Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 04 ноября 2022, вопрос №75353 250₴

Подлежат ли дети-сироты мобилизации во время военного положения в возрасте 18-23 лет?

Доброго времени суток, подскажите пожалуйста, я по статусу являюсь ребенком-сиротой, в мирное время, слышал что до 23 лет имею право просить отсрочку и не служить, а как обстоит ситуация во время военного положения? В декабре 2022 года заканчиваю университет, мне будет 22.3 года, могут ли меня в теории мобилизовать, или я всё также могу попросить отсрочку? И второй момент, если я таки могу просить отсрочку во время военного положения, даёт ли мне это право выехать с Украины?
Если возможно, с ссылками на нормативные документы.
Заранее благодарю за ответ!

Ответы юристов (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Валерій.

    На жаль, діти-сироти не мають права на відстрочку по цій підставі. Але оскільки Ви є призовником в силу віку, Ви не підлягаєте мобілізації. Мобілізації підлягають тільки військовозобов'язані та призовники.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: - ВИ Є ПРИЗОВНИКОМ.

    Однак права на виїзд, навіть якщо Ви отримаєте відстрочку, у Вас немає.

    Про виїзд за кордон тут: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Валерію!

    Під час воєнного стану підлягають моюілізації всі чоловіки у віці від 18 до 60 років! Крім тих, на яких розповсюджуются обмеження, передбачені статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Вона надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Нажаль серед таких підстав не має тої, яку згадуєте у своєму питання Ви. Те ж саме стосується права на законне перитинання кордону. Про підстави для такого перетинання Ви можете дізнатися у останніх роз'ясненнях ДПСУ тут: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виникнуть уточнення після ознайомлення із зазначеними статтями, зверніться до мене персонально, натиснувши відповідну зелену кнопку біля мого профіою. Постараюсь реально допомогти!

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Terenkov Valerii!

    ВЫ НЕ ПОДЛЕЖИТЕ ПРИЗЫВУ НА ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ ПО МОБИЛИЗАЦИИ, ТАК КАК ЯВЛЯЕТЕСЬ ПРИЗЫВНИКОМ (ИСХОДЯ ИЗ ВАШЕЙ ИНФОРМАЦИИ).

    ТАКЖЕ, ДЕТИ-СИРОТЫ В ВОЗРАСТЕ ОТ 18 ДО 23 ЛЕТ, ИМЕЮТ ПРАВО НА ОТСРОЧКУ ОТ ПРИЗЫВА НА СРОЧНУЮ ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ (ВО ВРЕМЯ ПРИЗЫВА НА СРОЧНУЮ ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ).

    ВСЕГО ДОБРОГО.

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку зеленого цвета "ЗВЕРНУТИСЯ" .

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Валерий.

    Основания для отсрочки от призова на службу по мобилизации предусмотрены статьей 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации". Пока Вы являетесь студентом, то Вас не могут мобилизовать, у Вас есть право на отсрочку. На основании статуса сироты отсрочка законом не предусмотрена.

    Статья 23 указанного закона предусматривает основания для отсрочки также по семейным обстоятельствам (например если будете осуществлять уход за инвалидом или престарелым).

    Разные основания для отсрочки имеют разные последствия для пересечения границы. Например студентам выезд не разрешается, а сопровождающим инвалида разрешается. Нормативным документом являются Правила пересечения границы https://ips.ligazakon.net/document/view/KP950057?a...

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Ви не підлягаєте мобілізації, оскільки за віком є призовником, а не військовозобов'язаним.

    Ч. 1 ст. 9 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    4. Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022 "Про загальну мобілізацію" стосується військовозобов'язаних та резервістів https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    4. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України. Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

    Призовник відрізняється від військовозобов'язаного тим, що у призовника військово-обліковим документом є приписне свідоцтво, а у військовозобов'язаного військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Якщо залишились питання - звертайтесь! буду радий допомогти!

    • Terenkov Valerii Клиент год назад

      то есть, если я правильно понимаю, я являюсь призывником, так как ещё не служил в армии по срочной службе, если бы отслужил вроде-бы год, то уже был бы военнообязанным/резервистом. После того как закончу учёбу, так как я призывник, на фронте я никак не окажусь? если правильно понял...

