Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 12 декабря 2022, вопрос №76950

Вручення обвинувального акту

Доброго дня, стосовно мене відкрите кримінальне провадження, після початку війни я із сім'єю виїхала за кордон, 28 жовня було вручено обвинувальний акт стосовно мене моєму кумові який на той час проживав у моєму будиноку, на скільки правомірні дії органів досудового слідства і прокурора і чи вважається це вручення дійсним, так як я не маю захисника і з матеріалами справи ознайомлені не була

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для детальной консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Ні, таке вручення, звичайно, не може вважатися законним!

    У разі уточнень, звертайтесь персонально до мене, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото. Якщо ж консультація була достатньою, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    ЦЕ НЕЗАКОННО.

    За новим КПК (ст.ст. 110, 291), обвинувальний акт є процесуальним рішенням, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування.

    Обвинувальний акт складається слідчим, після чого затверджується прокурором. Обвинувальний акт може бути складений прокурором, зокрема якщо він не погодиться з обвинувальним актом, що був складений слідчим.

    Обвинувальний акт має містити визначені КПК відомості, зокрема такі:

    • анкетні відомості кожного обвинуваченого і потерпілого;
    • виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення КК та формулювання обвинувачення;
    • обставини, які обтяжують чи пом'якшують покарання;
    • розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням; Майнова шкода та Моральна шкода
    • розмір витрат на залучення експерта.

    Обвинувальний акт підписується слідчим та прокурором, який його затвердив, або лише прокурором, якщо він склав його самостійно.

    До обвинувального акта додається:

    1. реєстр матеріалів досудового розслідування;
    2. цивільний позов, якщо він був пред'явлений;
    3. розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акта, інших документів;
    4. інші визначені документи.

    Прокурор зобов'язаний під розписку надати копію обвинувального акта підозрюваному, його захиснику, законному представнику.

    Обвинуваченим (підсудним) в Україні є особа, обвинувальний акт щодо якої переданий до суду.

    Суд має право повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам КПК.

    Судовий розгляд проводиться лише в межах того обвинувачення, що висунуте в обвинувальному акті (але суд може вийти за його межі в частині юридичної кваліфікації скоєного, якщо це покращує становище обвинуваченого).

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України