратили його з поважної причини, потрібно про це повідомити, описавши докладно, як це сталося. Однак ваші справи підуть швидше, якщо ви покваптеся відновити документ.

    Далі піде не для всіх приємна процедура зняття відбитків пальців. Після того як вас перевірять по базах даних на предмет причетності до тих чи інших кримінальних злочинів, настане черга попередньої бесіди зі співробітником національного департаменту міграції. Вона може відбуватися в присутності членів правозахисних громадських організацій, причому в разі потреби вам може бути надано перекладача.

    Саме в цей момент здобувачеві статусу біженця необхідно бути найбільш красномовним і переконливим. Буде краще, якщо він до того ж зможе підтвердити свою розповідь будь-якими документами. Варто зауважити, що розказана вами жаліслива історія повинна бути якомога більш правдивою, тому що інформація буде перевірятися, і в разі доведеного розбіжності зазначених відомостей невдалий претендент на статус біженця може бути оштрафований або навіть підданий тюремному ув'язненню, хоча до останнього справа доходить рідко.

    Природно, перевірятися будуть перш за все факти, а не їх експресивні оцінки. Крім того, якщо ви вже подавали прохання про надання статусу біженця в будь-якій іншій країні, потрібно обов'язково про це повідомити. Факти подібного роду легко перевіряються за дактилоскопічний даними, і ваша брехня в цьому випадку обернеться проти вас.

    Біженці з України в Швеції

    Значне зростання числа біженців з України в Швеції спостерігається з 2014 року - з початку конфлікту в східних регіонах. Тоді число мігрантів з українським громадянством збільшилася більш ніж в п'ять разів: якщо в 2013 році воно становило 80 осіб, то лише за першу половину 2014 роки за наданням притулку в Швеції звернулося 500 осіб.

    Спеціального обліку переселенців по регіонах України не ведеться, так само як і ніяких «колективних» рішень по окремим групам біженців не приймається. Має місце виключно індивідуальний підхід до кожного здобувачева статусу біженця.

    Правовим відділом міграційної служби Швеції було вироблено особливий висновок по положенню в Україні. Текст цього документа свідчить, що з червня 2014 роки ситуація в східних регіонах України загострилася, в результаті того, що відбувається там визнано війною, що є більш серйозною оцінкою, ніж «збройний конфлікт».

    Але, з іншого боку, як стверджує заступник голови правового відділу міграційної служби Карл Бакселіус, оскільки запобігання поширенню конфлікту на всю територію країни і ситуація в Києві і більшості інших областей принципово не відрізняється від довоєнної, багатьом, хто звернувся, може бути рекомендована так звана внутрішня еміграція, а також подача прохання про надання внутрішнього притулку у себе на батьківщині. Це обумовлює високу ймовірність відмови в проханні українському громадянину.

    З текстом Конвенції можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_011/sp:max...

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    6.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго Вам дня!

    Брату треба звертатися до міграційної служби Швеції із прохання політичного притулку. Всі підстави в нього для того є! Однією з характерних рис цього звернення до країни перебування за правилами ЄС є та обставина, що брата після такого звернення депортувати не зможуть. Тим більше, що за Вашим описом ситуації в нього є серйозні причини просити згаданий притулок.

    Що робити далі, я знаю також, але писати про це занадто довго. До того ж мені треба поставити Вам цілий ряд додаткових питань, і вся ця інформація не зовсім для чужих вух. Так що раджу звернутись до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Обов'язково допоможу, бо в мене вже були подібні випадки!

    Гончаренко Константин
    6.3%

    Доброго дня!

    Вашому родичу необхідно з посвідкою звернутись у консульську установу України оформити прийняття громадянства і відмову від громадянства РФ.