      • Промський Євгеній Сергійович

        Все верно! До достижения 27 лет вы являетесь призывником и не подлежите мобилизации.

        • Terenkov Valerii Клиент год назад

          Да, сейчас получше разобрался в данном указе, и благодаря Вашему ответу в частности. Это радует)

          Также, это значит, я вот к примеру по совместительству являюсь моряком, и вот недавно появилось положительное движение в сторону того, что моряков может начнут выпускать, что правда в военкомат конечно идти за справкой о выезде со страны на свой страх и риск, чтобы случайно не получить повестку и не уехать на фронт вместо разрешения на выезд. То в моем случае, я могу спокойно идти, и интересоваться по поводу справки не боясь получить повестку, ибо просто не подлежу мобилизации. Все верно?

          • Промський Євгеній Сергійович
            50%

            Вы абсолютно правы!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Ви як призовник не підлягаєте призову бо строкова служба відмінена Пярезидентом України Указом 678/2022

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    h͚t͚t͚p͚s͚://z͚a͚k͚o͚n͚.r͚a͚d͚a͚.g͚o͚v͚.u͚a͚/l͚a͚w͚s͚/s͚h͚o͚w͚/3543-12#t͚e͚x͚t͚

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму i͚i͚i͚-i͚v͚ ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії i͚i͚-i͚i͚i͚ ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення i͚ чи i͚i͚ групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи

    можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю i͚ чи i͚i͚ групи, до досягнення нею 23 років;

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою".

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Згорнути

    ₴ Віддячити

    Адвокат Евгений Александрович

    Terenkov Valerii!

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку зеленого цвета "ЗВЕРНУТИСЯ" .

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Олексій!

    Раджу не ризикувати власною свободою. Ви маєте відстрочку лише до грудня цього року! Після того я не дам і гривни проти того, що Вас не можуть мобілізувати через призовний вік, бо такої підстави для звільнення від призову просто не існує зараз. Тому, якшо наперед не подумаєте, що і як треба зробити для отримання відстрочки, будете мати ве-ли-кий го-лов-ний біль!

    • Terenkov Valerii Клиент год назад

      Извините пожалуйста, я просто первый раз пользуюсь сайтом, Вы обратились к кому-то ещё, цитирую "Олексій!", или обращение было ко мне, просто опечатались?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич год назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Общаться в чате

        Вибачте, Валерій, перед тим писав Олексію і автоматично так і Вас назвав.Mea culpa!

        • Terenkov Valerii Клиент год назад

          Понял, а то я первый раз пользуюсь сайтом, думал, мало ли не заметил какого-то Алексея))

          1. Я просто пытаюсь разобраться и чётко для себя определить и разобраться, чего бояться и на что расчитывать после того как закончу учёбу в декабре 2022. На данный момент, я немного запутался, так как призыву подлежат все 18-60 дет мужчины, во время военного положения, но одновременно читаю указ президента, что призывают военнообязанных и резервистов, ни тем ни другим я не являюсь, как правильно понимаю, соответственно вопрос, боятся мне оказаться каким-то образом на фронте или нет...

          2. Или другое дело, если правильно помню, то сейчас общая мобилизация, и призывников не трогают, но в любой момент может всё поменяться, если поменяется ситуация на фронте, и уже начнут мобилизовать и призывников. Насколько понимвю, сейчас общая мобилизация, а может быть нечто масштабнее, где уже и такие как я попадут под раздачу...

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            50%
            Айвазян Юрий Климентьевич год назад

            Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

            Общаться в чате

            Дивіться, Валерій, на папері воно нібито так і виглядає: типу "турбуватись Вам не має приводу, бо за віком Ви - призовник", але моя практика, на жаль, доволі часто доводить зворотнє. Саме через те я і застерігав Вас від легковажного ставлення до цього питання. Одним із самих очевидни і простих рішень цієї проблеми, звичайно, якщо є можливість, - отримання другої освіти. Байдеже якої - виш, коледж чи ПТУ (утрірцю це не я, а наявність можливих варіантів). Крім того може буть купа самих різних інших варіантів відстрочки. Власне, саме тому і напрошувався до Вас на очну консультацію, аби все це пояснити у приватному форматі. Така наразі моя логіка відповіді на Ваше питання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України