Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 18 жовтня 2022, питання №74556

Житло для сироти від держави

В 17 років через втрату батьків отримано статусу - Сирота. Через 18 років, в порядку черги на житло, отримана грошова компенсація на заблокований спецрахунок. Надано термін 1 рік на придбання житла зі встановленими показниками. Через війсковий стан в Україні та переїзд в більш небезпечніше місце втрачено більшість часу. Залишився один місяць на пошук квартири. Питання - яким чинним законодавством обмежується строк пошуку квартири? Можливо продовження терміну пошуку через війну? Відповідальне- квартирное управление г. Кременчуг

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марсель!

    Протягом року з дня зарахування коштів на спеціальний рахунок в уповноваженому банку члени сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли, та особи з інвалідністю самостійно використовують призначену їм грошову компенсацію на придбання житла як в прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному або на вторинному ринку.

    Для переказу коштів грошової компенсації із спеціального рахунка заявник подає уповноваженому банку заяву про переказ коштів грошової компенсації на придбання житла, до якої додається платіжне доручення на переказ коштів грошової компенсації в оплату за договором купівлі-продажу житла (далі - договір) у прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному та вторинному ринку, а також письмову згоду органу соціального захисту населення на перерахування коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за договором.

    У разі коли предметом договору є житловий будинок, розташований на земельній ділянці, кошти грошової компенсації можуть спрямовуватися на придбання земельної ділянки, про що зазначається у договорі. У такому разі у платіжному дорученні щодо переказу коштів грошової компенсації зазначаються договір/договори купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки, на якій він розміщується.

    Для отримання згоди на перерахування коштів грошової компенсації із спеціального рахунка як оплату за договором заявник подає органу соціального захисту населення один примірник договору, в якому повинно бути зазначено про те, що житло набувається у власність заявника та членів його сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію.

    У разі придбання житлового будинку, розташованого на земельній ділянці, подається також один примірник договору/договорів, в якому(яких) повинно бути зазначено, що земельна ділянка передається у власність заявника та членів його сім'ї, на яких розраховано грошову компенсацію.

    Якщо заявник протягом року з дня зарахування коштів на його спеціальний рахунок в уповноваженому банку не уклав договір і не здійснив переказ коштів на придбання житла, уповноважений банк самостійно повертає кошти із спеціального рахунка заявника на рахунок органу соціального захисту населення.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Марсель Клієнт рік тому

    Дякую за відповідь. Чи попадає дана ситуація під постанову КМУ " Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/165-2022-%D0%BF#Text)?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Ні, не підпадає. Якщо моя консультація була корисною, на знак подяки натисніть, будь ласка, натисніть зелену птичку біля мого фото.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України