Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 октября 2022, вопрос №75043 150₴

Куплена машина по техпаспорту, есть ли варианты переоформить?

Здравствуйте! Пол года назад, выезжая из Донецкой области, купили газель по техпаспорту. Продавец говорил о том, что контакт с владельцем был, но из-за войны связь потерялась. Чтобы переоформить машину пытались найти владельца самостоятельно, в соцсетях, не выходит.
И в данной ситуации даже нет понимания, жив ли он, т.к. машина и сам владелец зарегистрированы в Лисичанске. Есть ли законные варианты по переоформлению без владельца, или возможно какие-то варианты по поиску этого человека?

Ответы юристов (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    На жаль, на цей час реально з'ясувати місцезнаходження та чи жива людина неможливо. Якщо він знаходиться на окупованій території, то і вирішити питання по переоформленню автомобіля неможливо.

    Швидкого варіанту вирішення цього питання не має

    • Керімов Рагім  Керім огли
      Керімов Рагім Керім огли год назад

      Адвокат, г. Лисичанск, 17 лет опыта

      Общаться в чате

      Приветствую!

      Статьей 344 Гражданского кодекса Украины определено, что лицо, которое добросовестно завладело чужим имуществом и продолжает открыто, непрерывно владеть недвижимым имуществом в течение 10 лет или движимым имуществом - в течение 5 лет, приобретает право собственности на это имущество (приобретательная давность), если иное не установлено данным Кодексом.

      То есть, если не найдете собственника, через 5 лет суд может установить за вами право собственности на этот транспорт.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Павло.

    Треба як мінімум мати генеральну довіреність від власника. Якщо цього немає, переоформити авто на себе Ви не зможете.

    Як продати авто в Україні та чи можна продати авто без власника?

    Зараз продаж без присутності власника може здійснюватися за допомогою генеральної довіреності. Згідно зі ст. 244 Цивільного кодексу України, довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    Перереєстрація авто за довіреністю не дає права власності на нього, а, по суті, дає вам право ним користуватися.

    Як зараз переоформити авто? Порядок оформлення авто при купівлі включає в себе оформлення довіреності власником і власне підписання документів про купівлю-продаж авто в Україні. Для оформлення довіреності власник авто має подати такі документи:

    • паспорт;
    • довідка про присвоєння РНОКПП;
    • оригінал технічного паспорта на транспортний засіб.

    Після надсилання довіреності в Україну у процесі продажу авто братимуть участь дві сторони: довірена особа та покупець. Процес переоформлення авто простий: договір купівлі-продажу складається у трьох екземплярах, один з яких потрапляє до власника авто. Варто зазначити, що довіреність має термін дії — 3 роки. Після того, як цей термін пройде, перереєстрація автомобіля за генеральною довіреністю не буде можливою.

    ...

    "...или возможно какие-то варианты по поиску этого человека?.."

    Спробуйте за допомогою чат-боту: Посилання на чат-бот «Знайди рідних» https://t.me/Family_Search_bot

    Відеоінструкція щодо користування https://bit.ly/388Qzer

    Або зверніться до правоохоронних органіві із відповідним зверненням. Готовий в цьому питанні допомогти.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Павле!

    Для переоформлення авто в такій ситуації є лише один законний варіант - знайти власника. В іншому випадку Ви без проблем можете іздити на ньому за наявності одного техпаспорту. Продати його можна в такий самий спосіб, як зробили це в свій час Ви.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    На доповнення до моєї відповіді...

    Є також альтернативні способи вирішення цього питання. Звертайтесь!

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2022 р. № 190 були внесені зміни в Постанову КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 і від 11 листопада 2009 р. № 1200» стосовно реєстрації, постановки на облік та продаж автомобілів у період воєнного стану.

    Так, пункт 7 було доповнено абзацами такого змісту: “У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях внесення інформації до електронного реєстру суб’єктами господарювання про надходження, передачу, реалізацію транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, тимчасово припиняється.

    А з дня припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях суб’єкти господарювання протягом дев’яноста днів зобов’язані внести інформацію про надходження, передачу, реалізацію транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, до електронного реєстру.”

    Також пункт 8 доповнено абзацами такого змісту: “У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях внесення інформації до електронного реєстру за місцезнаходженням торговельних приміщень суб’єктами господарювання про здійснення продажу транспортних засобів, зокрема укладення договорів купівлі-продажу транспортних засобів, тимчасово припиняється.

    З дня припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях суб’єкти господарювання, які здійснили продаж транспортних засобів, зокрема шляхом укладення договорів купівлі-продажу транспортних засобів, зобов’язані протягом дев’яноста днів внести відповідну інформацію до електронного реєстру за місцезнаходженням торговельних приміщень.”

    Таким чином, по-перше продаж авто у період воєнного стану в Україні дозволено і по – друге придбані чи ввезені в Україну транспортні засоби в період воєнного стану можна буде зареєструвати протягом 90 днів (а не 10-ти за стандартною процедурою) після завершення війни.

    2. З урахуванням попереднього пункту, то це зробити неможливо під час військового часу

    3. Державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а є лише засвідченням державою вже набутого особою права власності.

    Таким чином, так, можна, потрібен договір та техпаспорт, ну і ВЛАСНИК

    4. Чекати закінчення війни

    Треба зайнятися пошуками власника , бо якщо він помер , довіреність припиниться і родичі власника зможуть витребувати , авто через суд, або подадуть у розшук.

    Якщо він помер і ніхто не заявив вимог після того як ви відкрито користувалися майном 10років ви зможете набути її у власність за набувальною давністю.

    або до завершення довіреності треба живий власник для оформлення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для переоформлення треба обов'язково мати договір купівлі-продажу. Спробуйте пошукати у телеграм ботах якщо є його інн або по номеру телефона у ботах можна знайти його реєстрацію у соц мережі. Це платна послуга в таких ботах.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n1779):

    "Стаття 328. Підстави набуття права власності

    1. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

    2. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом...

    Стаття 335. Набуття права власності на безхазяйну річ

    1. Безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

    2. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

    Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

    3. Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, встановлених статтями 336, 338, 341 і 343 цього Кодексу...";

    " Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;...".

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "..8.. Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:...

    копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин;.."

    ---

    Доброго дня, Павле!. Належним, як я вважаю, способом оформлення авто буде звернення до суду про визнання права власності на нього.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України