    Таакож можна подати на статус біженця:

    Коротко о прав согласно Конвенции о статусе беженца 1951 предусматривает следующие права:

    1. Право на законное пребывание; 2. Право на труд; 3. Право на паёк (если пайки распределяются страной пребывания); 4. Право на жильё (в зависимости от государственных программ принимающего государства); 5. Право на предпринимательство; 6. Право на пособие (в зависимости от государственных программ принимающего государства); 7. Свобода передвижения и выбора места жительства; 8. Право на образование. II) Вопрос аннулирования статуса беженца - это поле внутреннего законодательства принимающей Страны. Необходимо уточнять на месте. Основные применимые категории: - вернулись в страну гражданства, в следствии завершения ситуации из-за которой вынуждены были стать беженцами; - получили гражданство страны, которая выдала им статус беженца; - переехали в другую страну и получили там международную защиту;

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко –

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 26. Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.".

    Закон України " Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:..

    17) посвідка на постійне проживання - документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує право на постійне проживання в Україні;...

    Стаття 3. Засади правового статусу іноземців та осіб без громадянства

    1. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

    2. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають під юрисдикцією України, незалежно від законності їх перебування, мають право на визнання їх правосуб'єктності та основних прав і свобод людини...

    Стаття 6. Визнання іноземця або особи без громадянства біженцем, особою, яка потребує додаткового захисту, та надання тимчасового захисту

    1. Іноземця або особу без громадянства може бути визнано біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, або їм може бути надано тимчасовий захист у порядку, встановленому законом...

    Стаття 31. Заборона щодо примусового повернення чи примусового видворення або видачі чи передачі іноземця та особи без громадянства

    1. Іноземець або особа без громадянства не можуть бути примусово повернуті чи примусово видворені або видані чи передані до країн:

    де їх життю або свободі загрожуватиме небезпека за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань;

    де їм загрожує смертна кара або страта, катування, жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження чи покарання;

    де їх життю або здоров'ю, безпеці або свободі загрожує небезпека внаслідок загальнопоширеного насильства в ситуаціях міжнародного або внутрішнього збройного конфлікту чи систематичного порушення прав людини, або природного чи техногенного лиха, або відсутності медичного лікування чи догляду, який забезпечує життя;

    де їм загрожує видворення або примусове повернення до країн, де можуть виникнути зазначені випадки...".

    Консульський статут України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 20

    Консул зобов'язаний вживати заходів для того, щоб юридичні особи та громадяни України користувалися в повному обсязі всіма правами, наданими їм законодавством держави перебування і міжнародними договорами, учасниками яких є Україна і держава перебування, а також міжнародними звичаями.

    Консул зобов'язаний вживати заходів для відновлення порушених прав юридичних осіб і громадян України. У випадку, якщо після звернення консула до властей держави перебування не будуть відновлені порушені права юридичних осіб і громадян України, консул зобов'язаний повідомити про це Міністерство закордонних справ України та главу дипломатичного представництва України в державі перебування."

    ---

    Доброго дня, Катерино! Ваш брат знаходиться під охороною наведеної ст.31 Закон у про правовий статус іноземців. Необхідно звертатись до дипломатичної установи (Консульства) України у Швеції

    Айвазян Юрий Климентьевич
    6.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Катерина!

    На доповнення моєї відповід...

    Ніякого сенсу звертатися до українського посольства я у Вашого брата не бачу, тільки загубите час на різного роду бюрократію, а в результаті отримаєте відмову. Вони точно не схочуть мати до діла з громадянином РФ! Зараз в Україні і за наявності законних прав на отримання громадянства деякі росіяни нічого не можуть вдіяти. Знаю про це добре із своєї практики. В мене є кілька таких клієнтів, з якими я вже двший час працюю. До того ж, звертаючись до укр. посольства можна остаточно все наплутати зі шведами... Одним словом, тисніть мою кнопку "звернутись". Не пожалієте!

    Керімов Рафаель Рагимович
    5.6%

    Приветствую, Катерина.

    Шведское законодательство предусматривает право для Вашего брата сообщить в миграционную службу Швеции о новых обстоятельствах, не позволяющих ему уехать в Россию, уже после получения отказа. Это называется препятствием для приведения в исполнение отказа во въезде в страну или о депортации.

