Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 17 ноября 2022, вопрос №75911 150₴

Перетин кордону чоловіком для супровіда інваліда 1 групи

Доброго дня! У мами мого чоловіка встановлена інвалідність 1 групи, але пенсійне посвідчення ще у процесі виготовлення (30 днів). Прописка чоловіка та мами однакова. Чи потрібно в такому випадку пенсійне посвідчення мами для перетину кордону для супроводу інваліда (матері)? Чи достатньо довідки МСЕК? Дякую!

Ответы юристов (11)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Вітаю!

    fb_18.jpg

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У свою чергу, абзацом третім ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Виїзд за межі України осіб з інвалідністю не обмежується по кількості перетинань державного кордону на виїзд з України.

    Таким чином, особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    або

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги

    відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Згідно останніх змін до Правил перетину державного кордону України, документами, що підтверджують інвалідність є: посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Таким чином, довідки до акту МСЕК не достатньо для виїзду Вашого чоловіка за кордон для супроводу матері.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Наталія.

    Чи потрібно в такому випадку пенсійне посвідчення мами для перетину кордону для супроводу інваліда (матері)? Чи достатньо довідки МСЕК?

    Так, пенсійне посвідчення потрібне, адже з 02.11.2022 довідка до акту огляду МСЕК не є документом, який підтверджує особу та її інвалідність під час перетину кордону.

    Тому коли буде готове пенсійне посвідчення, син може супроводжувати матір за кордон. Те, що у них спільне місце реєстрації, це чудово.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 27 січня 1995 р. № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Винограденко Антон Анатолійович
    23.3%

    Доброго дня!

    28 жовтня, Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    Відповідно до змін, з переліку документів, необхідних для перетину державного кордону громадянами України, виключена довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о).

    Згідно з чинним законодавством, під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності:

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
    • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Однієї довідки МСЕК недостатньо, нажаль.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    23.3%

    П. 2-1 Постанови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 27.01.1995 року № 57 зазначає, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій):

    - що підтверджують родинні зв’язки,

    - інвалідність,

    - а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка).

    Документами, які підтверджують інвалідність згідно цього ж Порядку є:

    Довідка МСЕК виключена через те, що було встановлено факти її підроблення.

    Пересада Богдан Олександрович

    Доброго дня.

    Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

    Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 Правила було змінено, цю постанову оприлюднено 27.09.2022.

    Також, було внесено зміни Постановою від 28 жовтня 2022 № 1212.

    На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено наступне (у частині, що стосується Вашого питання):

    «2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.».

    Тобто, ваш чоловік має право на виїзд за кордон як супроводжувач своєї мами інваліда 2ї групи.

    Зверніть увагу, виїхати таким чином він зможе без обмеження кількості разів виїзду у якості супроводжувача (відповідне обмеження було скасовано).

    При цьому, для виїзду за кордон йому не потрібно жодних документів від військкомату.

    Виїжджати потрібно буде разом із мамою у двох, потім мама зможе сама повернутись та знову виїхати за потреби, він також зможе самостійно повернутись.

    Водночас, повернутись потрібно буде не пізніше дня повернення на територію України його мами (прямої відповідальності за таке не повернення законодавство не містить).

    Будуть необхідні наступні документи:

    1. документи про інвалідність мами (один чи декілька – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

    2. його свідоцтво про народження (де його мама вписана його мамою);

    3. якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно його мама, а він її син);

    4. документи, що підтверджують спільне проживання (перебування) (зареєстроване/задеклароване, простіше кажучи – спільна прописка) – нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою (чи просто їх оригінали з собою) або витяги з реєстру територіальної громади (https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi ) з однією пропискою.

    АБО

    акт встановлення факту здійснення догляду за мамою – Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

    Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    АБО

    документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) за догляд за мамою – це якщо оформлено постійний догляд.

    Документи із собою мають бути в оригіналах або нотаріально засвідчених копіях.

    Для виїзду за кордон також будуть потрібні закордонні паспорти.

    Пересада Богдан Олександрович
    26.7%

    Доброго дня.

    Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі – Правила).

    Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 Правила було змінено, цю постанову оприлюднено 27.09.2022.

    Також, було внесено зміни Постановою від 28 жовтня 2022 № 1212.

    На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено наступне (у частині, що стосується Вашого питання):

    «2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 22 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.».

    Тобто, ваш чоловік має право на виїзд за кордон як супроводжувач своєї мами інваліда 2ї групи.

    Зверніть увагу, виїхати таким чином він зможе без обмеження кількості разів виїзду у якості супроводжувача (відповідне обмеження було скасовано).

    При цьому, для виїзду за кордон йому не потрібно жодних документів від військкомату.

    Виїжджати потрібно буде разом із мамою у двох, потім мама зможе сама повернутись та знову виїхати за потреби, він також зможе самостійно повернутись.

    Водночас, повернутись потрібно буде не пізніше дня повернення на територію України його мами (прямої відповідальності за таке не повернення законодавство не містить).

    Будуть необхідні наступні документи:

    1. документи про інвалідність мами (один чи декілька – посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

    2. його свідоцтво про народження (де його мама вписана його мамою);

    3. якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно його мама, а він її син);

    4. документи, що підтверджують спільне проживання (перебування) (зареєстроване/задеклароване, простіше кажучи – спільна прописка) – нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою (чи просто їх оригінали з собою) або витяги з реєстру територіальної громади (https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi ) з однією пропискою.

    АБО

    акт встановлення факту здійснення догляду за мамою – Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

    На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі.

    Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    АБО

    документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) за догляд за мамою – це якщо оформлено постійний догляд.

    Документи із собою мають бути в оригіналах або нотаріально засвідчених копіях.

    Для виїзду за кордон також будуть потрібні закордонні паспорти.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Уряд вніс зміни до правил перетину державного кордону громадянами України - особами з інвалідністю

    Було виключено з переліку документів, що надають право на перетин кордону особам з інвалідністю, довідку до акту огляду МСЕК, згідно з формою первинної облікової документації № 157-1/о. Через те, що вона не містить даних, які дозволяють ідентифікувати особу.

    Тепер особи з інвалідністю (незалежно від групи) мають право перетинати державний кордон на виїзд з України за наявності одного з таких документів, що підтверджують інвалідність:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

    пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;

    довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Візміть довідку МСЕК та аргументований лист органу соц захисту , чому затримується посвідчення, нехай випишуть ще тимчасову довідку про призначення допомоги взамін посвідчення. з підписом директора

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Наталля!

    Підстава для виїзду у чоловіка є.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, вона тлумачиться наступним чином (потрібне для відповіді на Ваше питання я виділив жирним шрифтом):

    “21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій),

    \що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Довідка МСЕК наразі на кордоні не приймається, тому замість неї треба представити на вибір:

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
    • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Дивитесь відповідну постанову Уріду про виключення довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) з переліку документів, необхідних українцям для перетину кордону тут: https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-viklyuchiv-dovid...

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте право на перетин кордону. Для цього вам знадобляться такі документи: свідоцтво про народження, паспорт громадян України, пенсійне або посвідчення інваліда або довідку про отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Для уточнення деталей зателефонуйте на гарячу лінію прикордонної служби України.

    +38 (044) 527-63-63

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Якщо є питання Задавайте.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Наталія!

    ТАК ПОТРІБНО ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ РАЗОМ З ЙОГО МАТІР'Ю.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 27 січня 1995 р. № 57(у редакції постанови Кабінету Міністрів Українивід 25 серпня 2010 р. № 724)

    ПРАВИЛАперетинання державного кордону громадянами України:

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),... ".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України