Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 25 октября 2022, вопрос №74888

Позбавлення батьківських прав

Вітаю! У мене наступна ситуація: живу в Україні з дитиною 5 років, жінка повернула дитину з-за кордону після тимчасового перебування. Залишила і поїхала "заробляти", а через деякий час заявила, що буде залишатися та влашловувати своє життя. Дитину забирати не збирається. Чи можу я розлучитися без її присутності і оформити дитину на себе, лишивши її батьківських прав. Грошей не надсилає, у вихованні участі не бере протягом 4 місяців. Думаю, що живе з іноземцем. Яка процедура для такого рішення? Чи зможу я з дитиною потім покинути Україну і поїхати в іншу країну?

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Так вы маєте право на розлучення і позбавлення батьківських прав мати вашої дитини.

    Для вирішення вашого питання треба подавати позов до суду.

    Маю досвід з вирішення даного питання.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію.

    Ви можете подати позов до суду про розлучення та визначення місця проживання дитини з Вами. Думаю гарантовано буде успіх в цьому питанні.

    Щодо позбавлення батьківських прав, то для цього потрібні вагомі підстави, а поки я їх не бачу.

    Перетнути кордон після визначення місця проживання дитини з Вами Ви, на жаль, не зможете. Такою є позиція ДПСУ.

    Успіхів.

    Корнійчук Євген Іванович

    Якщо за законом ви будите мати статус батька який самостійно виховує дитину вы будете мати право на перетин кордону.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

    1) свідоцтво про народження дитини (дітей);

    2) свідоцтво про смерть матері дитини

    або

    рішення суду про позбавлення матері батьківських прав

    або

    рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав

    або

    рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою

    або

    рішення суду про оголошення матері померлою

    Разом з тим, громадянам необхідно врахувати, що у разі, якщо чоловік вдруге одружився, то у такому випадку він вже не вважається особою, яка самостійно виховує дитину віком до 18 років

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Розлучитися Ви можете без присутності дружини, як і позбавити її батьківських прав.

    Відповідно до статті 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини.

    Також, було б варто звернутись за стягненням аліментів.

    Розпочати Вам необхідно зі звернення до органу опіки та піклування для надання висновку щодо відсутності виконання матір'ю своїх обов'язків відносно дитини та обґрунтованості позбавлення її батьківських прав.

    На підставі цього рішення Ви можете звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав. Сам по собі позов та судовий процес має певні особливості, а тому раджу звернутись за професійною допомогою.

    На підставі рішення суду Ви будете вважатись таким, що виховує дитину самостійно та зможете виїхати за кордон.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Раджу почати з розлучення та стягнення аліментів, коли виникне заборгованість зі сплати аліментів можна буде говорити про позбавлення батьківських прав.

    Ведемо такі справи дистанційно під ключ. Натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Головатюк Іван Миколайович
    Головатюк Іван Миколайович год назад

    Адвокат, г. Ивано-Франковск, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, вам потрібно:1. Подати позовну заяву про розірвання шлюбу та стягнення аліментів:2. Подати позовну заяву про позбавлення батьківських прав (жінка, зобов'язана буде сплачувати аліменти навіть при тому, якщо суд позбавить її батьківських прав)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України