    Миграционная служба Швеции может отменить ваш отъезд на родину только в случае появления новой информации после того, как вы получили решение. Информация может, например, иметь отношение:
    - к изменению политической ситуации в вашей стране происхождения, если это означает, что вы не можете вернуться домой;
    - ваше состояние здоровья не позволяет вам ехать;
    - у вас обнаружили угрожающее жизни заболевание, а получить необходимое лечение в вашей стране невозможно; или
    - изменилась ваша семейная ситуация.

    Подробнее на сайте Миграционной службы Швеции.

    Токмач Галина Николаевна

    Доброго вечора Катерина. А в іншій країні ЄС ваш брат не пробував подати на 24 параграф

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, на ваше запитання доповідаю наступне :

    Директива про тимчасовий захист

    Держави-члени ЄС активували Директиву про тимчасовий захист. Це означає, що прибулі з України можуть негайно отримати захист у Швеції та дозвіл на тимчасове проживання. Дозвіл дає право на допомогу з житлом, право на роботу, право на отримання базового медичного обслуговування, право на шкільну освіту для дітей та певну фінансову допомогу від державних служб Швеції.

    Притулок

    Прибулим з України в першу чергу надається дозвіл на проживання відповідно до Директиви тимчасовий захист. Особа, яка потребує захисту, але не відповідає вимогам для отримання дозволу відповідно до Директиви про тимчасовий захист, може подати клопотання про надання притулку. Таке клопотання завжди розглядається індивідуально

    Вимоги щодо отримання тимчасового захисту відповідно до Директиви ЄС про тимчасовий захист

    Ви можете отримати посвідку на проживання з тимчасовим захистом відповідно до Директиви про тимчасовий захист, якщо ви

    • є громадянином України та проживали в Україні, або
    • маєте статус або посвідку на проживання як особа, яка потребує захисту в Україні, або
    • є супроводжуючим членом сім'ї одного з двох вищезазначених.

    Якщо у вас є паспорт або інші документи, які підтверджують, що ви належите до однієї з цих груп, ви повинні пред’явити їх, коли подаєте заяву про захист.

    Ви можете мати право на захист відповідно до Директиви про тимчасовий захист, якщо ви прибули до Швеції 30 жовтня 2021 року або пізніше, і у вас ще немає дозволу на проживання, які дозволяє вам зареєструватися за адресою в Швеції.

    Якщо ви не відповідаєте цим вимогам, але все ще потребуєте захисту в Швеції, ви можете подати заяву на притулок. Це стосується, наприклад, тих, хто прибув до Швеції до 30 жовтня 2021 року, а також тих, хто втік від війни в Україні, але не належить до жодної з груп осіб у списку вище.

    Ваша заявка в першу чергу розглядається відповідно до Директиви про тимчасовий захист

    Особи, які подалися на захист у Швеції через війну в Україні, перш за все отримають дозвіл на тимчасове проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист, якщо Міграційна служба Швеції визнає, що ви відповідаєте вимогам. Якщо ви подаєте заяву на захист, але ми оцінимо, що ви не відповідаєте вимогам для отримання дозволу на проживання відповідно до Директиви ЄС про тимчасовий захист, ми замість цього перевіримо, чи відповідаєте ви вимогам для отримання притулку відповідно до шведського законодавства.

    Особи, які вчинили певні злочинні дії (наприклад, військові злочини чи інші серйозні злочини) або становлять загрозу безпеці Швеції, не можуть отримати дозвіл на проживання згідно Директиви ЄС про тимчасовий захист або притулок відповідно до шведського законодавства.

