Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 жовтня 2022, питання №74845

Отсрочка от мобилизации

Доброго времени суток, уважаемые юристы. Прошу помощи в конфликтной ситуации. Я в сентябре поступил на второе образование на стационар, раньше имел образование такого же уровня по другой специальности, а также проходил кафедру. То есть однажды уже имел отсрочку. Принесли повестку, даже не принесли, а позвонили, я как приличный гражданин собрал все документы (зачетка, справка, донесение из отдела учета военнообязанных при университете, контракт), напечатал заявление и пошел отстаивать свои права. Насколько я понимаю, отсрочка от мобилизации мне полагается по абз.2 ч.3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
Мне ничего толком не ответили, но заявление под регистрацию пока не приняли. Устно было сказано, что второе образование не дает право на отсрочку согласно ст. 17 Закона Про ВО ВС. И вообще, согласно ст. 16 того же закона, призывные комиссии имеют право собираться и решать, давать ли отсрочку. Сказали, что если комиссия признает годным, пойду в войска, не хитри мол (мягко говоря). Звонить на горячую линию жаловаться практически нереально, там можно полдня провисеть и не дождаться.
Вопрос: если бумаги не принимают и выдают повестку на отправку, имею ли я право ОТКАЗАТЬСЯ, указав на статус студента и нарушение моих прав? Могут ли в ТЦК, угрожая мне 336 статьей, составить акт, вызвать полицию, потом изберут мне, например, меру пресечения в виде содержания под стражей? Или в полиции разберутся? Встанет ли суд на мою сторону, если в ходе рассмотрения дела выяснится, что я действительно студент стационара и не подлежу мобилизации или посадят? Существует ли сегодня судебная практика по аналогичным делам на сегодняшний момент?
P.S. Среди знакомых юристов, к сожалению, также не нашел единого мнения по отсрочке на второе высшее.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Вас не мають права мобілізувати за наявності завіреної ректором вишу та мокрою печаткою довідки про навчання на денній формі. Якщо не приймають довідку, можете надіслати її до ТЦК поштою з відповідною заявою. Втім, можете взагалі нічого не робити! Відстрочка у Вас є згідно закону, хто би Вам в ТЦК не розповідав про зворотнє. Відповідальності Вам також не треба боятися, бо її не може бути ні за яких умов!

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Без проблем з ними розберусь!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре.

    Вопрос: если бумаги не принимают и выдают повестку на отправку, имею ли я право ОТКАЗАТЬСЯ, указав на статус студента и нарушение моих прав?

    Так, маєте право відмовитись. Але варто подавати при цьому відповідну заяву, зразок якої я маю.

    Могут ли в ТЦК, угрожая мне 336 статьей, составить акт, вызвать полицию, потом изберут мне, например, меру пресечения в виде содержания под стражей? Или в полиции разберутся?

    Складу злочину, передбаченого статтею 336 ККУ, у Ваших діях не вбачається.

    Встанет ли суд на мою сторону, если в ходе рассмотрения дела выяснится, что я действительно студент стационара и не подлежу мобилизации или посадят? Существует ли сегодня судебная практика по аналогичным делам на сегодняшний момент?

    Звичайно, законодавство на Вашій стороні.

    P.S. Среди знакомых юристов, к сожалению, также не нашел единого мнения по отсрочке на второе высшее.

    Тут може бути тільки одна думка - Ви маєте право на відстрочку.

    Готовий здійснити повний аналіз Ваших дій та повний супровід. Звертайтесь!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ви маєте безумовне право на звільнення від мобілізації.

    Стаття 17 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" встановлює відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Стаття 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", встановлює відстрочку від призову по мобілізації.

    Тобто вказані норми регулюють різні правовідносини і норми ст. 17 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" не можуть бути застосовані, поки не буде призову на строкову службу.

    Щодо того що не приймають Ваші документи, Вам необхідно направити заяву про звільнення від мобілізації поштовим повідомленням з описом. Відповідно до Закону "Про звернення громадян", ТЦК СП зобов'язаний вашу заяву розглянути та надати відповідь. Відсутність відповіді, а також відмову в звільненні від мобілізації можливо оскаржити в судовому порядку.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. Особи, які навчаються в професійному навчальному закладі не вперше, мають право на відстрочку від призову до Збройних сил України за умови, що вони навчаються на денній формі навчання (стаціонарі) тощо. За статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими питаннями для надання різноманітних додаткових правових послуг. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правові послуги.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олександре!

    Ви маєте право на відстрочку від мобілізації згідно ст. 23 Закону (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text).

    Раджу направити поштою рекомендованим листом із описом вкладення на ім'я начальника ТЦКСП письмову заяву про внесення до Реєстру відомостей про навчання та оформлення відстрочки від мобілізації. Всі мої клієнти в подібних випадках без проблем отримували відстрочку.

    Якщо буде потрібна детальна консультація та зразок заяви на відстрочку, пишіть на пошту mailmessage@ukr.net


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України