    Як подати заяву відповідно до Директиви про тимчасовий захист

    Для того, щоб мати можливість подати заяву на отримання дозволу на проживання у Швеції із захистом відповідно до Директиви про тимчасовий захист, ви повинні перебувати у Швеції. Ви можете зареєструвати свою заяву в Інтернеті або особисто відвідати офіс Шведського міграційного управління. Якщо ви подаєте заяву в електронній системі та самостійно організували своє проживання, вам не потрібно відвідувати Шведське міграційне управління, доки ми не приймемо рішення. Тим, кому потрібна допомога з проживанням, необхідно відвідати нас особисто, але будь ласка, подайте заяву в електронній системі до візиту в офіс, щоб ми могли допомогти вам швидше.

    Якщо у вас немає власних грошей, ви можете мати право на фінансову підтримку від Міграційного управління, коли подаєте заяву на отримання дозволу на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист. Якщо вам потрібна фінансова підтримка, ви повинні відвідати Міграційне управління особисто або надіслати підписану анкету поштою

    Если вы уже находитесь в Швеции, вам следует самостоятельно связаться с Миграционным агентством. Вы можете подать заявление о предоставлении убежища в одном из отделов подачи заявлений Миграционного агентства в Гётеборге, Мальмё или Стокгольме.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    ВАШОМУ БРАТУ ТРЕБА ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ. посвідкИ на ПРОЖИВАННЯ В УКРАЇНІ БУДЕ ДОСТАТНЬО ДЛЯ ЙОГО ОТРИМАННЯ.

    Директива про тимчасовий захист

    Держави-члени ЄС активували Директиву про тимчасовий захист. Це означає, що прибулі з України можуть негайно отримати захист у Швеції та дозвіл на тимчасове проживання. Дозвіл дає право на допомогу з житлом, право на роботу, право на отримання базового медичного обслуговування, право на шкільну освіту для дітей та певну фінансову допомогу від державних служб Швеції.

    Притулок

    Прибулим з України в першу чергу надається дозвіл на проживання відповідно до Директиви тимчасовий захист. Особа, яка потребує захисту, але не відповідає вимогам для отримання дозволу відповідно до Директиви про тимчасовий захист, може подати клопотання про надання притулку. Таке клопотання завжди розглядається індивідуально

    Вимоги щодо отримання тимчасового захисту відповідно до Директиви ЄС про тимчасовий захист

    Ви можете отримати посвідку на проживання з тимчасовим захистом відповідно до Директиви про тимчасовий захист, якщо ви

    • є громадянином України та проживали в Україні, або
    • маєте статус або посвідку на проживання як особа, яка потребує захисту в Україні, або
    • є супроводжуючим членом сім'ї одного з двох вищезазначених.
    Савченко Олександр
    21.9%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый вечер!

    Ваш брат как лицо, имеющее ВНЖ в Украине, может обратится в консульство для получения украинского гражданства с подачей обязательства об отказе от русского (поскольку только граждане Украины могут воспользоваться временной защитой по параграфу 24) или же он может написать письмо в Миграционную службу Швеции и указать обстоятельства, препятствующие его возвращению в Россию. В этом письме он должен указать:

    • номер вашего дела (указан на вашей карточке LMA);
    • в чем изменилась ваша ситуация и почему вы не можете вернуться домой; и
    • ваш адрес (ведь прописка у него будет украинская, а не русская).
    Также можно сослаться на то, что все члены семьи имеют украинское гражданство, а отец вообще служит в ЗСУ.

    Если у вас есть документы, которые могут подтвердить то, что вы пишете в письме, вы должны также приложить их, предпочтительно, оригиналы. Вы должны поставить свою подпись в этом письме. Пожалуйста, пишите на шведском или английском языке, тогда вы сможете получить решение быстрее.

    Миграционная служба должна принять во внимание появление новых обстоятельств, препятствующих вашему возвращению домой. Миграционная служба может также отменить ваше возвращение домой, даже если вы нам не написали о препятствиях для исполнения его решения. Обязанностью полиции является уведомить Миграционную службу о невозможности отправить вас домой.

    Обращайтесь, если будет нужна помощь. Удачи!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України